Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Krzyżowanie komórek ludzkich ze zwierzęcymi
M................G • 2013-07-29, 19:49
W roku 2011 media ujawniły, że w trzech brytyjskich, uczelnianych laboratoriach wyhodowano ponad 150 zarodków, które powstały z połączenia komórek ludzi i zwierząt. Eksperymenty krzyżowania miały za zadanie pomóc w znalezieniu leków na ciężkie choroby, tak przynajmniej przyznali autorzy badań. Zabiegi przeprowadzały uczelnie: King's College London, Newcastle University oraz Warwick University. Wbrew pozorom wszystko odbywało się zgodnie z prawem. Jak to możliwe? Pozwalała na to ustawa „Human Fertilisation Embryology Act”. Zgodnie z tym dokumentem dopuszczalne jest krzyżowanie komórek zwierząt i ludzi. Jest jednak jeden bardzo ważny warunek: komórki trzeba zniszczyć w ciągu 14 dni od momentu ich powstania. Wszystko wydaje się tutaj jasne. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, ile takich eksperymentów przeprowadzono zgodnie z prawem, a ilu zarodkom, w tajemnicy, pozwolono się rozwinąć? Możliwości osiągnięć nauki przecież na to pozwalają. Powyższe informacje dotyczą jedynie praktyk stosowanych w trzech uczelniach w Wielkiej Brytanii. Nie wiadomo ile tak naprawdę podobnych eksperymentów przeprowadza się na całym świecie. Niedawno Japończycy ogłosili, że są w stanie wyhodować ludzkie organy w ciele zwierząt. Pomysł tak samo interesujący co kontrowersyjny i świadczy o tym, że badania z wykorzystaniem ludzkich i zwierzęcych komórek trwają w najlepsze.

Jak mogły wyglądać takie stworzenia-hybrydy? Pozbierałem trochę obrazków z różnych wystaw i symulacji.

Dla zaciekawionych tematyką:
"Wyspa doktora Moreau" (1996) - tytuł ekranizacji powieści H. G. Wellsa o tym samym tytule poświęcona została właśnie modyfikacjom genetycznym ludzi i zwierząt. Na jednej z tropikalnych wysp doktor Moreau dokonuje nieprawdopodobnych eksperymentów. Po pewnym czasie okazuje się jednak, że zapanowanie nad wszystkimi stworzeniami staje się coraz trudniejsze. Pod zdjęciami trailer tego filmu. Powieść wydana w roku 1896 była gatunkiem z science fiction. Teraz zgodnie można przyznać, że mogłaby być powieścią fabularną.

Tekst własny na podstawie różnych źródeł.

Na deser poniższy obrazek, nie wiem co ma wspólnego z tematem

Trailer "Wyspa doktora Moreau" (1996)

Zgłoś
Dr.Jekyll.Mr.Hyde 2013-07-30, 2:30 1
Żadne eksperymenty tylko c🤬jowo grali ;//

Zgłoś
Zizu Ziomek 2013-07-30, 2:40
@korinogaro:
A - wirus + dorosły człowiek to tylko drobne poprawki, a np nowych organów tak raczej nie wytworzysz (np zapasowa wątroba dla Polaków i Ruskich ;D)
B - Czy ja wiem czy nie trzeba ludziom zwiększać inteligencji. W sumie to sporo debili jest.
To dzięki inteligencji ludzie podbili ziemię, to nasza najmocniejsza strona i myślę że trzeba by iść w tym kierunku.
Wielu osobom zależy by ludzie byli możliwie jak najgłupsi bo łatwiej się rządzi.
C - a może zamiast cięgle się tłuc i dozbrajać armię powinniśmy dążyć do jak najszybszego podboju kosmosu?
Planet masz od groma, więc problem z terenem i minerałami by zniknął, każdy kraj miałby swoje planety i nie byłoby się o co tłuc. (chyba że o religie czy tego typu błahostki). Tu przeszkodą są korporacje, rządy i religie.
By zasiedlać inne planety potrzebna technologia. Do opracowania tej technologii potrzebna jest jak największa ilość jak najmądrzejszych naukowców. I tu mogą się przydać modyfikacje inteligencji u ludzi, lub sztuczna inteligencja.
A moralność? Zwykli ludzie mają o tym decydować? Ci którzy tak sobie poukładali życie, że zarabiają grosze i wiecznie narzekają? Ci którzy nie potrafią myśleć samodzielnie (religia, media, Mietek spod monopolowego)? Niech osoby inteligentniejsze decydują jak np naukowcy, ale nie rządy, korporacje czy religie.

podpis użytkownika

SATAN AKBAR!
Zgłoś
ellsworth 2013-07-30, 9:45
cys23 napisał/a:

I co z moralnością, gdy stworzymy jakieś zwierze, które będzie myślało abstrakcyjnie, miało marzenia?

Ależ nie musimy takich tworzyć nawet, bo przecież istnieją (choćby małpy). Ktoś się nimi przejmuje? Myśli o nich w kategoriach moralności?
Zgłoś
A................o 2013-07-30, 10:04

Twórcom owej reklamy udało się to już dawno, oto skrzyżowanie cech ludzkich i zwierzęcych
Zgłoś
d................8 2013-07-30, 10:05
w simpsonach jest odcinek jak sie wszyscy zmieniają w zwierzęta i homer ich ratuje na końcu
tak sie mi skojarzyło
Zgłoś
z................n 2013-07-30, 10:21
oho katolicy ostrzegają co grozi ludzkości jeśli wszyscy nie będą podzielać ich poglądów
Zgłoś
M................G 2013-07-30, 10:22
wudun napisał/a:

@autor
Ty tak na poważnie? Jeśli tak to daj mi nr twojego dilera na PW;D

Człowieku to wszystko bez dilerki

To jest sadistic, myślałem, że spotkam tu innych świrów, a widzę, że połowa komentatorów powinna chyba przenieść się na inne portale

I do wszystkich, którzy "odkryli", że zdjęcia to fejk i fotoszop: co wy k🤬a nie powiecie?!
Zgłoś
Zizu Ziomek 2013-07-30, 16:54
A co do zdjęć:
sadistic.pl/sztuka-vt35950.htm

podpis użytkownika

SATAN AKBAR!
Zgłoś