Super materiał ma być wykorzystywany do tworzenia silniejszych i cieńszych prezerwatyw. Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze pracujną nad otrzymaniem nowego materiału kompozytowego z wykorzystaniem grafenu i lateksu do produkcji prezerwatyw. Wierzą, że za pomocą grafenu, który jest pojedynczym atomem węgla, pozwoli na uzyskanie cieńszej, mocniejszej i bezpieczniejszejszej struktury. Grafen został odkryty w 2004 roku przez Sir Andrew Geimowi i Sir Kostya Novoselov w Manchester University, zdobywając im Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki w 2010 roku. Materiał jest bardzo cienki i lekki, ale jednocześnie jest silny, przejrzysty i może przewodzić prąd.
źródło
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@Kislowy_wampir
Lepiej się nie da ująć, są krążki i tablety. Kondomy to żadna antykoncepcja.
To panowie do dzieła! Małe fiku myku i będzie bateryjka
konto usunięte
2013-11-21, 17:18
konto usunięte
2013-11-21, 17:25
konto usunięte
2013-11-21, 17:34
konto usunięte
2013-11-21, 17:46
Ogolnie grafen jest przyszłością, na 100% zastąpi krzem. Lecz metody pozyskiwania jego są nieopłacalne. Jednak polacy wymyślili sposób na tanią "produkcję" grafenu. Samsungi,apple ustawiają się w kolejce po patent. Oby nie poszło jak z blurayem.
Ciekawostka - 1 gramem grafenu mozna przykryć kilka boisk pikarskich
Rozkladajac płachtę grafenu powiedzmy 6mx6m i postawimy na nim cieżarówke co ma ze 20 ton to spokojnie mozna by ją dźwignąć.
o, fajny artykuł, szkoda, że nie dla mnie.
i tak nie por🤬am.
konto usunięte
2013-11-21, 20:11
Pojedyncza cząsteczka nie atom. Pojedynczy atom węgla to węgiel.
Już widzę, jak niektórzy spróbują z tego zrobić coś jak sieć pajęcza z ostatniego spidermana.
konto usunięte
2013-11-21, 22:14
Grafen nie jest pojedynczym atomem węgla a jego odmianą allotropowa w której atomy są połączone ze sobą w sześciokąty tworząc płaską powierzchnię. W 2004 roku udało się go dopiero otrzymać ale jego właściwości i istnienie przewidziano dużo wcześniej. Zresztą nie wiem jaki sens robić prezerwatywy z komponentu, który jest tak drogi, nawet jeśli to prawda, w co wątpię to jest to nieopłacalne.
konto usunięte
2013-11-21, 22:35
A ja myślałem że z tego pancerze antylaserowe miały być.
konto usunięte
2014-01-18, 14:19
Trzyszcz napisał/a:
Pojedyncza cząsteczka nie atom. Pojedynczy atom węgla to węgiel.
Jedna cząsteczka to 6 atomów węgla, tworzące komórkę elementarną będącą podstawowym elementem sieci krystalicznej.