Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:16
konto usunięte 2013-03-28, 23:48
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
bartousz 2013-03-29, 0:05
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-29, 0:15 1
Zgłoś
Archeolog 2013-03-29, 0:33 1
Zgłoś
EdmundKemper 2013-03-29, 10:57
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-29, 12:55
Zgłoś
EdmundKemper 2013-03-29, 13:19
takitamnick napisał/a:

To nie ja tak myślę, tylko większość osób z którymi rozmawiałem na ten temat tak mi to przedstawiała (dlatego użyłem słowa "rozumiem"). Nie rozumiem natomiast o co Ci chodzi z selekcją? Mamy udawać, że tylko pozytywne fakty się wydarzyły czy co? I jako patriota nie mogę się wzorować na pozytywnych cechach innych narodów np. pracowitości Japończyków? Wierz mi, nie mam kompletnie żadnych kompleksów (może ostatnio mi się troszkę przytyło). Masz prawo zdecydowanie chodzić w czym chcesz i ch*j komuś do tego (przynajmniej na razie i oby jak najdłużej). Tylko nie wiem czemu o tym piszesz? Czy ja gdzieś napisałem, że nie masz?

Natomiast pomyśl, że ja mogę uważać, że nie jestem narodowości polskiej - czuję się Ślązakiem. Tutaj się urodzili moi przodkowie, tutaj ja się urodziłem i żyję (chociaż "emigrowałem" tymczasowo na studia). Jak według Ciebie powinien przejawiać się ten patriotyzm? Co takiego prawdziwy patriota Polak powinien robić?

Selekcja faktów czyli jesteśmy dumni z pozytywnych, a z negatywnych wyciągamy wnioski i nie zapominamy o nich, ale nie możemy być z nich dumni. Należy patrzeć na inne narody i można je naśladować, ale przede wszystkim trzeba rozwijać własne pozytywne cechy.
O ubiorze wspomniałem przy stereotypach. Nazywanie "polaczkami" opierając się na stereotypach jest strzelaniem sobie w stopę. I przy tym akurat nie odnosiłem się do Twojego postu.
A więc doskonale Cię rozumiem, bo ja jestem Zagłębiakiem Ale na świecie nie uznawany jako jednostka jest ani Śląsk ani Zagłębie Dąbrowskie bo to tylko nasze "małe narodowości". Żyjemy w Polsce.
Patriotyzm? Trudne pytanie, bo każdy może mieć własną definicję patriotyzmu i każda może być poprawna. Według mnie to pamięć o historii, tradycji, szacunek do symboli narodowych i godne reprezentowanie Polski. Oraz nie dopuszczanie do bezczeszczenia któregokolwiek z tych elementów.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-29, 14:14
Zgłoś
EdmundKemper 2013-03-29, 14:35
Cytat:

Co do wyciągania faktów z historii to ładnie brzmi, ale to jest dopiero bullshit. Wszyscy o tym mówią, nikt tego nie czyni. Powiedz mi czym się różnią krucjaty średniowieczne od dzisiejszego polowania na terrorystów? A krucjaty raczej mało komu się dzisiaj podobają.

Definicja całkiem niezła, tylko powiedz mi czemu mamy pamiętać akurat o historii Polski? Czemu tak ważny jest symbol orzełka, a nie dajmy na to lwa w herbie czeskim. Bo dużo mi nie brakuje do granicy i tego żebym się akurat tam urodził, a nie w Polsce. Moim zdaniem powinno się mieć szacunek do idei, które się kryją za tą sztuczną oprawą w postaci flagi, herbów i hymnu. One głoszą przesłanie wolności, prawdy, dobra, prawa do godnego życia w pokoju. I czy to akurat jest pod barwami biało czerwonymi, czy dochodzi tam niebieski to jeden ch*j. O historii oczywiście, że trzeba pamiętać. Ale nie tylko Polski historia taka ważna. Mamy zapomnieć o np. Czerwonych Khmerach, którzy rozbijali główki małych dzieci o drzewa w lesie? Historia nie jest moim mocnym punktem, ale z tego co kojarzę to przez państwo Polskie przez wieki przewinęły się różne nacje i teraz to nie to samo co było kiedyś. Zmieniały się symbole narodowe również. Ale jedno pozostaje w miarę stałe - idee. I tym się należy kierować, a nie kolorowym opakowaniem. Bo dla większości to opakowanie staję się celem, a nie środkiem. I to mi się nie podoba w tym patriotyzmie i tak odbieram słowa Carlina.

Czasy były bardziej brutalne, teraz nie chodzi głównie o religie, w XI-XIII wieku nie było realnego zagrożenia Europy.

Ale ja nie mówię, że trzeba zapominać o historii świata, ale akurat w przypadku Polaków historia Polski jest najważniejsza. Symbol orzełka symbolem Polaków, symbol lwa symbolem Czechów. Idąc tym rozumowaniem to np: czemu ja nie mam być patriotą skoro moja mama jest patriotką, a jestem tak blisko z Nią spokrewniony? Szacunek do idei i nawet symboli obcych państw jak najbardziej, ale wydaje mi się, że tylko symbole jednego państwa mogą być najbliższe. Chyba, że mamy do czynienia z kosmopolityzmem, gdzie sztucznie kochamy cały świat i wszystkich dookoła. Ludzie od zawsze łapali się czegoś co mogłoby być da nich symbolem i zawsze dążyli do tego, aby te symbole w jakichś sposób chronić, mieć poczucie przynależności do grupy. Właśnie pod postacią symboli kryją się te idee.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-29, 18:07
Zgłoś
EdmundKemper 2013-03-29, 22:50
Zgłoś
Rasael 2013-03-30, 21:12
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-03, 10:26
EdmundKemper napisał/a:

Równie dobrze jakby usunąć kosmopolityzm, liberalizm albo socjalizm to też by nie były potrzebne. Mylisz szowinizm z patriotyzmem. Patriotyzm nie polega na tym, że my jesteśmy "naj" a inni "ble". Patriotyzm to nie wywyższanie, ale miłość, przywiązanie, ogólnie pozytywne cechy.

Piszę tak, gdyż większość osób tak się właśnie wypowiada odnośnie patriotyzmu i do tego właśnie pił Carlin w tej swojej wypowiedzi (przynajmniej ja to tak odbieram). Śmieszą mnie też patrioci, którzy wyrzucają innym i wyzywają ich jak mówią, że nie są patriotami (a paru się tu takich przewinęło w tym wątku). Co za różnica jaka nazwa, ważne żeby były pozytywne cechy.

Trafiłem w ogóle ostatnio na ciekawostkę odnośnie patriotyzmu i przypomniał mi się ten wątek tutaj. Patriotyzm podobno wymyślili władcy Mezopotamii jak im mieszkańcy zaczęli spieprzać gdzie indziej, bo tam było lepiej (nie sprawdzone info także mogę pisać brednie i wtedy proszę o sprostowanie).
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem