👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:09

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
podpis użytkownika
Garbate nosy w atmosferę
Dziś pogoda mocno średnia, mglisto, widoczność 200 m w porywach. S7 w kierunku Gdańska, kilkunastu wlekących się ćwoków na dziennych gdzie tył nie ma żadnego oświetlenia, paru odwiedzało zielone pobocze z powodu śniegu - jeden po pięknym dachowaniu. Ułańska fantazja i szlachta na drodze to jest to.
podpis użytkownika
"Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na milion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na milion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć." T. Pratchett
Problemem w takich światełkach jest ich mniejszy rozstaw co biorąc pod uwagę perspektywę daje złudzenie że nadjeżdżający pojazd jest dalej. Innymi słowy śwaitła tego typu zamiast umożliwiać rzeczywistą ocenę odległości, wprowadzają w błąd innych uczestników ruchu
Tak na prawdę kto nie widzi w dzień auta jadącego z naprzeciwka, już obojętnie czy na światłach czy bez, ten powinien zbadać wzrok albo za kółko nie wsiadać.
Ja sam w aucie mam światła led do jazdy dziennej, ale fakt faktem fabrycznie zainstalowane a auto z 2018 roku, naprawdę świecą mocno i nie wierzę że mnie z daleka nie widać. Mam też automatyczną zmianę świateł o zmroku, tu jest pies pogrzebany, bo nie raz jadę gdzie już ciemno czy mglisto, to ludzie zapominają przełączyć z dziennych na mijania i ich z tyłu w ogóle nie widać.

Adam_uS napisał/a:
Jednym z głównych argumentów przeciwko obowiązkowi jazdy 24h na światłach jest to, że kierowca przyzwyczaja się do dostrzegania świateł a nie pojazdu. A rowerzyści i piesie świateł nie mają...
Myślę, że każdy kierowca z powodu siły tego przyzwyczajenia prawie przeoczył furę która jechała bez świateł albo na gównoledach.
Rowerzyści maja obowiązek uzywania swiateł w rowerach jeżeli poruszaja sie po drodze, podobnie piesi musza poza terenem zabudowanym uzywać odblasków.

Qrna a wystarczyłaby legalizacja w EU retrofitów (tylko prawdziwych a nie made inchina 20zł) i delegalizacja tych gównianych pasków. Nie dość, że świetnie to świeci to nie trzeba by się już wku****ć jak z wymianą żarówek w nowych samochodach.

Nie wiem po ch.... to montować. Zawsze wygląda to badziewnie, najlepsze światła to oryginalne.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie