Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Obrona konieczna w USA
BongMan • 2012-01-05, 16:28
Cytat:

Nastoletnia matka zastrzeliła napastnika, który wdarł się do jej domu. Zrobiła to po tym jak zadzwoniła na policję, która udzieliła jej pozwolenia na obronę siebie i swojego małego synka wszelkimi możliwymi sposobami - czytamy na portalu huffingtonpost.com.

18-letnia Sarah McKinley zabiła jednym strzałem mężczyznę, który włamał się do jej domu w Blanchard w stanie Oklahoma. Do zdarzenia doszło w sylwestra. Jak dodaje stacja ABC napastnik wdarł się do domu kobiety uzbrojony w nóż myśliwski.

Wszystko zaczęło się, gdy mąż młodej matki zmarł na raka tydzień przed zdarzeniem. Przyszły napastnik, Justin Martin, zjawił się pod drzwiami kobiety w dniu pogrzebu jej męża. Według telewizji KOCO, Martin przedstawił się jako jej sąsiad i chciał się przywitać. Kobieta jednak go wtedy nie wpuściła. Mężczyzna powrócił w ostatni dzień roku, kiedy to siłą próbował się wedrzeć do domu.

McKinley schowała się w sypialni uzbrająjąc się w dwa pistolety, które miała w domu. Wcześniej uspokoiła swojego trzymiesięcznego synka. Zadzwoniła też na policję opisując całą sytuację. Powiedziała, że jest uzbrojona i zapytała, czy jeśli napastnik wejdzie do jej pokoju, to będzie go mogła zastrzelić.

- Nie mogę ci powiedzieć, że możesz to zrobić, ale musisz zrobić wszystko, żeby chronić swoje dziecko - odparł operator. Cała rozmowa trwała około 20 minut, gdy w tym czasie Martin wraz z kolegą próbowali siłą dostać się do domu 18-letniej matki.

Gdy w końcu im się to udało, Martin wpadł z nożem do sypialni, gdzie zabarykadowała sie McKinley. Gdy tylko pojawił się w drzwiach z nożem w dłoni, kobieta od razu wystrzeliła, a napastnik zginął od pierwszego strzału. Jego współtowarzysz uciekł, ale wkrótce został złapany przez policję.

Dla porównania przypomnę sprawę, która miała miejsce przed kilkoma laty w Polsce. Gw🤬ciciel napadł kobietę, zobaczył to jakiś facet, poturbował napastnika i zatrzymał go do przyjazdu policji. Efekt? Gw🤬cicielowi nie postawiono nawet zarzutów a facet dostał zawiasy za pobicie i bezprawne pozbawienie wolności.
Welcome to the jungle!

podpis użytkownika

Nie zapomnij o grzebieniu, ty p🤬lony jeleniu.
Fazi

Mój c🤬j dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
Zgłoś
Konto usunięte 2012-01-05, 23:19
Historie z c🤬ja wziete, wp🤬la sie koles do domu i przez pol godziny trzepie kapucyna, zeby jakas k🤬a zdazyla nakarmic dziecko i pogadac z kochankiem z policji, a potem w koncu po dlugim wyczekiwaniu moze zarobic kulke miedzy oczy.
Zgłoś
Adam1394 2012-01-05, 23:23
Widać, że głupia amerykanka. Przeczytała by ze zrozumieniem konstytucję swojego kraju i miała by odpowiedź, że może bronić swojego życia i mienia nawet nielegalnymi środkami.
Zgłoś
Konto usunięte 2012-01-06, 0:14
Oszczerca napisał/a:

No tak, jak ci tak źle to granice są otwarte. Robicie aferę z kilku spraw a takich spraw jest tysiące. Nie podam ci przykładu bo nikt nie pisze o tym że '' w sprawie zapadł sprawiedliwy wyrok, sukces wymiaru sprawiedliwości" tylko o wpadkach i porażkach które są nagłaśniane przez wszystkie media jako niebywała atrakcja. Jeśli to jest opiniotwórcze dla ciebie że 3 razy widziałeś policję na oczy i narzekasz na drogówkę bo wszyscy narzekają to nie będę tego komentował.
Mentalność typowego polaka to ponarzekać jak mi źle, a co zrobiłeś aby było lepiej nie tylko tobie?

Ty to poważnie piszesz czy tylko trollujesz? Jak mam pisać o kimś, kogo widzę "3 razy" i "3 razy" gówno zrobił? I o jakich sukcesach mowa, bo dalej nie wiemy o czym piszesz?

Może o tym:

Zgłoś
sztanek1981 2012-01-06, 0:32 1
Czasem lepiej by nas 3 sądziło niż 4 niosło
Zgłoś
Konto usunięte 2012-01-06, 2:13
Po obszerności komentarzy zgaduję że rozwinęła się kolejna dyskusja o bezsensach polskiego prawa, większość jest za dopuszczeniem bezkarnego zabijania w samoobronie, co niektórzy podnoszą że nie chcą utrzymywać więźniów i żądają powrotu kary śmierci, a jeszcze inni nie mogą doczekać się legalizacji marihuany?
Zgłoś
=CAMEL= 2012-01-06, 2:24
W stanach jest jedna zajebista zasada-my house is my castle. Czyli-ogradzamy, dajemy oznakowanie-teren prywatny itp i jak ktoś Ci wejdzie to możesz go zabić bo przecież pisało wyraźnie. A w polskim prawie rzadko słyszy się żeby patrzono na obrońców (lub ludzi którzy się bronią) pod kątem sytuacji która zaistniała tylko przez paragrafy-zabł->paragraf>kara->wyrok. super
Zgłoś
skurwysyny 2012-01-06, 3:10
Xenomorph08 : Dzień jak co dzień tego gościa z policji.. on dostaje milion różnych i bardzo podobnych telefonów codziennie i to z różnymi dziwnymi historiami TO JEST AMERYKA TAM NA PRAWDE SĄ DZIWNI LUDZI I DZIEJĄ SIE DZIWNE RZECZY wiec dla niego to pestka
Zgłoś
Konto usunięte 2012-01-06, 8:31
Ja w razie czego nie będę się krępował w działaniu ostatecznym by bronić rodziny przed jakimiś sk🤬ielami. Za żonę i dzieci (których jeszcze nie mam) oddam życie, jeśli sędzia tego nie zrozumie, trudno. Opinia publiczna zrozumie. Bezpieczeństwo najbliższych to priorytet jakiejkolwiek egzystencji. Może miałbym patrzeć jak jakiś sk🤬iel bije moją żonę? Popaprańcy, trzeba w naszym państwie zmienić przepisy dotyczące samo obrony, oraz wprowadzić z powrotem karę śmierci, oraz zaostrzyć przepisy dotyczące przestępstw fizycznych, psychicznych, oraz na tle seksualnym. Na dzień dzisiejszy jest to śmieszne, wręcz żenujące. W innych równie cywilizowanych krajach (kocham Polskę, jestem patriotą) za gw🤬t jest wyrok np. od 5 lat do dożywocia i tamtejsze sądy pakują gw🤬ciciela na 15 lat do więzienia, a u nas? Wyrok od do, a większość dostaje dolne stawki. To jest nie do pojęcia. Dodam jeszcze, że za posiadanie np. 3g amfetaminy można pójść siedzieć na 3 lata, a za posiadanie 50g amfetaminy (ewidentna dilerka) na 5... Jest wiele paradoksów. Może nasze dzieci zmienią coś na lepsze Nie żyjemy w najlepszych czasach, ale przynajmniej jesteśmy wolni, nie zapominajmy!
Zgłoś
Konto usunięte 2012-01-06, 13:44
Z nudów może jednak też dołączę się do tej jałowej dyskusji.
styq napisał/a:

Popaprańcy, trzeba w naszym państwie zmienić przepisy dotyczące samo obrony (...)

tu masz ten przepis
KK napisał/a:

Art. 25.
§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.
§ 2. W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
§ 3. Nie podlega karze, kto przekracza granice obrony koniecznej pod wpływem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu.
§ 4. Osoba, która w obronie koniecznej odpiera zamach na jakiekolwiek cudze dobro chronione prawem, chroniąc bezpieczeństwo lub porządek publiczny, korzysta z ochrony prawnej przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych.
§ 5. Przepisu § 4 nie stosuje się, jeżeli czyn sprawcy zamachu skierowany przeciwko osobie odpierającej zamach godzi wyłącznie w cześć lub godność tej osoby.

Jak Ty byś go zmienił?
Zgłoś
solton021987 2012-01-06, 14:26
kiedyś słyszałem jak w bloku pijany facet nap🤬la kobiete, zadzwoniłem na psy, przedstawiłem sie(żeby nie było ze jaja sobie robie przez telefon) i przez 15 minut musiałem tłumaczyć tepakowi ze naprawde ktoś bije kobiete i ze nie mam omamów słuchowych nic nie brałem itp. żeby po tym usłyszeć z wielka łachą od psa "nooo dooobra, to wyśle kogoś". Nie jestem bohaterem żeby biegać po klatce i wbijać sie do mieszkania żeby ratować poszkodowanych, ale po to jestem obywatelem tego kraju i po to płace podatki zeby służby takie jak policja chroniły mnie i innych. dlatego właśnie wk🤬iają mnie komentarze "Jak tak wam w Polsce źle to granice są otwarte"
Zgłoś
dwakilo 2012-01-06, 17:30
Co nie zmienia fakty, że zaraz po Kanadzie, USA to najbardziej poj🤬e państwo świata.

podpis użytkownika

"Ziemia jest zimna, ziemia jest słodka. Więc kop w niej dół, ż🤬dku kop." - Jonathan Littel "Łaskawe"
Zgłoś
viktorx 2012-01-06, 19:25
P🤬lenie, p🤬leniem, ale jak dla mnie w tej kwestii polskie sprawo jest sp🤬olone. I dlatego między innymi wolę to hejtowane przez was wszystkich US of A.
Zgłoś