Danydwabanany napisał/a:
A jaka firma kosmiczna z zachodnią technologią budująca rakiety wielokrotnego użytku otworzyła swój oddział w Chinach?
Riikko napisał/a:
nie wpadlo ci na mysl, ze po prostu wiaza koniec z koncem poprzez importowana wiedze i sami sa powoli w stanie produkowac wlasne technologie?
Do tego wlasnie pilem...
i to sie w ogole nie kloci z moja teza "fail fast, learn fast". wrecz przeciwnie. stac ich na proby i ucza sie z bledow. nie wiecej, nie mniej.
Danydwabanany napisał/a:
Nie, nie wpadło bo w tym kontekście to bzdura totalna bo to nie jest budowa prostej maszyny tylko topowy hi-tech to raz, a dwa, że żółtki są znane z kradzieży technologii, szpiegostwa itd.
Możesz wierzyć w ci tam sobie chcesz
Riikko napisał/a:
czas, cierpliwosc i badania. pewnie, ze nie chodzi o proste maszyny, lecz to nie gra roli. badaja, produkuja, tesuja i z tego jest postep. rzymu nie wybudowali w jeden dzien.
Obaj macie rację, bo Chińczycy, zarówno kradną, jak również się uczą, ale też... inwestują.
W tym przypadku, wiele materiałów na temat technologii używanych przez Space X, mogło im zostać podanych na srebrnej tacy:
space24.pl/przemysl/rynek-globalny/chinski-biznes-inwestuje-w-spacex
Przypominam, że pierwsze, w pełni udane lądowanie I stopnia Falcon 9, miało miejsce 10 lat temu, dopiero po wcześniejszych dwóch, nieudanych próbach.
W widocznym na w/w filmie, nieudanym teście lądowania I stopnia rakiety Zhuque-3, doszło do nieprawidłowego spalania paliwa - można przypuszczać, że LandSpace, szybko wyjaśni przyczynę i znajdzie rozwiązanie. (Space X, rozwiązanie podobnego problemu, zajęło zaledwie 2 miesiące).
W/w test Zhuque-3, był pierwszym pełnym testem lotu tej rakiety na niską orbitę. Natomiast pierwszy test startu i lądowania tylko jej I stopnia, odbył się już dwa lata temu i był w pełni udany.
Elon Musk, w październiku br. roku ocenił, że ta chińska rakieta, może w przyszłości przewyższyć jakościowo Falcona 9.
Firma LandSpace, nie jest jedyną chińską firmą, pracującą nad rakietami wielokrotnego użytku.
Beijing Jianyuan Technology (Sepoch), w maju br. przeprowadził udany test rakiety Yuanxingzhe-1 (XZY-1) - (nie ja wstawiłem muzykę do filmu, więc proszę się nie czepiać):