Główna Poczekalnia (2) Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 34 minuty temu
Nieskończona liczba matematyków
konto usunięte • 2013-12-06, 21:40
Wchodzi nieskończona liczba matematyków do baru. Pierwszy zamawia piwo, drugi pół piwa, trzeci ćwierć piwa i tak dalej. Barman wystawia im na ladę dwa piwa.
- O CO CHODZI?! - pytają zdziwieni matematycy.
- Panowie, znajcie swoje granice - odpowiada barman.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-12-07, 0:35 2
Wymyśliłem wersję alternatywną dla wzburzonych:

Wchodzi nieskończona liczba matematyków do baru. Pierwszy zamawia piwo, drugi pół piwa, trzeci ćwierć piwa i tak dalej. Barman wystawia im na ladę dwa piwa.
- O CO CHODZI?! - pytają zdziwieni matematycy.
- Panowie, znajcie swoje miejsce w szeregu - odpowiada barman

Chociaż w sumie jeszcze większy beton.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 0:37 3
Moze zacznijcie od tego ze granica do niczego nie dazy... granica jest. Po drugie granica szeregu to 2, jako ze szereg to suma poszczegolnych wyrazow ciagu; ciag dazy do 0.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 0:41 1
dextress napisał/a:

100mph chyba nie zrozumiałeś ;D

Obrazek

o teraz doczytałem, że pierwszy zamówił całe 1 :O jestem w szoku, informatycy tyle piją?
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 0:44 1
100mph napisał/a:

o teraz doczytałem, że pierwszy zamówił całe 1 :O jestem w szoku, informatycy tyle piją?

Przeczytaj może jeszcze raz....
Zgłoś
MadCowRider 2013-12-07, 0:52
100mph napisał/a:

Ci, którzy nie piją, odpadają już na pierwszym roku...
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 0:53 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
eNeRgOo 2013-12-07, 0:56
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 1:01
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 7:56 1
Jak się czyta ten temat to jasnym się staje, czemu polskie uczelnie techniczne nie łapią się do żadnego rankingu uniwersyteckiego Nawet takiego, który metodologią takowe faworyzuje.
Zgłoś
boxcar 2013-12-07, 9:40 2
o ilu ekspertow, zgloscie sie do macierewicza
Zgłoś
ellsworth 2013-12-07, 9:57
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 10:18
@isitsaturday: Też mogę sobie jebnąć podobną sztuczkę. Pa na to:
a = suma od i = 1 do nieskończoności (i * (-1) ^ (i - 1)) = nieskończoność
a = 1 - 2 + 2 - 3 + 3 - 4 + ...
-2 + 2 = 0; -3 + 3 = 0; -4 + 4 = 0 itd.
a = 1
nieskończoność = 1
Szachmat.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 10:19
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-07, 11:08 2
Czas na wykład dr inż. S. Diavolosa.
Przedstawmy może sytuację graficznie.

Zanim zacznie się Matematyczny Ból Dupy - przez "x - liczbę zamówionych piw", mam na myśli zamówionych "włącznie".

Podsumowując:
Ciąg geometryczny (czyli jakby przyrost zamawiania piwa) - dąży do 0
Granica szeregu = 2

PS. Ile razy z dowcipu śmieje się user sadistica? Trzy. Raz jak przeczyta, drugi raz jak mu wytłumaczą i trzeci raz jak zrozumie...
Zgłoś
kovacić 2013-12-07, 12:49
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem