Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 52 minuty temu
Kontrowersyjny film
konto usunięte • 2014-10-20, 16:49
Z pewnością większość z użytkowników portalu słyszała już o planach jednego z głośniejszych ostatnimi czasy polskiego reżysera Wojciecha Smarzowskiego. Nowa produkcja ma opowiadać o losach Kresowiaków i nosić tytuł "Wołyń". Scenariusz oparty będzie na powieści Stanisława Srokowskiego p.t. "Nienawiść".

„Kresowiaków zabito dwa razy, raz siekierami, a raz przez niepamięć”- mówi Wojciech Smarzowski. Popieram go z całego serca. Tragedie i bestialstwa dokonane na Polakach przez naszych "braci Ukraińców" zarówno w Polsce jak i na Ukrainie są wyciszane. Stały się swoistym tematem tabu.

Jak można było się spodziewać zaraz po ogłoszeniu tej wiadomości Ukraińcy podnieśli wielki krzyk. "Jak to? Toż to szerzenie nienawiści! Przeinaczanie faktów i kłamstwa!". Ukraińscy aktorzy, którzy zostali zaproszeni do udziału w filmie po przeczytaniu scenariusza stwierdzili, że nie mają zamiaru grać w czymś takim.

Osobiście nie mogę się doczekać owej ekranizacji a dla pewności zamierzam przeczytać pierwowzór Srokowskiego a panu Smarzowskiemu życzę, by "nic i nikt" nie przeszkodził w realizacji przedsięwzięcia.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
WiedźminXXI 2014-10-20, 20:36 1
A Ukraińcy co właśnie robią? Przecież niedługo mają puszczać serial o bohaterstwie UPA i bestialstwie AK. Trzymam kciuki za film Smarzowskiego. Niech jak najwięcej Polaków i Ukraińców pozna swoją historię.
Zgłoś
Analkonda 2014-10-20, 20:53
Bardzo podoba mi się ten pomysł, zwłaszcza w obecnej sytuacji. Mam nadzieję, że ten film powstanie jak najszybciej i część tych lemingów krzyczących o pomoc dla "braci ukraińców" przejrzy na oczy i dowie się o historii niestety zapomnianej przez większość albo perfidnie ignorowanej...
Zgłoś
bowmanek 2014-10-20, 21:03
Poczytajcie o sprawiedliwych wśród Narodów Świata. Byli Polacy, którzy pomagali Ż__om, byli tacy, którzy ich wydawali. Czym innym jest jednak działanie w obrębie rodziny, bądź jednostek, a czym innym zorganizowany na szeroką skalę pogrom. Ponadto Polacy nie uważają za bohaterów ludzi, którzy mordowali cywili.

Właśnie to boli naszych sąsiadów. Nie można nam wytknąć bestialstwa, bo nasi przodkowie się takowego nie dopuścili.
Zgłoś
TarczaKowadło 2014-10-20, 21:19 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-10-20, 21:41
Moja ciotka w latach 70. pisała do jednej z gazet, aby nagłośnili w końcu sprawę rzezi na Wołyniu - z domowników tylko ona zdołała uciec i tylko ją postrzelili, reszta została zakatowana. Odpowiedzieli jej, że ma jakieś urojenia, przeinacza fakty i szuka prywatnej zemsty... Widzę, że nadal nic się nie zmieniło.
Zgłoś
papuciok 2014-10-20, 21:58 1
niech ten film bedzie tak szokujacy jak swego czasu Pasja Gibsona !!! Żeby ludzie zobaczyli ze niemiec to człowiek a ukraińiec to zwierze ( taki głodny niedzwiadek)
Zgłoś
konto usunięte 2014-10-20, 22:38
Węszę zatłuczenie tego filmu w zarodku przez lemingi i wyznawców Wybiórczej za "mowę nienawiści".
Zgłoś
konto usunięte 2014-10-20, 22:45
Jak znam twórczość Smarzowskiego film będzie wyglądał tak: w izbie siedzi kilku zapitych do nieprzytomności polaczków, wpadają ukraińcy, rach ciach podrzynają im gardła. Potem Ukraińcy jadą dalej i za kilka butelek bimbru od polskiego szmalcownika "kupują" namiary na kolejne ofiary.

Nie mogę się doczekać.
Zgłoś
Cyrk 2014-10-20, 22:52 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-10-21, 0:12
Ukraincy to dzicz
Zgłoś
konto usunięte 2014-10-21, 11:09
Zgłoś
konto usunięte 2014-10-22, 22:59
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem