Wróciłem sobie z uczelni, a tu taka perełka...
Łódź wydała 700 milionów złotych. Komunikacja zyska... pół sekundy.
Łódzki magistrat wydał 700 milionów złotych na przebudowę trasy WZ, która przyspieszy przejazd komunikacją miejską o… 0,5 sekundy. By ratować twarz, urzędnicy wymyślili wiadukt za kolejnych 100 milionów, który też nie rozładowałby korków. Tym razem mieszkańcy powiedzieli "dość".
Trasa WZ to arteria łącząca wschód i zachód Łodzi. Przecina centrum miasta, w tym ulicę Piotrkowską. Są tu tramwaje, a do niedawna były też po trzy pasy ruchu w każdą stronę. Były, bo od dwóch lat ciągnie się przebudowa, która paraliżuje śródmieście. Gdy magistrat decydował się na tę gigantyczną inwestycję, mieszkańców przekonywano, że przyspieszy ona przejazd i usprawni ruch.
Przy okazji dyskusji o pomyśle budowy wiszącego mostu nad skrzyżowaniem marszałków okazało się, że warta 700 milionów złotych inwestycja skróci przejazd tylko o 5,5 sekundy. Podróż komunikacją miejską skróci się natomiast o… pół sekundy. Takie wyliczenia zawarli sami urzędnicy, we wniosku o unijne dofinansowanie (którego wartość to ponad 300 mln złotych).
źródło:
SREFAŁEN
Wyj🤬 700 milionów na kilka sekund, to tylko w Polsce takie rzeczy...
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2015-05-20, 0:57
Forumowicz napisał/a:
Bogaty tatuś mówi, że dołoży Ci do samochodu 90% wartości. Ty masz 10.000 zł na samochód. Postanawiasz kupić szrota za 700 zł, który pojeździ 3 miesiące i aby tatuś dał Ci 70 zł czy kupić coś porządnego i żeby tatuś dołożył Ci np 50.000?
!
Ekspercie, kto normalny robi remont ponad 200 skrzyżowań jednocześnie i to na głównych ulicach miasta?
PS. Zapomniałeś dodać, że tatuś nie da tylko pożycza na 30%.
konto usunięte
2015-05-20, 4:07
konto usunięte
2015-05-20, 11:03
jinn
2015-05-20, 12:08
No dobra. A zdaje sobie sprawę ktoś z Was, ilu ludzi znalazło pracę przy tych inwestycjach? Nie mówię tu tylko o budowlańcach, ale też o transportowcach, producentach surowców. Duża czesc tych pieniędzy trafiła do kieszeni szarych ludków takich jak my. Wiele zakładów zwiększyło ilość etatów po to żeby wyrobić powierzone prace, np. firmy zbrojarskie, ciesielskie itp. Tak więc: "Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło".
konto usunięte
2015-05-20, 12:25
Paaaanie! To były sekundy!
konto usunięte
2015-05-20, 12:29
Bardzo dobrze zrobili, wlasnie ktos zauwazyl, ze to cholernie usprawwni ruch polnoc poludnie. Wiadukt na skrzyzowaniu marszalkow, dla mnie nawet lepszy pomysl, niz tunel przez pod polowa pilsudskiego. Niestety nie macie juz okazji przejechac oryginalna trasa, ale o 16:20 sie tam NIE wjezdzalo.
Dobra ludzie, wiem że walka z ciemnotą jest gorsza niż walka z wiatrakami, ale spróbować można.
Zacznijmy od tego że jestem osobą która nie życzy źle więc autorowi tekstu życzę w przyszłości dorobienia się samochodu. Myślę że wtedy doceni wartość nowej nawierzchni, którą raz na kilkadziesiąt lat warto wymienić.
Jeżeli autor nie dorobi się własnego samochodu to życzę chociaż biletu na komunikacje miejską, może gdy przejedzie tramwajem po prostych szynach doceni nowe na których nie ma już zniekształceń i ograniczeń prędkości.
Myślę że autor nigdy nie jechał linią 12, 10 itd. która na tym dzisiaj remontowanym odcinku gdzie nie raz można było dostać barierką w żebra gdy tramwajem bujało na wszystkie strony.
A dla tych którzy chcą wybudować coś nic nie płacąc to albo macie mentalność złodziei, albo wizje cudu gospodarczego. Jeżeli to drugie to podzielcie się swoim pomysłem jak można zapłacić mniej za remont na tak długim, wymagającym odcinku którego nie można całkowicie odciąć i prace muszą być tworzone etapami. Zapraszam
konto usunięte
2015-05-20, 14:03
Forumowicz napisał/a:
@morfeusz
widzę, że jesteś nieco cofnięty w rozwoju.
Podam inny przyklad, jesli teraz nie zrozumiesz to chyba pora zmienić leki.
Bogaty tatuś mówi, że dołoży Ci do samochodu 90% wartości. Ty masz 10.000 zł na samochód. Postanawiasz kupić szrota za 700 zł, który pojeździ 3 miesiące i aby tatuś dał Ci 70 zł czy kupić coś porządnego i żeby tatuś dołożył Ci np 50.000?
Stary, nie wiem w jakich czasach żyjesz ale obudź się i chyba w końcu czas poczytać skąd biorą się pieniądze w skarbie państwa. Nie tylko z podatków drogowych czy paliwowych.
Wake up synek!
Świetny przykład ! Tylko, że Łódź kupiła "szrota, który pojeździ 3 miesiące" ale za 700mln.
konto usunięte
2015-05-20, 14:12
W Japonii miałoby to sens
Nic nie zrobią. Postękają w internecie, zrobią 100 demotów i na tym sie skonczy.
konto usunięte
2015-05-20, 18:00
W Sosnowcu...a przepraszam, w sosnowcu mają lepiej, wybudowali im podobno karuzelę dla szczurów za osiemset milionów złotych.
konto usunięte
2015-05-20, 18:32