Sadol uczy, sadol bawi. Dzisiejsza lekcja poglądowa jest o religii naszych przodków. Tego w szkole raczej nie usłyszycie.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 18:35
🔥
DOBROLIN pasta najlepsza i basta!
- teraz popularne
@Lupido, mniej więcej. Każde plemię miało swojego boga i swoje mity, które w jakimś stopniu sie pokrywały, ale jednak się różniły. Zainteresowanych odsyłam tutaj bogowiepolscy.net/
@up
3 zdanie na tej stronie i już jestem skonsternowana. Do tej pory uważałam, że nie za dużo wiadomo o wierzeniach dawnych polan, bo chrześcijaństwo z zawiścią tępiło wszelkie objawy tzw. pogaństwa. I chociaż ostało się kilka glinianych garnków i figurek, nie zachowała się żadna "pogańska" świątynia, a szkoda. Niemniej jednak nie omieszkam obejrzeć ten stronki
Swoją drogą wiecie, że wiele dzisiejszych obrzędów, to są właśnie obrzędy pogańskie, ale z trudem zaakceptowane przez kościół katolicki? Klechy nie mogły wyplenić niektórych pogańskich zwyczajów, więc je trochę pozmieniali i zostawili.
Tak np. znane wszystkim zaduszki to pozostałość po święcie dziadów. Dziady generalnie były fajnym obrzędem i moim zdaniem sto razy lepszym, niż smutek, zaduma i lament nad grobem zmarłego. Jak ktoś nie wie, na czym to polegało to napiszę tylko krótko, że robiło się imprezę na grobie zmarłego, aby mógł sobie z rodziną "posiedzieć i pobiesiadować" ten raz w roku.
W ogóle sama idea stawiania zniczy to też pozostałość po przodkach pogańskich, którzy zapalali dla zmarłego ogień, aby w ciemnościach mógł odnaleźć drogę.
Topienie marzanny próbowano nawet przerobić na topienie judasza, ale nic z tego nie wyszło. Dzisiaj ten obrzęd robią już niestety tylko dzieci w przedszkolu, jako wiosenną zabawę.
Chyba najmocniej zakorzenionym obrzędem, choć dziś już ten dość okrojonym była i jest Noc Kupały, Sobótka. Przetrwała do dziś, szkoda tylko, że tak skromnie obchodzona
Btw. jakiś czas temu słyszałam, że jest w Polsce grupa tzw. Neopogan (strasznie nie lubię słowa poganin, choć jest bardzo względne
), którzy powracają do korzeni i wyznają wiarę w bogów wyznawanych przez plemiona słowiańskie.
3 zdanie na tej stronie i już jestem skonsternowana. Do tej pory uważałam, że nie za dużo wiadomo o wierzeniach dawnych polan, bo chrześcijaństwo z zawiścią tępiło wszelkie objawy tzw. pogaństwa. I chociaż ostało się kilka glinianych garnków i figurek, nie zachowała się żadna "pogańska" świątynia, a szkoda. Niemniej jednak nie omieszkam obejrzeć ten stronki
Swoją drogą wiecie, że wiele dzisiejszych obrzędów, to są właśnie obrzędy pogańskie, ale z trudem zaakceptowane przez kościół katolicki? Klechy nie mogły wyplenić niektórych pogańskich zwyczajów, więc je trochę pozmieniali i zostawili.
Tak np. znane wszystkim zaduszki to pozostałość po święcie dziadów. Dziady generalnie były fajnym obrzędem i moim zdaniem sto razy lepszym, niż smutek, zaduma i lament nad grobem zmarłego. Jak ktoś nie wie, na czym to polegało to napiszę tylko krótko, że robiło się imprezę na grobie zmarłego, aby mógł sobie z rodziną "posiedzieć i pobiesiadować" ten raz w roku.
W ogóle sama idea stawiania zniczy to też pozostałość po przodkach pogańskich, którzy zapalali dla zmarłego ogień, aby w ciemnościach mógł odnaleźć drogę.
Topienie marzanny próbowano nawet przerobić na topienie judasza, ale nic z tego nie wyszło. Dzisiaj ten obrzęd robią już niestety tylko dzieci w przedszkolu, jako wiosenną zabawę.
Chyba najmocniej zakorzenionym obrzędem, choć dziś już ten dość okrojonym była i jest Noc Kupały, Sobótka. Przetrwała do dziś, szkoda tylko, że tak skromnie obchodzona
Btw. jakiś czas temu słyszałam, że jest w Polsce grupa tzw. Neopogan (strasznie nie lubię słowa poganin, choć jest bardzo względne
Są zarejestrowane związki wyznaniowe np. Rodzima Wiara, czy Rodzimy Kościół Polski. Jednak większość rodzimowierców jest niezarejestrowana.
No oczywiście i mam wielką prośbę mógł by ktoś wstawić tu link z Mitologią Słowiańską? Chodzi mi o legendy.
I nawiązując do Muzyki ci którzy słuchają Hip-Hopu ( Każdy lubi co Lubi )
Powinien wiedzieć że niejaki Donatan Producent wydał dokładnie jak na razie 3 utwory o klimacie słowiańskim . Bardzo Polecam Przesłuchać produkcja nazywa się RÓWNONOC.
youtube.com/watch?v=DztEkEa1SJU&feature=related
I nawiązując do Muzyki ci którzy słuchają Hip-Hopu ( Każdy lubi co Lubi )
Powinien wiedzieć że niejaki Donatan Producent wydał dokładnie jak na razie 3 utwory o klimacie słowiańskim . Bardzo Polecam Przesłuchać produkcja nazywa się RÓWNONOC.
youtube.com/watch?v=DztEkEa1SJU&feature=related
Jest jakiś kierunek studiów w którym można poznawać wierzenia Słowian ?
Mężczyzna napisał/a:
Hahaha, potrzeba nam więcej bezużytecznych kierunków studiów.
Co prawda to prawda i tak wszyscy skończą na zmywaku w KFC.
Ale tak wracając do poznawania wierzeń po co Ci Studia jak Masz nas na Sadolu
Kapitan- o jakim ty piszesz dziedzictwie? W czasach gdy patriotyzm i honor jest wyśmiewany przez wszystkich. W czasach gdy Europa robi się kolorowa a nie biała, w czasach gdzie nasz przyrost naturalny jest znikomy a muzułmanów wielokrotnie większy.
Stachu Wichura - Mówimy tu o Słowiańskiej Kulturze i Religij czy o Problemach Europy?
Wiele osób mówi o powrocie do wierzeń przodków a ja powiem, że religia to gotowy system polityczny do prania mózgu dlatego nie powinna mieć prawa bytu (:
W sumie z nami Słowianami i naszymi Bogami to wszystko możliwe to i nawet te "połamanie fiuta "
Z jednej strony chcecie żebyśmy biegali z gołymi dupami po polanach a z drugiej płaczecie jacy jesteśmy zacofani... Nie wspominając o tej nienawiści do murzynów, którzy mają tego typu styl życia
Nie rozumiem co ma piernik do wiatraka. Jestem rodzimowiercą i równocześnie pracuję w laboratorium. Z goła dupą to nie latam, ale w lesie posiedzieć lubię, równocześnie korzystając z technologii współczesnej. Można pogodzić wszystko, tym bradziej, że współczesna rodzima wiara nie działa na takiej zasadzia jak chrześcijaństwo czy cuś. Nic nie jest dosłowne, a wszystko jest symbolem i wielbi się raczej siłę natury niż osobistość w chmurkach. A jeśli chodzi o ową historię stworzenia świata, to nie bez powodu jest to mit.
Wszystko zaczęło się od słowa i od słowa zginie.
W krainie bursztynowych polan, w cieniu orła skrzydeł.
Jesteśmy synami pogan, choć już znamy Boga imię.
W moich żyłach Odra płynie, z godła jestem Słowianinem.
Nasz orszak idzie, przed nami Święta Góra Ślęża.
A my w kapturach przez las, nie brakuje tu ducha, męstwa.
Niezmienna jedna skóra, nie jak skóra węża.
To słowiańska natura nauczyła nas zwyciężać.
Przez tysiąclecia chcieli wyciąć w pień nas.
Pozostawić kraj bez berła, a miasta bez nas.
Chcieli, grody, zamki, miasta puścić z dymem,
lecz nie mieli woli walki i musieli zwrócić imię.
Polska powstań, zaborów i licznych upokorzeń.
W '45 sen się ziścił, powiedz z dumą to, że
kiedy zetną słowiańskie drzewo, wyrośnie jutro nowe.
Aby nas zniszczyć, musieliby najpierw uciąć korzeń.
donatan RÓWNONOC
W krainie bursztynowych polan, w cieniu orła skrzydeł.
Jesteśmy synami pogan, choć już znamy Boga imię.
W moich żyłach Odra płynie, z godła jestem Słowianinem.
Nasz orszak idzie, przed nami Święta Góra Ślęża.
A my w kapturach przez las, nie brakuje tu ducha, męstwa.
Niezmienna jedna skóra, nie jak skóra węża.
To słowiańska natura nauczyła nas zwyciężać.
Przez tysiąclecia chcieli wyciąć w pień nas.
Pozostawić kraj bez berła, a miasta bez nas.
Chcieli, grody, zamki, miasta puścić z dymem,
lecz nie mieli woli walki i musieli zwrócić imię.
Polska powstań, zaborów i licznych upokorzeń.
W '45 sen się ziścił, powiedz z dumą to, że
kiedy zetną słowiańskie drzewo, wyrośnie jutro nowe.
Aby nas zniszczyć, musieliby najpierw uciąć korzeń.
donatan RÓWNONOC
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie