C................2
2013-06-27, 19:20
Polecam książkę 'Cornelius Ryan - Najdłuższy dzień' (The Longest Day.) Na jej podstawie został także zrealizowany film pod tym samym tytułem.
Oglądałem wywiad z weteranem tej wojny to kolesie w jednym miejscu leżeli na plaży w okopie przez 12 godzin, i czekali na najpewniejszy moment by tylko się przebić dalej, koleś opowiadał że dużo ciał rozj🤬ych leżało obok niego, ogólnie masakra.
MaszAyahuaskę, nie rozumiem... całe szczęście Ty wiesz i opowiesz nam czemu to zdjęcie jest sarkastyczne

. W swoim wypracowaniu odwołaj się do genezy powstawania tych zdjęć oraz historycznych faktów lub stereotypów. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
o................n
2013-06-27, 21:22
Dzoton
mr_9mm, wytłumacz mi co mają do tego amerykanie? Ich nawet w Polsce nie było...
Byli u nas byli słabo się orientujesz -poczytaj.
rigsuit
Oglądałem wywiad z weteranem tej wojny to kolesie w jednym miejscu leżeli na plaży w okopie przez 12 godzin, i czekali na najpewniejszy moment by tylko się przebić dalej, koleś opowiadał że dużo ciał rozj🤬ych leżało obok niego, ogólnie masakra.
To brednie gadał, albo zaspał.
o 11.00 czyli 5h od rozpoczęcia inwazjii została opanowana plaża Omaha na której toczyły się najcięższe walki.
Największy desant w historii jest niesamowitym wydarzeniem. Zapewne ostatni raz takie coś nastąpiło, gdyż przy dzisiejszej technologii takie coś raczej by nie wyszło.
Znając dość dobrze dzieje D-Day oceniam , że Szeregowic Ryan i Pierwszy odcinek kompani braci dość wiernie oddaje to co się działo.
Chodzi Ci o zdobywanie "skarbów" III Rzeszy? Ale to i tak nie ważne, moje pytanie zasadniczo miał brzmieć tak: Dlaczego pod zdjęciem amerykańskich żołnierzy jest to zdanie? Co oni mają wspólnego z zabijaniem żydów, albo tym serialem. Przepraszam za wprowadzenie niejasności.
o................n
2013-06-27, 22:11
No nie tylko. Sporo pilotów , sił specjalnych itp było u nas. W sumie mało ważne po co byli i tak nas już wszyscy wyjabali i rozkradli, ale chodzi tylko o fakt , że byli o to w całkiem ie małej liczbie.
Ale fakt z serialem nic ,a le taka moda ostatnio na wciskanie wszedzie tematu serialu wszędzie.
Ostatnio leciał program na BBC Knowledge dotyczący całej operacji. Wyznania weteranów którzy uczestniczyli w tej akcji są bezcenne. Chyba nie ma już tak odważnych ludzi, którzy wiedzą że mają przej🤬e i idą dalej wierząc że im się uda.