Główna Poczekalnia (1) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 60 minut temu
Temat na zdjęcia pustostanów i opuszczonych budynków, które zwiedziliście Wy

Dom w lesie miejscowość Emilia koło Zgierza

Willa w miejscowości Rosanów, koło Zgierza

Więcej w komentarzach

p.s. temat jest na WASZE zdjęcia [ewentualnie zrobione przez znajomych], nie wrzucajcie zdjęć z opusczone.pl itp
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
KANIBAL22 2012-10-07, 21:30
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
forest1600 2012-10-07, 22:30
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Whiltierna 2012-10-08, 10:03
Ten temat nie jest godny przeniesienia do zbiornika?

KLIK
Zgłoś
proteusx 2013-01-16, 19:42 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 0:28 1
fajny szpitalik
nie sadzisz ze za duzo fotek jest odnowionej czesci budynku i to jeszcze od zewnatrz?
Zgłoś
rusofil 2013-06-20, 0:22 2
Ok, z opuszczonych budynków to ja dorzucę coś od siebie. Oto zdjęcia mojego autorstwa (swoją drogą, ja tu się wybieram z aparatem i statywem na postapokaliptyczną sesję, a tu mi troskliwa babcia chce mnie odwieść od tego pomysłu, bo się boi, że sobie kark skręcę gdzieś w tych ruinach i w sumie miała rację, biorąc pod uwagę tę zawaloną stodołę... I jak tu nie kochać babci?) dwóch chlewni i stodoły z poPGRowskiej wsi. Niestety, stodoła runęła rok temu, więc nie ma już na co patrzeć, a chlewnie mają iść do rozbiórki (właściwie to jedną z nich już rozwalili), ale druga stoi. PGR to trochę przelatany temat, ale skoro trafiłam na zrzut opuszczonych budynków, to od razu zapragnęłam się z wami podzielić. Z góry soreczki za nieciekawą jakość, ale statyw mi się rozkraczył i odmawiał miejscami współpracy w półmroku.

1. Stodoła

2. Chlew i widok rozwalonych paśników. W tle widać wejście do stodoły.

3. Jakieś pierdoły w pomieszczeniu niesłużącym niegdyś do trzymania zwierząt.

4. Nie wiem, co było na miejscu tego koła w ścianie, ale wyglądało intrygująco.

5. Tylne wejście do stodoły.

6. Chlewnia i stos wiekowej słomy. Od końca PGRu ludziska trzymali w tych budynkach wszystko, więc słoma niekoniecznie leży tam od tylu lat.

7. Widok na chlewnię.

8. Tu też. I ten mroczny wylot u góry.

9. Schody na strych chlewu.

10. Widok na miejsce, gdzie znajdowały się boksy dla świń i wyjścia do zagrody.

11. Na przestrzał chlewu.

12. Zachęcające wejście na strych chlewni.

13. Stodoła z końca XIX wieku.

14. Widok na główną chlewnię. Obecnie strach jest wejść do środka, bo sypie się strop.

15. Ta sama chlewnia co powyżej.

16. Jedno z okien w głównej chlewni. Szyb w oknach nie ma, wybiliśmy je wszystkie z kuzynem.

Oto uroki starej wsi. Dorzucę jeszcze trochę.
Zgłoś
konto usunięte 2013-07-13, 17:38 16
"Dawna elektrownia zakładów Karola Scheiblera jest obiektem unikalnym w przestrzeni Łodzi. Wyróżnia się z powodu architektury łączącej secesję jak i modernizm. Również konstrukcja dachu jest ciekawa, mimo iż budynek pochodzi z początków XX wieku konstrukcja dachu jest żelbetowa. Sam budynek składa się z dwóch części: maszynowni i kotłowni." Jak dla mnie najpiękniejszy urbexowy obiekt w Polsce. Genialne okna, piękne detale no i że od czasów zamknięcia jej nic kompletnie nic się nie zmieniło.

Zdjęcia mojego autorstwa po więcej zapraszam na www.facebook.com/PLurbex i do komentarzy

Budynek elektrowni.

Główne wejście do części budynku z maszynownią.

Klatka schodowa
Zgłoś
Prometheus_Coprophagus 2013-07-13, 17:41
Bóg cię kocha.
Zgłoś
konto usunięte 2013-07-13, 17:44 2
Hala maszynowni. Znajdują się tu dwa generatory w tym jeden produkcji Niemieckiej z 1938 roku.

Zgłoś
BongMan 2013-07-13, 17:55
Tam chyba straż z bronią maszynową i noktowizorami stoi, że złomiarze jeszcze tego nie rozkradli
Zgłoś
RockyWood 2013-07-13, 17:59
na pewno opuszczona? coś nie chce mi się wierzyć że to nie jest jakoś ochraniane... przecie to istny raj dla złomiarzy
Zgłoś
konto usunięte 2013-07-13, 18:07 1
Sam teren ma ochronę owszem. Ale tylko około 10% powierzchni jest używane. Sam budynek elektrowni jest nieużywany od bodajże 2004 roku
Zgłoś
konto usunięte 2013-07-13, 18:13
całkiem elegancka
Zgłoś
malpigaj80 2013-07-13, 21:38
to jak tam wlazłeś ?
Zgłoś
konto usunięte 2013-07-13, 21:41
Wiesz czasem wystarczy się zapytać właściciela
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem