👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 4:15

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Ta, i taka kamerka potrafi coś złapać. Kurzy nie, dziwne przycinki jak czołg się ustawia. Gdzie macie mózgi?

Zdaje mi się że, to nie był pocisk w sabocie. Sabot odpada po opuszczeniu lufy i kryje cały pocisk w sobie a tu widać stały pierścień wokół pocisku. Chyba to się nazywa pierścień prowadzący, który ma się rozszerzyć od gazów prochowych i docisnąć podkalibrowy pocisk do gwintu lufy. Potwierdzałoby to wirowanie pocisku, które zwiększa zasięg, ale w przeciwpancernych jest raczej bardziej szkodliwe, bo zmniejsza prędkość wylotową i siłę uderzeniową. Nie gram w czołgi, czytam sobie amatorsko książki o nich.

Typowy podkalibrowy, co ty bredzisz. Podkalibrowy, nie znaczy że ma średnicę mniejszą od średnicy lufy. Sabot, co to jest sabot? Dużo to może czytasz ale więcej wiesz właśnie z gier, niestety.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie