gaaad napisał/a:
Ty jesteś k🤬a MFP
Mało Fachowy Profesjonalista
Masz, poczytaj...
castorama.pl/drewno-i-plyty/plyty-mfp.cat?srsltid=AfmBOorqHc7xJaXkEOs_...
smc napisał/a:
Masz, poczytaj...
MFP ma widocznie mniejsze włókna i jest wytwarzana w wyzszej temperaturze i przy wyzszym ciśnieniu. OSB ma o wiele wieksze włókna rozlozone w rożnych kierunkach co daje jej lepsza wytrzymałość w teorii, chociaż dużą różnice robi chemia jaka dodają do płyt. Produkcję OSB. Czytałem dużo o tym. Pracuje w budowlance. Castorame to ty możesz sobie sprawdzić jak jak nie będziesz wiedział jaki wkręt użyć żeby powiesić cos na ścianie.
Masz tutaj cos po polsku do poczytania.
sig.pl/poradnik/czym-plyta-mfp-rozni-sie-od-osb/
gaaad napisał/a:
MFP ma widocznie mniejsze włókna i jest wytwarzana w wyzszej temperaturze i przy wyzszym ciśnieniu. OSB ma o wiele wieksze włókna rozlozone w rożnych kierunkach co daje jej lepsza wytrzymałość w teorii, chociaż dużą różnice robi chemia jaka dodają do płyt. Produkcję OSB. Czytałem dużo o tym. Pracuje w budowlance. Castorame to ty możesz sobie sprawdzić jak jak nie będziesz wiedział jaki wkręt użyć żeby powiesić cos na ścianie.
Masz tutaj cos po polsku do poczytania.
Dziękuję za info. Ja także mam doczynienia z budownictwem i zaskakuje mnie fakt, że nikt nie rozróżnia tych płyt i masowo używane są OSB na podbitki i różne elementy zagrożone czynnikami środowiskowymi. Ostatnio widziałem napuchniętą podbitkę ze szczelinami po 1-2 cm i ubytkami w tynku. Oczywiście była wykonana z płyt OSB.
Ja stosuję tylko i wyłącznie MFP.