Główna Poczekalnia (6) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 4 minuty temu
Komandosi PRL
konto usunięte • 2013-06-23, 17:38
Komandosi PRL

To oni byli pierwsi - byli zanim pojawili się komandosi z Lublińca i zanim powstał GROM. Byli już wtedy, gdy Wojsko Polskie współtworzyło Układ Warszawski. Mieli za zadanie zaatakować Niemcy, Danię i Szwecję dlatego uczono ich języków obcych, dano im natowską broń i wyszkolono, by tyły wroga zdobywać z helikoptera lub okrętu podwodnego.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Komun3 2013-06-23, 21:38
Pan_Generał napisał/a:

Szukając w ten sposób trzeba by sięgnąć do 1951 i powstania pododdziałów podlegających szefom wydziałów wywiadowczych okręgów wojskowych do których należały. Jednostka usamodzielniła się i dostała określony numer 4101 po wydzieleni jej z 6 Pomorskiej Dywizji Powietrzno-Desantowej 1964.

Źródło: Lubliniec.pl: Cicho i skutecznie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-23, 22:54
Nie zmienia faktu, że przynajmniej część z nich to stare komuchy.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-23, 23:15
No wspaniałe komunistyczne wojsko, wierne batjuszce z Maskwy.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-23, 23:20
Za propagowanie komunizmu zawsze piwko
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-23, 23:31 1
DUST DEVIL napisał/a:

Za propagowanie komunizmu zawsze piwko

Jesteś przezabawny A tutaj kilka kwiatków.

Cytat:

kiedy to niby partyzantka mordowała Sowietów? Przecież cała partyzantka oddała broń jak sowieci weszli.

Cytat:

Z bolszewikami to wygrano jedną jedyną bitwę

Cytat:

na dzień dzisiejszy Ukraina ma 3krotnie silniejszą armię od Polski

Tyle w tym temacie tumanie. Nawet nie potrafisz odpowiedzieć na sprostowanie swoich wypocin.

ps: Dobrze że tylko żartujesz. Nie chcę piwa od kogoś takiego jak ty.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-24, 0:43
Za dobrych chłopaków zawsze browar!
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-24, 2:01
Pan_Generał, na piwko trzeba u mnie zasłużyć, więc się nie martw, nie dostaniesz jeszcze długo

Nie zauważyłem twojej odpowiedzi, a gdybyś był spostrzegawczy, to zauważyłbyś, że staram się odpowiadać w miarę możliwości na każdy porządniejszy post

Wow, niesamowite, partyzantki antysowieckie tak wspaniale walczyły, że większość rozwiązano już 1946 - nie no, walka na pełną skalę, o mało komuny nie obalili swoimi działaniami.

Przyznaję, że myliłem się, mówiąc, że w ogóle nie istniały, ale ich wkład i skala były na tyle śladowe, że równie dobrze mogło ich nie być. W porównaniu do partyzantki radzieckiej lub nawet AK są to po prostu malutkie jednostki. No, ale jak mówiłem, masz rację, były, choć małe toto i krótko walczyło (większość rozformowana w 1946).

Co do bitew, to chodziło mi o jakieś porządne bitwy, pokroju Cudu, a nie coś pokroju bitwy Białostockiej, w której Polacy pokonali rozbite resztki 16 Armii czy walki o Lidę, gdzie to Polacy mieli konkretną przewagę, a Pułk Grodzieński składał się z zdrajców, którzy mało co walczyli Ale chylę czoła przed bitwą nad Niemnem, to była rzeczywiście konkretna bitwa i dobra wygrana Polski.

Збройні сили України (kursywą Siły Zbrojne RP)

Ilość ludzi ogółem w wojsku: 192 000 (niecałe 100 000)
Ilość wojsk lądowych: 75 000 (45 000)
Siły powietrzne: 47900 (16 000)
Marynarka Wojenna: 15 470 (8 000)
Rezerwy: 1 000 000 (20 000)
Czołgi:
III Generacji: 212 T-84 (128 Leopard 2A4)
II/III Generacja: 2018 T-64BM,BV, Bulat i około 900 T-72AG (540 T-72 i 232 PT-91 )
Pojazdy opancerzone:
BWP-2: 1424, BWP-1: 994 (BWP-1 : 1131, Rosomak: 418)
Transportery opancerzone:
BTR-70 - 857, BTR-60PB - 136 (z jakiegoś powodu brak, przynajmniej wg wiki)
Lotnictwo:
MiG 29M,MU1 - 80 w czynnej służbie z 225 (48 F-16C,D)
Su-27 - 36 w czynnej służbie z 65 (31 MiG 29A, UB - "A" to pierwsza seria, "UB" to szkoleniowy )
Su-24 - 59 w czynne służbie z 200 (48 Su-22 )
Su-25 - 36 w czynnej służbie z 65 (Lotnictwo RP nie ma więcej samolotów, które można dać jako porównanie)
Transportowe (ogólnie) - 33 + 170 w rezerwie (17)
Śmigłowce Mi-24 - 48 w czynnej służbie z 280 (4)
Marynarka wojenna:
Fregaty: 1 (1)
Korwety: 3 (1 - oficjalnie 2, ale jeden przeznaczony do kanibalizacji)
Okręty podwodne: 1 (4 z czego jeden przewyższa jednostkę Ukraińską)

Dalej mi się szczerze mówiąc nie chce wyszukiwać, ale w artylerii przewaga Ukrainy jest podobna (ot choćby w UA jest 520 wieloprowadnicowych wyrzutni rakietowych, a w Polsce niecałe 200).

Pod każdym względem Ukraina góruje, a na dodatek ma potężne zakłady zbrojeniowe w Donbasie (z fabryką Małyszewa na czele), a WP sprowadza części zamienne (i pewnie amunicję) do F-16 z USA, nasze korwety są tak przestarzałe, że wg "Techniki wojskowej" mamy coś około 15 pocisków do nich tylko, bo to przestarzały, wycofany typ amunicji.
Trening naszych żołnierzy to w ogóle na osobny artykuł zasługuje, bo nie raz już słyszeliśmy, że w ciągu roku nasi czołgiści oddają 5 strzałów "bo amunicja droga" i ćwiczą na trenażerach, które oddają realizm bitwy w 10%...
A "strzelanie" pokroju wrzeszczenia "pif paf" jeszcze nie dawno było bardzo modne (nie wiem czy dziś już mają wystarczająco amunicji, żeby nie udawać odgłosów strzelającej broni w czasie treningów).

Nie jest również sekretem, że obrona przeciwlotnicza to kpina, a rezerwy amunicji wystarczą jedynie na 16 godzin otwartego konfliktu.
Dalej twierdzisz Polska nie jest 3krotnie słabsza od Ukrainy?

Zgłoś
konto usunięte 2013-06-24, 14:13
@DUST DEVIL
Podaj tylko źródło. Swoją drogą, nie zdziwiłbym się, jakby Etiopia miała lepszą armię.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-24, 15:47 1
Hurtownia napisał/a:

@DUST DEVIL
Podaj tylko źródło. Swoją drogą, nie zdziwiłbym się, jakby Etiopia miała lepszą armię.

mil.gov.ua/index.php?lang=ua&part=structure&sub=vms
uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%96_%D1%8...
sermonak.narod.ru/tank_ukr.html
pl.wikipedia.org/wiki/Wojska_L%C4%85dowe_Ukrainy
uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BD...
uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%BD...
pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82y_Powietrzne_Ukrainy
pl.wikipedia.org/wiki/Fabryka_im._Ma%C5%82yszewa
pl.wikipedia.org/wiki/Przemys%C5%82_zbrojeniowy
uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2...
uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2...
pl.wikipedia.org/wiki/Wij%C5%9Bkowo-Mor%C5%9Bki_Sy%C5%82y_Ukrajiny

tyle wystarczy, choć jest tego nieporównywalnie więcej.

Powiem jeszcze, że T-64 wcale nie jest gorszy od T-72, szczególnie, że T-72 był produkowany bardziej na export niż dla własnego użytku, podczas gdy T-64, podobnie jak T-80 były stworzone jako exclusive dla ZSRR i satelit. Wielu już się wyłożyło na numerologii, "bo niby T-64 został stworzony w 1964, a T-72 w 1972, ale T-64 stworzono krótko przed T-72 (różnica paru miesięcy) i T-64 był o wiele lepszy pod względem jakości wykonania i nowatorskich technologii (5-cylindrowy diesel!).
O ile porównywanie T-64 do T-72 to jak pisanie o wyższości pomarańczy nad mandarynkami, to w zestawieniu Polski T-72A kontra Ukraiński T-64BV, BV będzie miał wysoką przewagę. Natomiast porównywanie T-64BV do PT-91 "Twardy" ma sens i oba czołgi mają podobny potencjał.
Ale to wszystko to jedynie detale na papierze, bo w praktyce nowoczesna armata z nowoczesną amunicją niszczy każdy czołg na strzał i większość dzisiejszych starć trwałoby parę sekund i kończyłoby się po 1 celnym strzale... ech, zero romantyki :/
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-25, 7:31 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem