👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
ufff jak to się stało że biali opatentowali samolot odrzutowy już w 109 lat temu :v no może i by to podziałało gdyby zaczęli od drewna, sklejki i jakiś wyżyłowanych silników 2T (takie 300 koni przy 10k rpm) a nie silnik od kibla, trajki i konstrukcja z kątowników wziętych z ogrodzenia..
TeaWithLemon napisał/a:
strach pomyslec co beda odpierdzielac jak wezma sie za program rakierowy i kosmiczny
@ 6:40 jest "founder of african space program"

Europejczykom zajęło przejście od kijów i kamieni do samolotów parę tysięcy lat. Czarni w Afryce jeszcze 100 lat temu tłukli się kijami, a teraz patrzcie...
No, ale tak całkiem serio, to ciekaw jestem ilu z was, geniusze inżynierii, potrafiłoby zbudować funkcjonalny samolot i to najlepiej jeszcze nie mając dostępu do internetu, żeby ściągnąć jakiś gotowy schemat i składać krok po kroku. Z samych tylko podstawowych książek do fizyki, encyklopedii powszechnej i tym podobnych źródeł. Sam jestem inżynierem, ale otwarcie mówię, że nie czułbym się na siłach żeby zbudować samolot., więc na pewno nie będę się śmiał z takich projektów, bo mimo ich obiektywnej ułomności, trzeba jednak mieć mózg nie od parady żeby w ogóle coś podobnego skonstruować.
No, ale tak całkiem serio, to ciekaw jestem ilu z was, geniusze inżynierii, potrafiłoby zbudować funkcjonalny samolot i to najlepiej jeszcze nie mając dostępu do internetu, żeby ściągnąć jakiś gotowy schemat i składać krok po kroku. Z samych tylko podstawowych książek do fizyki, encyklopedii powszechnej i tym podobnych źródeł. Sam jestem inżynierem, ale otwarcie mówię, że nie czułbym się na siłach żeby zbudować samolot., więc na pewno nie będę się śmiał z takich projektów, bo mimo ich obiektywnej ułomności, trzeba jednak mieć mózg nie od parady żeby w ogóle coś podobnego skonstruować.
Już prędzej to poleci, niż jakiś zlepek gówna z blachą z tych filmów.

Czyli ogień jest.
Koło jest.
Internal combustion engine jest.
Jak tak dalej pójdzie to niedługo odkryją jak się penicylinę robi.
Koło jest.
Internal combustion engine jest.
Jak tak dalej pójdzie to niedługo odkryją jak się penicylinę robi.

ciekawe ilu z Was udany samolot zbudowało? Macie do dyspozycji internet, książki, gotowe elementy na allegro i jak Wam idzie?

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie