Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Odszkodowanie Wojenne
Vof • 2013-04-05, 10:23
Grecy chcą odszkodowań od Niemiec!

Rząd Grecji na razie nie opublikuje raportu o ewentualnych roszczeniach odszkodowawczych wobec Niemiec za szkody wyrządzone przez hitlerowskie władze okupacyjne podczas II wojny światowej – powiedział w czwartek grecki wiceminister finansów Christos Staikuras.

Wyniki prac komisji badającej problematykę reparacji wojennych zostały utajnione – wyjaśnił polityk, który kierował pracami gremium. Jak dodał, komisja zgromadziła 761 tomów dokumentów. Na początku marca sprawozdanie zostało przekazane resortom finansów i spraw zagranicznych.

Przy obliczaniu roszczeń wzięto pod uwagę nie tylko straty materialne i osobowe poniesione przez Grecję w czasie okupacji, lecz także kredyt, który w 1942 roku Bank Grecji musiał przyznać niemieckiemu Reichsbankowi – pisze agencja dpa.

Ustalenia wysokości roszczeń wobec Niemiec domagała się od premiera Antonisa Samarasa grecka opozycja. Zdaniem ministerstwa spraw zagranicznych Grecja nigdy nie zrezygnowała z reparacji wojennych od Niemiec.

Stosunki między Atenami a Berlinem uległy w ubiegłym roku znacznemu pogorszeniu w związku z głębokim kryzysem gospodarczym w Grecji. Grecy uważają, że forsowana przez Niemcy w Unii Europejskiej polityka drastycznych oszczędności doprowadziła do zaostrzenia kryzysu w ich kraju.

III Rzesza okupowała Grecję w latach 1941–1944, dopuszczając się w tym czasie licznych zbrodni wojennych.

Strona niemiecka stoi na stanowisku, że roszczenia greckie zostały dawno temu zaspokojone. Zgodnie z umową z 1960 roku Republika Federalna Niemiec przekazała Grecji 115 mln marek niemieckich tytułem zadośćuczynienia dla poszkodowanych.

Jak podaje dpa, prawicowo–populistyczna grecka partia Niezależni Grecy domaga się od Niemiec odszkodowania w wysokości 162 mld euro.

Swoją drogą ciekawe kiedy nasi politycy zaczną się domagać od Niemców odszkodowania za II wojnę światową. Wszak niestety byliśmy pierwszym okupowanym krajem. Ziemie zachodnie dostaliśmy podczas konferencji Jałtańskiej na którą nikt nas nie zapraszał. Roosevelt ty chamie sprzedałeś nasz kraj sowietom!

podpis użytkownika

O sobie leniwy,czasem arogancki chociaż bywam uprzejmy i pomocny.Interesuje się historią i fantasy.
Zgłoś
cerastes 2013-04-06, 1:41 12
to co się dzieje obecnie w Polsce, jak jest gnojona na arenie politycznej świadczy o tym że chcą się nas pozbyć.. były zabory, okupacja, oddanie Polski Walczącej w ręce bolszewików.. teraz chcą w społeczeństwie zniszczyć tożsamość.. i jak widać im się udaje.. naród skłócony i podzielony nie umie walczyć

dla przypomnienia.. za te słowa Lech musiał zginąć !

podpis użytkownika

¡Ándele! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehaw

Reduta Dobrego Imienia / Polish Anti-Defamation League
Zgłoś
Konto usunięte 2013-04-06, 3:37
cerastes napisał/a:

to co się dzieje obecnie w Polsce, jak jest gnojona na arenie politycznej świadczy o tym że chcą się nas pozbyć.. były zabory, okupacja, oddanie Polski Walczącej w ręce bolszewików.. teraz chcą w społeczeństwie zniszczyć tożsamość.. i jak widać im się udaje.. naród skłócony i podzielony nie umie walczyć

o czlowieku w jakim ty swiecie zyjesz ? czasami trzeba wyjsc na dwor a nie siedziec caly dzien i ogladac filmiki o teoriach spiskowych O.o
Zgłoś
Konto usunięte 2013-04-06, 5:11 1
Przecież naziści wywołali wojnę a nie jacyś niemcy a obozy zagłady są Polskie a tak na serio brawo dla greków.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-04-06, 8:30 4
cerastes napisał/a:

PiS'u jakoś nie lubię , ale z Lechem to sie w 100% zgadzałem

@ Nexures
Kaczyński był przeciwnikiem rosji to musiał zginać.
Zginał Kaczyński i zostalismy z Komorowskim, i Tuskiem , którzy niszczą ten kraj w każdej dziedzinie. Wchodzą ruskim, niemcom i unii w dupe na każdym kroku.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-04-06, 8:30 1
RockyWood napisał/a:

Polacy dostali odszkodowania w latach 80-tych - z tego co wiem za pracę przymusową (nie wiem czy za coś więcej) i były to kwoty w okolicach 2000 zł (można było za to pończochy wtedy kupić.) Ż🤬dzi mieszkający w Austrii po wojnie za to samo dostawali kwoty w markach niemieckich (DM) po 100-350 tys. DM od łebka. Tak kiedyś wyczytałem. Nie mam wiedzy konkretnej ani źródeł ale poszukać można na własną rękę.

Polska generalnie dostała od szwabów z tytułu wojny WIELKIE J🤬E GÓWNO, a ci jeszcze chcieli od Polski odszkodowań za przesiedlenia - pamiętamy o tym chyba wszyscy bo nie tak dawno trąbili o tym w TV. Podejrzewam że Polska nie odzyskała nawet 1% WARTOŚCI skradzionych/złupionych/zniszczonych dóbr naszego kraju nie licząc przy tym śmierci ludzi a w tym większości wybitnych (ci pierwsi szli na odstrzał).

Polacy mieli też dostawać odszkodowania ZA SAMĄ PRACĘ PRZYMUSOWĄ od szwabów - obudzili się z tym w czas bo kiedy to przyznawali to większość którym takie świadczenie się należało/należy już nie żyło.

Mój dziadek nie dostał ani grosza z tytułu pracy przymusowej - zdążył umrzeć i podobno nam jako rodzinie już się nie należy. Zresztą chodzi tu o sk🤬ysyńsko śmieszne kwoty, podobno coś ok 1500-3000 zł ZA PRZEPRACOWANY ROK... tyle to ma dzisiaj przeciętny pracujący miesięcznie za spokojną pracę w luxusach w porównaniu z tym co musieli przeżyć tamci ludzie.

Mój dziadek za prace przymusowe po łapance od chyba 40r do 45 dostał około 600zł jak mi nie wierzycie mogę papiery przeskanować......
Zgłoś
kizug666 2013-04-06, 8:36
Velture napisał/a:

Leszek szybko ją skrócił mówiąc

Lech i Leszek to 2 różne imiona, nie było takiego prezydenta jak Leszek Kaczyński
Zgłoś
ellsworth 2013-04-06, 8:58
Vof napisał/a:

Swoją drogą ciekawe kiedy nasi politycy zaczną się domagać od Niemców odszkodowania za II wojnę światową.

Nie będą. Zrzekliśmy się wszelkich roszczeń względem Niemiec w ramach rekompensaty jaką otrzymało ZSRR (głównie w naturze, tzn. wywozili z Niemiec całe fabryki) i którymi się z nami (słabo, bo słabo, ale jednak) podzieliło.
Zgłoś
Bartors 2013-04-06, 11:41 1
Nie posrajcie się z tym Lechem bo zdrajca i tyle. kto podpisał Traktat Lizboński mimo wyraźnego sprzeciwu Konstytucji RP? Wasz kochany Lechu, i niby że ruscy go kropnęli? A kim on dla nich był? NIKIM. Zbliżały się wybory, i tak by musiał ustąpić, a nawet jeśli nie to RP nie ma nic do gadania w sprawach międzynarodowych.
Zgłoś
DamianH 2013-04-06, 13:01 3
Bartors napisał/a:

Nie posrajcie się z tym Lechem bo zdrajca i tyle. kto podpisał Traktat Lizboński mimo wyraźnego sprzeciwu Konstytucji RP? Wasz kochany Lechu, i niby że ruscy go kropnęli? A kim on dla nich był? NIKIM. Zbliżały się wybory, i tak by musiał ustąpić, a nawet jeśli nie to RP nie ma nic do gadania w sprawach międzynarodowych.

Co za c🤬jek!
Kto na Kaczyńskim wymusił ten podpis? Kto przedstawiał go jako zacofanego kartofla, kto szczuł na niego opinię publiczną? W swoim zamyśle, dla dobra kraju, żeby zaprzestać bratobójczej walki na arenie unijnej, ustąpił prawdziwym zdrajcom. Tym, którzy polecieli 7 kwietnia.
Swoją drogą- takie p🤬lenie stereotypowego leminga powinno być przyczyną prawdziwych zmian prawa wyborczego- ludzie bez podstawowej znajomości historii nie powinni mieć praw wyborczych. Tak ci z lewa, jak wyżej cytowany, jak i ci z prawa, chwalący ludzi pokroju Mussoliniego.
Zgłoś
Prescot 2013-04-06, 13:07
Vof napisał/a:

Wszak niestety byliśmy pierwszym okupowanym krajem.:

I w tym kraju ma być kiedyś lepiej jak takie głąby piszą artykuły historyczne
Zgłoś
Vof 2013-04-06, 18:51
@up Prescot Człowieku chodziło mi o nasz kraj zajęty w wyniku działań wojennych. Pisałem na szybko a nie wymieniałem po kolei nabytków terytorialnych III Rzeszy do 1939r. [Nadrenia, Austria(Anschluss), Czechosłowacja(Protektorat Czech i Moraw; Marionetkowa Słowacja), Kłajpeda, Polska].

podpis użytkownika

O sobie leniwy,czasem arogancki chociaż bywam uprzejmy i pomocny.Interesuje się historią i fantasy.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-04-07, 1:20
Grecja powinna sp🤬alać. Do roboty by się zabrali leserańci p🤬leni a nie tylko kombinacje. Jakby nie niemcy i ich kasa to grecja już dawno była by skończona. Na miejscu niemiec stanowczo zażądał bym zwrotu całej zapomogi jakiej im udzielili i powiedział że po zwrocie możemy rozmawiać o odszkodowaniach wojennych( z tym że juz grecji by nie było wtedy bo w promocji kupił by ja mcdonalds)
Zgłoś
DuckDodgers 2013-04-08, 3:21
Ja bym jeszcze zawołał za wyprawy krzyżowe. Skończcie już z tą drugą wojną teraz trza nak🤬iać c🤬tych
Zgłoś