Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 16:13
Kobiety z Auschwitz
ddobry10 • 2013-01-18, 0:30
Film dokumentalny o kobietach które przeżyły obóz koncentracyjny w Oświecimiu.
Jakość audio jest jaka jest. Zostaje podkręcić głośniki

1/3

2/3

3/3

Szukałem ale nie znalazłem, jak było to przepraszam
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-01-20, 1:04 5
takie pytanie a gzie są bydlęta zachwalające Adolfa ??? tyle tu tego gówna zwykle ???
Zgłoś
Bard_Zerald 2013-01-20, 1:33 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
methos23 2013-01-20, 2:52
To jest nie do wyobrażenia co Ci więźniowie musieli przeżyć. Szacunek dla tych ludzi.
Pamiętam jak mój pradziadek (należał do Armii Krajowej) opowiadał jak wracał z frontu to rękoma wyciągał wszy łonowe. Oczywiście od razu się ogarnął i w ogóle, ale jak znowu zjeżdżał to momentalnie na drugi dzień już miał.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-20, 8:29
Pierwsza myśl, to jakby tak wszyscy więźniowie się nagle zbuntowali, to przecież Niemcom zabrakłoby kul, żeby przwrócić porządek i to oni sami jako następni wylądowaliby w piecach. No ale łatwo się mówi... W takich warunkach zawsze się ma nadzieję, że wszystko będzie dobrze i że nieszczęścia dotykają tylko kogoś innego. To niesamowite jakie człowiek ma tempo adaptacji do otaczających warunków.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-20, 13:01
Nie ma cycków, nie ma piwa. Howgh!
Zgłoś
Insaner 2013-01-20, 13:12 2
ticorr napisał/a:

Pierwsza myśl, to jakby tak wszyscy więźniowie się nagle zbuntowali, to przecież Niemcom zabrakłoby kul, żeby przwrócić porządek i to oni sami jako następni wylądowaliby w piecach. No ale łatwo się mówi... W takich warunkach zawsze się ma nadzieję, że wszystko będzie dobrze i że nieszczęścia dotykają tylko kogoś innego. To niesamowite jakie człowiek ma tempo adaptacji do otaczających warunków.

Żadną tajemnicą chyba nie jest to, że Niemcy panicznie bali się buntu. To oczywiste, że nie byliby w stanie sobie poradzić, bo stanowili dosłownie kilka % populacji w obozie. Po to była cała ta konspiracja, ludzie nie wiedzieli co się dzieje, gdzie są, po co , na jak długo - to, że Ty teraz oglądając film masz świadomość co się działo z tymi "zabieranymi" z bloków - współwięźniowie nie wiedzieli. Łatwo powiedzieć "rzucić się tłumem na SS-manów" ciężej zrealizować. Taka akcja wymagałaby dobrego zorganizowania, kilkudziesięciu/set osób na poświęcenie i przede wszystkim poinformowania wszystkich w obozie o tym - a to nie było zbyt bezpieczne bo w obozie była masa donosicieli, myślę że większość więźniów chciała "po cichu" przeżyć jak najdłużej licząc na oswobodzenie. Wydaje mi się, że była to lepsza opcja od bycia rozszarpanym przez psy, czy skończeniu na stole operacyjnym jako eksperyment numer 12345~.
Zgłoś
alivedeath 2013-01-20, 13:17
Miałam okazję być w Oświęcimiu i widzieć to na własne oczy. I ciągle nie mogę w to uwierzyć, że coś takiego mogło powstać. Zbudowanie takich obozów wymagało specjalnej organizacji i planów.
Zgłoś
Bujal90 2013-01-20, 13:25 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
chlop 2013-01-20, 13:50
Zgłoś
motopompa1986 2013-01-20, 15:24
Bardzo dobry dokument bez niepotrzebnego patosu. Te kobiety mogą powiedzieć "jestem hardkorem", a nie idiota wspinający się po piorunochronie.
Zgłoś
Starszy_dziad 2013-01-20, 15:43
Zgłoś
snik0 2013-01-21, 10:17
alivedeath napisał/a:

Miałam okazję być w Oświęcimiu i widzieć to na własne oczy. I ciągle nie mogę w to uwierzyć, że coś takiego mogło powstać. Zbudowanie takich obozów wymagało specjalnej organizacji i planów.

o rly? Całe szczęście, że dzisiaj buduje się na pałę bez planów i chaosie. A wycieczki do Oświęcimia to obowiązkowy punkt polskiego szkolnictwa więc nic nadzwyczajnego. Szkoda tylko, że ten przymusowy spęd jest organizowany dla młodzieży, która w większości ma to w dupie (taka cecha ich wieku)
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-21, 23:19
auschwitz disneyland
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem