Top 10 najdroższych obrazów na świecie
10. Pierre-Auguste Renoir, Bal w Moulin de la Galette: 78 mln $
9. Vincent van Gogh, Portret doktora Gachet: 82,5 mln $
8. Pablo Picasso, Dora Maar au Chat: 95,2 mln $
7. Pablo Picasso, Chłopiec z fajką: 104,2 mln $
6. Pablo Picasso, Akt, zielone liście i popiersie: 106,5 mln $
5. Edvard Munch, Krzyk: 120 mln $
4. Gustav Klimt, Portret Adele Bloch-Bauer: 135 mln $
3. Willem De Kooning, Kobieta III: 137,5 mln $
2. Jackson Pollock, No. 5: 140 mln $
1. Paul Cezanne, Gracze w karty: 254 mln $
S................k
2013-04-23, 23:41
to teraz powinni puścić w obieg obrazy ze zbiorów muzealnych to by ceny pospadały i by się tym bogaczom w dupy wody nalało
Pedobear - juz sam Twoj nick mowi, ze lubisz r🤬ac dzieci w parku, wiec zajmij sie tym co robisz najlepiej i jape zamknij, bo sie c🤬j znasz na sztuce dzieciaku.
Ja jebie, to już do gier lepsze artworki robią... Nie znam się na sztuce, ale w sumie gdybym miał tyle kasy, że nie wiedziałbym co z nią robić, to też bym sobie nakupował takich bazgrołów...
podpis użytkownika
/Do or do not, there is no try./
- Yoda
P................9
2013-04-23, 23:46
dmnunited napisał/a:
Pedobear - juz sam Twoj nick mowi, ze lubisz r🤬ac dzieci w parku, wiec zajmij sie tym co robisz najlepiej i jape zamknij, bo sie c🤬j znasz na sztuce dzieciaku.
Sam się c🤬ja znasz. Dla mnie jest to gówno warte, bo do mnie nie trafia, nie umiem się zachwycać takimi gniotami. Dali miał talent, ale malował, IMO, c🤬jowiny.
Dla jednego sztuką będzie Leonardo (tak, to był wielki mistrz), dla innego Dali, a dla jeszcze kogoś innego gówno w metalowej puszce.
D................o
2013-04-23, 23:58
Ceny są wysokie dopóki ktoś jest w stanie tyle pieniędzy za nie zapłacić. Prosty mechanizm, kupując obraz za 10 milionów liczysz na zysk w przyszłości i sprzedajesz za 30 milionów. Ten który kupił za 30 milionów, chce też zyskać i sprzedaje za 60 milionów itd. To nie jest kolekcjonerstwo tylko długoterminowy biznes. Osobiście bym takiego paskudztwa w domu nie powiesił.
To w takim razie za obrazy Daliego trzeba by bylo k🤬a zaplacic cala druzyna Barcelony, jak za rozj🤬ych 5 tub farby na plotnie Pollocka kazali sobie tyle zaplacic.
ps. Barcelony sprzed dzisiejszego meczu oczywiscie (jebac ich)
C................2
2013-04-23, 23:59
Gdy byłem dzieckiem i gdzieś zobaczyłem obraz nr 10, to zawsze kminiłem po c🤬j tej lasce armata pod pachą?
!Timon
Bo teraz sztuką jest to coś co tzw. krytycy nazywają sztuką. Jakbyś się zesrał na pomidora i nazwał to "nadzieja Tybetu" to byłoby to dzieło sztuki. O ile byłbyś uznawany za artystę. Bo normalnie każdy kto się zesra na pomidora a nie jest "artystą", no jakoś przejdzie niezauważony.
A za Veblena piwo
podpis użytkownika
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
P................z
2013-04-24, 0:05
Ci artyści to banda ćpunów, pedałów i psychopatów. Albo ucinali sobie uszy, albo umierali na syfa albo próbowali jakichś gówien po których ich mózg dostawał p🤬lca i zaczynali malować. Jest o wiele lepszych dzieł np. hiperrealistycznych ale grupka wpływowych dewiantów stwierdziła, że akurat to jest takie super i w ogóle.
Dlaczego Picasso nie namalował dziewczyny z fajką???
podpis użytkownika
@Plecionkarz
I dlatego tworzyli takie "dzieła". Normalny Kowalski myślący NORMALNIE może Ci co najwyżej starannie i ładnie pokój pomalować.
Kulturysta musi być silny, rajdowiec musi mieć refleks a artysta musi być p🤬lnięty bo inaczej wpadnie w utarte schematy.
podpis użytkownika
Białe jest białe, czarne jest czarne a czerwone jest wredne.
Czytanie ze zrozumieniem NIE BOLI. Jak nie kumasz to poproś starszego brata o wytłumaczenie.
s................9
2013-04-24, 1:22
Czarny kwadrat na białym tle – jedno z najsłynniejszych dzieł Kazimierza Malewicza uznane za pierwsze dzieło nieprzedstawiające
Z tego co pamiętam to wart ok 10 mln $ ale moge sie mylić.
Ludzie są p🤬lnięci w czerep i na siłe wyszukują sztuke w niczym. Ludzka głupota nie zna granic
m................9
2013-04-24, 1:32
już dawno zatarła się granica miedzy sztuką a kiczem
s................m
2013-04-24, 1:36
Mysz_Kamiki napisał/a:
coś wiem na ten temat i mam też trochę praktyki - nie potrafilibyście namalować 10% reprodukcji żadnego z tych dzieł... Każde z nich jest warte swojej ceny, w końcu nie kupują ich pierwsi lepsi kolekcjonerzy. Osobiście mając tyle szmalu rozglądał bym się za obrazami Dali'ego
Tryptyki Klimta są również świetne
Twój komentarz miałby dla mnie jakąś merytoryczną wartość gdyby nie fakt, że nie potrafisz stwierdzić czy masz k🤬sa czy nie.
Z tym numerem 2 to jest zajebista przesada. To, że coś jest stare, nie znaczy, że oznacza sztukę. Błe.
podpis użytkownika
● Nie jestem rasistką. Nienawidzę wszystkich jednakowo.
● Homofobia jest ciężką chorobą psychiczną, która powinna być leczona pod przymusem.
● Cebulactwo to polska choroba narodowa.