Samolot nie jest mały. Boeing 737-800, około 190 pasażerów. Lotnisko wygląda na Wyspy Kanaryjskie. Tam zawsze napie***la wiatr. Także takie sytuacje to raczej norma niż wyjątek.
Insaner napisał/a:
Co to za lotnisko tak w ogóle? Wybudowane na wodzie, czy co?
Prawdopodobnie lotnisko położone na wyspie Madera. Pas startowy częściowo wybudowany na filarach tuż przy brzegu. Z tego co kojarzę dobudowano tą część, żeby wydłużyć pierwotny pas startowy w całości położony na lądzie, ale mogę się mylić

Byłem tam we wrześniu. Lotnisko na portugalskiej wyspie Madera słynie z tego, że jest drugim (po lotnisko na Gibraltarze) najniebezpieczniejszym lotniskiem w Europie, a dziewiątym na świecie. Głośno było o nim również za sprawą katastrofy lotu TAP Portugal 425 w 1977 roku, gdzie zginęło 131 osób. Dziś dalej pozostaje lotniskiem, na którym lądować mogą tylko najlepis piloci i które... co roku na rok jest coraz chętniej odwiedzane przez tysiące turystów odkrywających uroki Madery.
podpis użytkownika
cieć
kac jest karą nie nagrodą. Piłeś nie pilotuj.
podpis użytkownika
...
kevin171 napisał/a:
za 4 dni mam leciec k🤬a,posralbym sie ze strachu
No to powodzenia - kiepskiego startu, duzych przeciążeń, sporych turbulencji i c🤬jowego lądowania jakimś Embraerkiem. Latam 6-8 razy w miesiącu i nadal tego nie cierpię

Natknął się na lekki prąd zstępujący, prawdziwa zmora wśród pilotów. W czasie burz przy podchodzeniu do lądowania potrafi w ciągu kilkunastu sekund obniżyć wysokość o kilkaset metrów.

K🤬a, internet 20mb, a filmiki na j🤬ym sadolowym plajerze wczytują się po 5minut. J🤬 was pies.
kurna, podobne lotnisko w heraklionie - też góry i wyspy wokół lotniska ^^

czemu 'tzw kapitana' a nie po prostu kapitana? pilot jest kapitanem na statku powietrznym on stanowi prawo i podejmuje wszystkie decyzje więc po c🤬j to 'tzw'?

A jutro wszystkie media się będą spuszczały nad rocznicą szczęśliwego lądowania kpt. Sowy