Główna Poczekalnia Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:51
🔥 Sosnowiec,31.07.2025 - teraz popularne
Mgławice, Ep. II
białywęgorz • 2013-05-16, 20:20
Siemka, mój poprzedni temat o mgławicach przyjął się bardzo dobrze, więc czas na część drugą.

Mgławica Tarantula odległa o 170 tys. lat świetlnych, a jej wielkość to aż 800 lat świetlnych

Mgławica Laguna oddalona o ok. 5000 lat świetlnych

Mgławica Jajko odległa o ok. 3000 lat świetlnych i wielka na ok. 0,2 roku świetlnego

Należąca do grupy "najpiękniejszych", chociaż jako "znawca" muszę stwierdzić, że każda jest piękna. Galaktyka Kocie Oko o średnicy ok. 5 lat świetlnych i odległości 3300 lat świetlnych

Mgławica Tykwa, odległa o ok. 5000 lat świetlnych i długa na 1,4 roku świetlnego

Mgławica Eskimos, odległa o 3830 lat świetlnych wielkości 0,34 roku świetlnego.

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."

Nigdy nie skończą się fotografie kosmosu, ten temat jest nieskończony, a każde zdjęcie jest inne i ma swój styl. Dlatego te hobby daje tyle radości. Zapraszam ponownie na Facebook'a, gdzie na bieżąco wstawiam nowe zdjęcia kosmosu. Po poprzednim wpisie dużo osób się nim zainteresowało, więc widzę, że dużo Sadoli ma podobne zainteresowania.

Pozdrawiam
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
androgenius 2013-05-17, 16:55
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-05-17, 17:08
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-04, 14:24
A ja mam pytanie, może nieco głupie i odrobinę gimbusowate ale nie ważne.
Czy jeśli spojrzę przez teleskop i jakimś cudem uda mi się dostrzec którąś z tych mgławic, obłoków, galaktyk itp. to będzie wyglądała tak jak na zdjęciach (wiem, że na pewno nie tak samo) ale chodzi mi o kolory kształt itp.?
Zgłoś
androgenius 2013-06-15, 22:26
koperGT napisał/a:

A ja mam pytanie, może nieco głupie i odrobinę gimbusowate ale nie ważne.
Czy jeśli spojrzę przez teleskop i jakimś cudem uda mi się dostrzec którąś z tych mgławic, obłoków, galaktyk itp. to będzie wyglądała tak jak na zdjęciach (wiem, że na pewno nie tak samo) ale chodzi mi o kolory kształt itp.?

Nie, ponieważ te fotki wykonane są w widmach pierwiastków i uwydatniają ich rozkład w strukturze obiektu.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem