Eric Howard, rolnik z Kolorado, uratował swoje zbiory przed pożarem, mając do dyspozycji jedynie traktor i bronę. Mężczyzna w ostatniej chwili zapobiegł rozprzestrzenianiu się ognia - podaje CBS.
Chyba każdy rolnik wie, że jak mu się pole jara albo przyległy las to trzeba zap🤬lać i zaorać na około. Zobaczcie sobie jak będziecie na grzybach nieroby, że w lasach też są co jakiś czas przeorane sektory żeby zmniejszyć szanse na rozprzestrzenianie się ognia. Przy silnym wietrze i tak gówno to da, bo wiatr iskry i płonące fragmenty umierającej natury przedmucha na świeże suchutkie, gotowe do palenia pole.
Ciesin napisał/a:
A w Polsce? W Polsce przyjechałaby
Dobra, skończ p🤬lić, jak to u nas źle. Widziałem, jak leśnicy robili rowy traktorami, żeby powstrzymać pożar lasu.
Konto usunięte
2013-07-11, 15:32
k🤬a, co za strata, wiem co ten gościu musi czuć bo spłonęło mu dobre 40 ha, przyjmując, że sypało mu 8 ton z ha (dane moje z zeszłego roku) i przy zeszłorocznej cenie pszenicy (bo raczej to ma posiane) ok. 850zł to 40*8=320 ton* 850zł= 272 000 zł patrzcie sadole ile on k🤬a stracił, wy nawet tyle rocznie nie zarabiacie, a on, dzięki łbu na karku, pewnie kilka razy tyle uratował (nie wiem ile miało całe pole)
Konto usunięte
2013-07-11, 15:47
Dodałem tradycyjnie trochę hamerykańskiego patosu
Dobrze, że sadole są jedyną nacją komentującą w Internecie, którzy znają się na rzeczy i nie p🤬lą głupot. Na łonecie to pewnie pojawiliby się znawcy p🤬ląc farmazony, że rolnik to ma łatwo bo tylko na wiosnę zasieje, a latem skosi i sprzeda i jeszcze dotacje weźmie.
tranzystor napisał/a:
Dobra, skończ p🤬lić, jak to u nas źle. Widziałem, jak leśnicy robili rowy traktorami, żeby powstrzymać pożar lasu.
Na polach też coś takiego widziałeś?
Rowy melioracyjne na wszystkich obszarach zagrożonych powodzią też widziałeś?
Czekamy na odpowiedź z Rosji jak Putin zap🤬la przez płonące syberyjskie tajgi batalionem czołgów.
podpis użytkownika
Oto jest koniec końców świata, który znamy!
Przecież żyjemy tą chwilą od lat
Ostatnie wolne miejsca w pierwszym rzędzie mamy
Ze śmiercią będzie nam tu za pan brat.
Przewrócona słoma się nie pali, wcale
mrerror napisał/a:
k🤬a, co za strata, wiem co ten gościu musi czuć bo spłonęło mu dobre 40 ha, przyjmując, że sypało mu 8 ton z ha (dane moje z zeszłego roku) i przy zeszłorocznej cenie pszenicy (bo raczej to ma posiane) ok. 850zł to 40*8=320 ton* 850zł= 272 000 zł patrzcie sadole ile on k🤬a stracił, wy nawet tyle rocznie nie zarabiacie, a on, dzięki łbu na karku, pewnie kilka razy tyle uratował (nie wiem ile miało całe pole)

k🤬a ten to już nawet wie ile mu się zjarało i ile mu sypie i czego dokładnie! No i oczywiście w Ameryce za zboże płacOŁ jak u niego w GIEESIE. A i oczywiście wyprodukowanie 1tony zboża nic nie kosztuje.
K🤬a kapitan ameryka się znalazł. Bo przecież nikt nigdy nie wpadł na taki pomysł. I dla waszej wiadomości takie sytuacje mają miejsce także w Polsce WOW!
podpis użytkownika
Byłeś w ZOMO, byłeś w ORMO, teraz jesteś za platformą.
brK.
2013-07-11, 17:44
nanab napisał/a:
Przewrócona słoma się nie pali, wcale
Przewrócona... Słoma... hehe he hehehe hehehehehehhehe, debil.
Poza tym ogarnijcie jego sprzęt. W Polsce, w co drugim gospodarstwie 330, albo 360. Weź z taką prędkością bronuj pole xD
zapewne polak za granicą
podpis użytkownika
call the fucking ambulance!
Konto usunięte
2013-07-11, 19:54
Witam. Jest to taki prowizoryczny pas przeciwpożarowy. Rozwiązane podobne do tego, jakie stosuje się w lasach. Drzewa sadzi się w pewnym miejscu w równym określonym odstępie i zostawia między nimi przesmyk aby ogień nie przedostawał się dalej. Jak pas nie daje rady to można go poprawić w taki sam sposób jaki przedstawił ten Pan.
Dziękuję za uwagę.
Konto usunięte
2013-07-11, 20:13
W Polsce rolnik by leżał ch*jem do góry aż wszystko by spłonęło. Oczywiście nie posiadając ubezpieczenia wyciągnąłby łapę do Tuska po moje pieniądze. Poszedł by do tvn przeklinać świat, pogodę i złe duchy a na koniec po podliczeniu kasy która wziął od uni i od tuska doszedł do wniosku że nie opłaca się robić i za rok sam podpali
To nie brony tylko kultywator - wiem bo jestem ekspertę