Bardzo ciekawa animacja pokazująca co wynika z przełożenia trójwymiarowego globu na dwuwymiarową mapę. Rzeczywista wielkość państw może być zgoła odmienna od tego, co widzimy w atlasach
Wymagany podstawowy angielski
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2015-08-22, 1:10
za moich czasów to w podstawówce takich rzeczy uczyli
konto usunięte
2015-08-22, 8:33
konto usunięte
2015-08-22, 9:38
dlczego media o tym milczą?
ja też miałem geografię w 4 klasie podstawówki i pamiętam że nauczycielka mówiła że nie da się pokazać rzeczywistych wymiarów na mapie...
Wystarczy mieć na biurku globus o średnicy 100 cm (jak ja

) i problem znika
Pieprzony_Ateista, wynika to z zastosowania rzutu wiernokątnego (rzut Mercalora z tego co widzę) na mapie w animacji. Jego wadą jest właśnie zaburzenie odległości, powierzchni i kształtów. Mapa, którą podrzuciłeś, opiera się z kolei na rzucie wiernopowierzchniowym. Jego wadą jest zaburzenie kształtu oraz długości południków oraz kątów ich krzyżowania się z równoleżnikami.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, odsyłam do literatury. Na początek Wprowadzenie do kartografii i topografii, praca zbiorowa pod redakcją Jacka Pasławskiego, Warszawa 2006 r.
Pozdrawiam.
konto usunięte
2015-08-22, 21:32
Zaraz się okaże, że ziemia naprawdę nie jest okrągła, tylko płaska...
konto usunięte
2015-08-24, 13:46
jaboll154 napisał/a:
Zaraz się okaże, że ziemia naprawdę nie jest okrągła, tylko płaska...

"ziemię" to masz w ogródku, a Ziemia nie jest okrągła - jest kulą (lekko spłaszczona na biegunach).
Hipopotamo, nigdy nie uczyłem się geodezji, nie miałem też okazji studiować geografii. Podałem taką literaturę, bo tu, na forum Sadistic.pl, rozmawiam z dorosłymi ludźmi, którzy mogą uznać najprostsze wyjaśnienie (zachowanie kątów prostych siatki zaburza odległości na mapie i vice versa - a tak mnie uczono w szkole podstawowej, zresztą nie tylko mnie, przeczytaj komentarze użytkowników ramiltor i Haszfan) za zbyt banalne. Zastosuj się do własnych słów - nie wylewaj tu frustracji.
Prometheus_Coprophagus napisał/a:
Gratuluję. Wrzuciłeś film traktujący o tym, co było poruszane w piątej klasie szkoły podstawowej na lekcjach geografii. Zniekształcenia kątów, zniekształcenia odwzorowawcze, zniekształcenia odległości i powierzchni w rzutach zapewniających wierne odwzorowanie kątów - i tak dalej.
Zapomniałeś o Twierdzeniu Banacha.