Główna Poczekalnia (3) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 36 minut temu
Niebieski Wieloryb
BrianGriffin • 2017-03-17, 18:06
Cytat:

Szczecińska prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie samookaleczenia się trzech uczniów. Komunikat ostrzegający wydał kurator oświaty. Chodzi o grę pod nazwą Niebieski Wieloryb (Blue Whale Challenge), która w Rosji ma już na koncie nawet ofiary śmiertelne, które popełniły samobójstwa.
(...)

Gra "Niebieski Wieloryb" powstała w Rosji i jest aktualnie coraz bardziej popularna wśród dzieci w wieku od 10 do 15 lat. Uczestnicy gry rejestrują się na stronie internetowej, podając pełne dane osobowe, w tym swój numer telefonu, na który następnie otrzymują zadania do wykonania. Codziennie otrzymują jedno ustalone zadanie. Zadania polegają mi.in. na samookaleczeniu (wycięcie żyletką określonych znaków na nogach czy rękach), oglądaniu w internecie filmów z treściami sadystycznymi czy też wykonywaniu innych podobnych zadań. zlecanych przez tzw. opiekunów. W ostatni, pięćdziesiąty dzień, uczestnik otrzymuje zadane skoku z wysokiego budynku i odebrania sobie tym samym życia. W Rosji i na Ukrainie w ostatnim czasie samobójstwo w tych okolicznościach popełniło blisko 200 dzieci. Niestety, można spodziewać się, iż gra będzie docierać do coraz większej liczby dzieci, które są podatne na tego rodzaju manipulacje.

szczecin.naszemiasto.pl/artykul/szalenie-niebezpieczna-gra-dotarla-do-...

Ktoś wpadł na ciekawe materiały związane z nową zabawą?
Zgłoś
hell.no 2017-03-18, 6:52
Nie widzę problemu, niedojeby wyrżną się sama. Mam tylko nadzieję, że zadania nie każą im krzywdzić innych, jeśli nie, to hulaj dusza.

Niech ktoś to prześle do tych wszystkich SJW jeśli łaska.
Zgłoś
konto usunięte 2017-03-18, 8:13
Ewolucja w praktyce! Dobrze!
Zgłoś
OblesnyKnur 2017-03-18, 8:35 1
Warto w to grac? Jaka jest nagroda za wygrana?
Zgłoś
Pucos 2017-03-18, 9:56 3
Ok pora na kapitana- ta gra to fejk i zwykła internetowa pasta, nigdy nikt w to nie zagrał nigdy nie było żadnych ofiar. A osoby będące opiekunem trafiłyby do więzienia jako za namawianie do samobójstwa.

Krokodyl, słoneczko, a teraz niebieski wieloryb...... zwykłe internetowe clickbaity *odlatuje*
Zgłoś
konto usunięte 2017-03-18, 11:14 10
Pucoslaw - od kiedy gra w sloneczko to bajda? Sam gralem w sloneczko nie raz, dupa boli ale zabawa przednia!
Zgłoś
izuleczka 2017-03-18, 12:46
Ktoś, coś link do strony?
Zgłoś
konto usunięte 2017-03-18, 12:49 4
Też mnie dziwi, że w necie nie ma żadnych materiałów. Chociaż już od dawna krążą "zasady".
To jest totalna bzdura. A nazwa, nawiązująca do "jedynego stworzenia świadomie decydującego się na samobójstwo" to już po prostu dobry żart
Dzieciaki łaziłyby po dwa miesiace z wyrytym żyletką wielkim wielorybem na ręce i naprawdę nikt tego nie zauważył? Nie mam na myśli rodziców, bo jak wiadomo, różnie bywa.
Gorsze jest, to, że tego typu fejki łatwo rozprzestrzeniają się w necie i szybko mogą stać się inspiracją do tworzenia prawdziwych "gier", które nie wypływają łatwo jak wieloryb, bo opierają się na innych zasadach.
Zgłoś
mazurpl 2017-03-18, 13:24
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kopnijkota 2017-03-18, 13:32
Na Wiejskiej mogli by w to pograć.
Zgłoś
~Angel 2017-03-18, 15:26 4
Gra trochę nudna już dwa razy ją przeszedłem
Zgłoś
konto usunięte 2017-03-18, 17:30
a niech skaczą z tych budynków
przynajmniej populacja ruskich zmniejsza się
Zgłoś
wigan77 2017-03-18, 20:03
haha zajebiste wincej. czekam na polska edycje
Zgłoś
konto usunięte 2017-03-20, 10:46
Prawda jest taka, że ten caly Niebieski wieloryb to jeden wielki...

Zgłoś
~Faper Noster 2017-03-20, 21:08 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
HeXeN00 2017-11-02, 15:41
Ja życzę śmierci każdemu komu przychodzi myśl żeby w to zagrać
Niech giną tępe ścierwa
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem