Główna Poczekalnia (8) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 11 minut temu
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-10-14, 0:42 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-14, 0:48 3
@Juust1ce
Hmm ok, a 16 to nowa jest twoim zdaniem? Obie maszyny są od wielu lat udoskonalane a przypadek tych ćwiczeń jest autentyczny i warto zauważyć że nasi dysponowali migami z dużo starszej produkcji niż amerykanie 16. Praktycznie sprawa wygląda tak że to są po prostu samoloty innej klasy: 16 jest wielozadaniowcem a mig myśliwcem przechwytującym (są też wersje szturmowe ale te z kolei słabo nadają sie do walki w powietrzu). Dlatego w walce powietrznej jest duża dysproporcja na rzecz miga.

@DarthSatanus

Jeśli chodzi o porównanie całości sił zbrojnych to cieżko powiedzieć które lepsze, w przypadku samolotów 2 różne koncepcje bo amerykanie tworzą samoloty silnie skomputeryzowane, wręcz bez komputera nie latające i w tech stealth, z kolei ruscy preferują idealne płatowce, tak by samolot był najlepszy w samej walce w powietrzu, a poza tym zwykle da sie nim sterować nawet po awarii wiekszości systemów z tym walczyć bez komputera. Co jest lepsze trudno sprawdzić bo wojny niet. Poza tym jeśli chodzi o kopiowanie to zauważ że mówiłem o rakietach, np poczytaj o AIM 9X, jak powstał i kiedy powstała do dzisiaj lepsza R-73, ciekawa jest też R-77 i AMRAAM, w obu przypadkach rakiety bardzo podobne jeśli chodzi o parametry, rosyjska skonstruowana wcześniej i do dzisiaj lepsza.
Zgłoś
Juust1ce 2013-10-14, 0:56
tak czy siak na wojne sie nie nadają bądźmy szczerzy
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-14, 1:15
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
evilmatt 2013-10-14, 1:53
Zgłoś
Dr0mg 2013-10-14, 2:38
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-14, 3:11
Zgłoś
rigsuit 2013-10-14, 3:56
Jedynie gdzie moge polatać takim cackiem, to na full detalach w Battlefield 3 ;\...
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-14, 9:01
Dr0mg,

Akurat z Migiem 29 9.12 to i F-16A ADF jest w stanie wygrać w BVR i WVR (porównujemy samoloty z tego samego okresu). Owszem Mig ma tu sporą przewagę jeśli chodzi o celownik nahełmowy i termolokator ale jak pokazały pojedynki w WVR z F-16AM to pilot Miga naprawdę ma trudne zadanie, szczególnie, że te wersje F-16 są jednymi z najlżejszych.

W 2006 roku miałem okazję rozmawiać z pilotem Fulcruma na temat symulowanych pojedynków z holenderskimi F-16 i dla niego największym problemem były następujące rzeczy:

1. Możliwość utrzymywania 9g przez dłuży czas w F-16
2. F-16 traci mało energii w gw🤬townych manewrach.
3. Nawet jeśli ja utraci to potrafi ja bardzo szybko odzyskać, przyspieszenie jest bardzo dobre.

Przewaga (i wada jednocześnie):

1. Brak FBW w Migu (układ sztucznej stateczności i elektronicznego sterowania), dobry pilot może to wykorzystać i wyjść poza zakresy eksploatacyjne
2. Może ciaśniej skręcać niż F-16 na mniejszych prędkościach i wysokościach ale musi uważać, bo F-16 ma dużą prędkość kątową i potrafi ją utrzymać.
3. Celownik nahełmowy choć ta przewaga znikła, bo F-16 też już mają takie celowniki w dodatku działające w szerszym zakresie.

Wnioski:

Wg. niego obie maszyny w walce bezpośredniej mają szanse 50/50.
Zgłoś
paczfiko 2013-10-14, 10:11

podpis użytkownika

<lol>
Zgłoś
Bociek 2013-10-14, 12:25
film zajebisty, ale już mam dość tej muzyki, 90% podobnych filmów jest z sailem, ja pierdacze ;/
Zgłoś
Kofe28 2013-10-14, 12:37
Przejścia dla pieszych na pasie startowym, hje hje
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-14, 12:38
PilotDusty napisał/a:

@minetek
Racja, ale bez nich nie mógłby się obronić przed samolotem który siądzie mu na ogonie

a w Top Gunie i Żelaznym Orle nie mieli lusterek i musieli machać łbami
Zgłoś
Kicosławek 2013-10-14, 13:25 1
Co Wy tam gadacie , mieszkam pod Malborkiem i jak Oni latają to jest masakr jakaś , siedzisz w niedzielę w kościele godzina 11 łeb Ci pęka po sobocie a Ci jak latać nie zaczną to nawet się nie da w spokoju piwa wypić -,- ale i tak szacun dla nich
Zgłoś
pindolex 2013-10-14, 13:52
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem