Dziwne, że tego tutaj jeszcze nie ma, sprawa już dosyć stara jest.
Garść informacji co się przyczyniło do śmierci zwierząt :
"Jeśli dane te się potwierdzą, oznacza to, że wyciek został zatamowany po 85 dniach, 16 godzinach i 25 minutach po pierwszych doniesieniach o wybuchu na platformie wydobywczej Deepwater Horizon. "
"Szacuje się, że do wód zatoki wypłynęło od 354 do 698 mln litrów ropy."
No to zapraszam do oglądania :
Reszta w komentarzach
podpis użytkownika
Musi być jakaś w Piekle łatwość,
Amnestia z bólu wątpliwości,
Że nam odmówić przyjdzie rzadko,
Gdy Pan Ciemności prosi w gości.
Linek, blokują? A auta hybrydowe? Jeśli chodzi o inne pomysły to: auta na prąd - kiepskie akumulatory (kilkaset kilometrów na jednym 'baku', długi czas ładowania), wodór (pozyskiwanie, przechowywanie, przesył, masa problemów z bakami w autach), inne alternatywy?
jakieś polskie ryje wpadły na pomysł jak z powietrza w którym jest w c🤬j dwutelnku wungla (wiwat elektrownie i tak dalej) wydzielać bodajże ropę za pomocą specjalnych katalizatorów... tyle że no nie ma na to kasy i tak dalej, było o tym może z rok czasu temu jakieś wzmianki... może słyszeliście
Pare lat temu czytałem o silniku, w którym ruch tłoków jest powodowany przez sprężone powietrze - coś na zasadzie kompresora - pełny "bak" kosztowałby 5 zł a starczyłby na bodajże ponad 100 km. Jak na prototyp to i tak nieźle.
Jestem ciekaw co sie stało z tym projektem , bo osiągi samochodu to było bodajże 130 km/h, czyli w sam raz na polskie drogi
ale słodkie jak oblane czekoladą
podpis użytkownika
Jak bym wpisał tu 250 znaków to ile to będzie??
Konto usunięte
2010-07-18, 20:00
szok, nawet dinozaury
Konto usunięte
2010-07-18, 20:00
chcieli ropy? wiec teraz niech sie k🤬y topią!
ropa jest odnawialnym surowcem i to wiadomo juz od kilku lat tylko sie o tym glosno nie mowi : p, btw auta na powietrze wydają się byc ok, bezgłośne tanie i niezle osiągi.
2gie zdjecie mi sie kojarzy z "garry move out"
Konto usunięte
2010-07-18, 21:27
Może i segregację śmieci uważam za śmiechu wartą ekologiczną propagandę, ale tu sobie BP już w kulki poleciało.
Ropa ropą, ale mięsko mięskiem.
K🤬a moje paliwo!
Benzyna -> 1 litr = 4,73 PLN PKP! (pięknie, k🤬a piękne)
Konto usunięte
2010-07-18, 22:19
sklej napisał/a:
jakieś polskie ryje wpadły na pomysł jak z powietrza w którym jest w c🤬j dwutelnku wungla (wiwat elektrownie i tak dalej) wydzielać bodajże ropę za pomocą specjalnych katalizatorów... tyle że no nie ma na to kasy i tak dalej, było o tym może z rok czasu temu jakieś wzmianki... może słyszeliście
ta to jest wynalazek UMCS w Lublinie jeśli dobrze pamiętam to cena wytworzenia 1 litru paliwa była w granicach 1 zł. A na badania potrzeba około 3 lat pracy i 20mln zł. Czyli jak dobrze pójdzie to za 10 lat może się uda bo rząd woli przekazać pieniądze na produkcje długopisów niż na paliwo
zródło
Kod:
http://www.bankier.pl/forum/temat_rewolucyjna-wynalazek-naukowcow-z-lublina-paliwo-z-dwutlw-pawlak-na-tak,6698606.html
Veetoo napisał/a:
up@ a gówno, Wenezuela sprzedaje za euro.
nie wiedziałem. Może trochę stare info mam, bo to w programie dokumentalnym na planet było. Możliwe że od czasu nakręcenia programu coś się zmieniło.
Musze was pocieszyć, ropa znów sp🤬ala...
I najwyższy czas na kawał:
Amerykanie wynaleźli silnik na wodę...ale woda musi być z zatoki meksykańskiej. hihi
Konto usunięte
2010-07-20, 14:33
Jestem za tym rozwiązaniem tego problemu: