Główna Poczekalnia Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Postaw kawę Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 12:01
Reginald Foster amerykański duchowny katolicki, karmelita bosy, jeden z najwybitniejszych żyjących ekspertów od języka łacińskiego. Zna biegle, oprócz łaciny, języki niemiecki i włoski

Bill Maher nie trzeba przedstawiać

Krótki zabawny filmik z ciekawą sugestia czy faktycznie wiara katolicka jest wiara monoteistyczna.

Stare, ale po tagach nie znalazlem.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-24, 0:18
zlew69, Od wieków było tak, że zbawieni mogą być tylko ci którzy są chrześcijanami. Wojtyła zmienił ten pogląd a co za tym idzie zdyskredytował swoją wiarę i przekonał ludzi, że ona nie jest taka ważna, że równie dobrze można zupełnie w co innego wierzyć a i tak być zbawionym. Cz tak postępuje głowa kościoła która powinna dbać o jego autorytet i wzmacniać wiernych w wierze? Za jego panowania modlitwa "wyznanie wiary" straciła znaczenie. Mówię to odnośnie tego kto może być zbawiony powołując się na obowiązujące zasady i nauki które reprezentował zawsze kościół, nie żebym jakoś bardzo osobiście do tego podchodził. Może nic takiego nie ma jak zbawienie.

midnightc Kiedy wymyślono druk i pismo święte było dostępne dla wszystkich ludzie mieli w końcu kontakt z naukami Jezusa z pierwszej ręki. Wtedy właśnie pojawiły się te wszystkie odłamy religijne i powstała śmiała teza, że antychrystem jest właśnie kościół katolicki, forma jaką przyjął. Poszczególne proroctwa odnośnie tego jaki miał być antychryst odczytano jako nie dla pojedynczej osoby a jako dla organizacji i pojawiła się dosyć spora zbieżność.
Zgłoś
Bluzg 2013-02-24, 0:41
@zlew69 pomyliłeś portale idź szerzyć swoją wiarę gdzie indziej. A z tym że prawa i obowiązki opierają się o biblie HA!

@nielu - browar leci
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-24, 0:45 1
który z nich to duchowny, bo na moje oko to dwaj ateiści
Zgłoś
zły_skurwiel 2013-02-24, 2:17
również napiłbym się z nim wódki, fajnie by było porozmawiać z kimś takim
Zgłoś
Cienió 2013-02-24, 2:22
"Amerykański duchowny"- ok nie oglądam
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-24, 8:27 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-24, 10:01
Oczywiscie ze masowa-wiara jest naiwnoscia.

Kazdy kto naprawde chce sie spleniac duchowo powinnien to robic na swoj wlasny sposob bo tylko wtedy bedzie mial pewnosc swoich czynow.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-24, 10:37
@zlew69 dużo wcześniej przed chrześcijaństwem za kradzież po prostu upi*****ało się rękę (żęby inni widzieli, co ich czeka za kradzież), więc to nie wywodzi się z tej religi
Zgłoś
Ronoaro 2013-02-24, 10:58 2
W tym filmiku nie ma nic obraźliwego dla katolików, więc nie wiem o co spinać poślady. W Polsce ludzie są przywiązani do pewnej obrzędowości i kultu, co ma z prawdziwą wiarą niewiele wspólnego, ja sądze, że jeśli im to pomaga i czują się z tym dobrze to nie widzę powodów by ich uszczęśliwiać na siłę.
Zgłoś
Dymekx 2013-02-24, 11:10
@Plecionkarz W wojtylizm? Bo pomniki mu stawiają? W Krakowie jest jeszcze pomnik smoka to też wiara? Bardzie Papierzowi pomnik stawiają bo był wielkim człowiekiem a nie, żeby mieli do jakiegoś mosiężnego pomnika się modlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-24, 11:53
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
oGOALoneYaYo 2013-02-24, 13:05
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-26, 0:13
ja widzę że tutaj żaden wierzący się nie spina, bo to co koleś mówi jest w pewien sposób logiczne i każdy to akceptuje. Nie rozumie natomiast czemu Ci "nie katolicy" się tak spinają, jesteście śmieszni. po prostu koleś gada mądrze i tyle. nikt nie ma powodu by się sapać i nie wiem czemu niektórzy to robią.

k18t napisał/a:

który z nich to duchowny, bo na moje oko to dwaj ateiści

to co ten koleś gada, nie jest przeszkodą w wierze, tylko jest rozsądnym spojrzeniem na to wszystko. koleś po prostu sobie zdaję sprawę że to również jest tradycja, kultura zakorzenione w nas od setek lat. on po prostu patrzy na to z dystansu. i nie zapominajcie że wiara to wiara, a nie wiedza i przekonanie 100%, że tak jest.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem