Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Piękni mali zabójcy.
Destroyer • 2013-04-10, 1:20
Jedni hodują szczury inni sadyści piranie, krokodyle czy tygrysy (w Rosji ). Ja dla odmiany jestem pasjonatem roślin owadożernych. Pewnie powiecie że to nie strona o roślinach, ale przypominam iż są to rośliny mięsożerne stanowią wyjątek od reguły i oprócz fotosyntezy wspomagają swój wzrost o zdobyte substancje odżywcze ze złowionych drobnych owadów i innych małych zwierząt. Dla odmiany nie pokaże w tym temacie krwi i sadyzmu, tylko piękno tych roślin. Wszystkie fotki mojego autorstwa z mojej hodowli. Jeżeli temat się spodoba dodam więcej fotek.

Sarracenia psittacina

Drosera spatulata

Pinguicula 'Tina'

P. 'Tina'

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes 'ventrata'

Drosera peltata

Drosera menziesii

Drosera adelae

A dla hejterów coś z lekkim sadyzmem nagrywane kebabem 100 lat temu:
Zgłoś
m................n 2013-04-10, 9:36
jest szansa że wp🤬li to to komary i mole?
Zgłoś
K................e 2013-04-10, 9:45 9
mam takie jedno bardzo naukowe pytanie, otóż:

czy to wp🤬li kota?
Zgłoś
synekek 2013-04-10, 10:00
pewnie kupujesz muchy i puszczasz je po domu żeby nakramic roślinki
Zgłoś
elvis02 2013-04-10, 10:05
Jak dla mnie świetny temat, piękne fotki
Jeżeli masz więcej to puść w komentarzu
Zgłoś
Idzislaw 2013-04-10, 10:07
Hahaha koło 10 lat temu również kupiłem w OBI tą muchołówkę i latałem po pokojach i łapałem dla niej muchy ;p
Zgłoś
dyziom 2013-04-10, 10:17
Kota nie wp🤬li, ale zdarzało się, że wp🤬liło ptaka lub szczura (największe dzbaneczniki)

Te podstawowe hoduje się łatwo (np. n. x ventrata), większość potrzebuje specjalnych warunków (podwyższona wilgotność, wyższa lub niższa temperatura).
Zgłoś
L................2 2013-04-10, 10:22
Ja kiedys mialem dzbanecznika to wrzucalem do niego zlapane swierszcze, chyba byl zadowolony ;
@ Kotlety - odnotowano przypadek ze rosnacy dziko dzbanecznik (bodajze na Filipinach czy gdzies tam w Azji) strafil sporego szczura, wiec mysle ze sredniego kota dalby rade, jednak nie w PL, gdzie w domu nie osiagnie tak imponujacych rozmiarow jak w naturalnych warunkach.
Rosliny te uprawia sie w miare latwo, jesli zapewnisz dobra wilgotnasc, dla ulatwienia wskazane jakis terrarium. Ale jak planujesz zaoszczedzic i uprawiac z nasion, to dluuuga droga przed toba, gdyz te rosliny maja wzrost szybkosci kaktusa...
Zgłoś
Parzo 2013-04-10, 10:54
Następny temat co mi się bardzo podoba! Piwo leci z przyjemnością, a powiedz mi jedno droga taka zabawa by była? W sensie kupna roślinki, aż do odżywek, specjalnych gleb itd? Gdyż kaktusy mnie trochę znudziły, musze je ciągle rozszczepiać bo tak wysoko rosną

podpis użytkownika

Wymyj zęby, mój siwek lubi czyste stajnie...
Sadistic - czyli forum które wiele pisze, a nic nie wyjasnia.
Zgłoś
Calme 2013-04-10, 11:48
Wrzuć więcej info o nich, dobry temat, sam miałem Nepenthes 'ventrata' około 3 lat, pięknie rósł i z dnia na dzień padł. W domu nawet mucha nie latała, wszystko łowił co się dało, fajna sprawa.
Zgłoś
a................0 2013-04-10, 12:46
A czemu ten kwiatek co połknął muszkę nie przeżuwa ?
Zgłoś
sinda 2013-04-10, 13:46
Pamietam jak mialem 10 lat chyba i na koloniach sobie kupilem dzbanecznika, wszyscy chcieli zobaczyc jak to wp🤬la, wiec przez chyba tydzien był zawsze nabity pod korek
A potem na dzień go wystawilem na dwor i mi sk🤬iel zdechl ;_;
Zgłoś
chetek 2013-04-10, 14:02
No siema allgreen.

--
A żeby nie skasowali mi posta, to podaję link do innego tematu o owadożerach, gdzie spragnieni informacji na temat roślinek znajdą małe co nieco:

sadistic.pl/rosiczka-a-moze-mucholowka-vt148298.htm
Zgłoś
Destroyer 2013-04-10, 14:56 5
Heh nie spodziewałem się takiego odzewu niestety nie da się edytować tematu więc odpowiem na Wasze pytania tutaj. Nie są to bardzo trudne rośliny w hodowli, ale przyznam że trzeba poświęcić im czasu i troski a interesuje się tymi roślinami od około 10 lat. Do uprawy nie stosuje się żadnych witamin czy odżywek ponieważ rośliny owadożerne nie tolerują ich. Jedyne co jest ważne w ich uprawie to naturalny nienawożony dobrej jakości torf i woda destylowana\ demineralizowana. Są to rośliny więc kluczem do ich dobrej formy jest maksymalna ilość światła im więcej tym lepiej (najodpowiedniejsze naturalne) Z domu wyłapują mi wszystkie latające owady jak komary muchy, mole głównie przez rosiczki (drosera) małe muszki przez tłustosze (Pinguicula) oraz osy, pszczoły i inne żądlące dziadostwo przez dzbaneczniki (Nepenthes). Odkąd na poważnie zacząłem się hodowlą przestałem się bawić w dokarmianie roślin, same mnie teraz wyręczają .

Same rośliny nigdy do końca nie trawią swych ofiar a jedynie wysysają z nich to co najlepsze czyli soki pozostawiając twardy chitynowy pancerzyk (skorupę)
Trawią swe ofiary a właściwie nadtrawiają dzięki wytwarzanym enzymom w którym to często występuje kwas mrówkowy

Dla zainteresowanych dodaje nieco zdjęć i krótką charakterystykę oczywiście nie przedstawię tu wszystkich rodzai roślin, bo było by tego za dużo.

Nepenthes czyli dzbaneczniki są to rośliny pnące o charakterystycznie zakończonych liściach pułapkach w kształcie właśnie dzbanów którymi łowią swe ofiary na zasadzie wilczych dołów. Dzbanki podsiadają różne rozmiary, kształty i kolory w zależności od gatunku. Wabią owady głównie za pomocą nektaru wytwarzanego w przykrywce dzbanka (tzw. wieczko) Rośliny te rosną w strefie międzyzwrotnikowej, na Półwyspie Indochińskim, w Malezji, Indonezji aż po Madagaskar i Seszele.

Dzbanecznik ventrata i jego zdobycz osa pospolita latem wypędzam moich pupili na dwór żeby czerpał z darów natury jakimi są słońce i latające mięsko.

Dzban w fazie tworzenia się tak wygląda jeszcze nie do końca rozwinięty dzbanek Nepenthes 'Miranda'

Drosera- Rosiczki są to rośliny o o szerokim zasięgu występują na wszystkich kontynentach prócz bieguna północnego i południowego. Łapią swe ofiary za pomocą liści wyposażonych w lepką ponętnie połyskującą ciecz która ma za zadanie unieruchomić skoczne i latające owady. Gdy rosiczka poczuje swa ofiarę oplata ją włoskami z kleistą cieczą i zaczyna wytwarzać enzymy trawienne do łowów potrafi się przyłączyć cały liść owijając się wokół swej ofiary jak wąż.

Drosera adelae rosiczka lasów deszczowych potrzebuje > 65% wilgotności powietrza do dobrego rozwoju.
Drosera prolifera rosiczka lasów deszczowych z jakimś owadem którego zdążyła rozpuścić. Do uprawy potrzebuje około 80% wilgotności powietrza.

Drosera ascendens var. villosa rosiczka lasów deszczowych

Stadko rosiczkek miniaturowych osiągających rozmiary do 3 cm śr. tutaj Drosera omissa

Tu liść w przybliżeniu. Jest to największa rosiczka miniaturowa Drosera scorpioides(rosiczka skręcona)
Drosera burmanii jedna z najszybciej poruszających się rosiczek potrafiąca zginać swe włoski do łapania owadów w około 5 sek.

Pinguicula- tłustosze. Rośliny podobne nieco mechaniką działania i wyglądem do rosiczek posiadają na całej swej powierzchni liści gruczołki siedzące i sterczące stale wytwarzające lepką ciecz unier🤬amiająca owady które nieopatrznie weszły na jego powierzchnie. W odróżnieniu od rosiczek, tłustosze działają biernie- nie ruszają się w znaczny sposób. Tłustosz nazwa polska wzięła się od wyglądu rośliny i tego jaka jest w dotyku przez klej na powierzchni roślin
Pinguicula gypsicola meksykański tłustosz- litofit w okresie niesprzyjających warunków wytwarza zimową (nieowadożerną) rozetkę liści.

Popularny w Polsce tłustosz P. 'Sethos'

Dodam tylko że wszystkie rośliny oprócz rosiczek lasów deszczowych rosną w warunkach parapetowych czyli w normalnej wilgotności bez zbędnych dodatków, a ceny zależnie od rodzaju wahają się od 5 do 50 zł te prostsze.

Pozdrawiam maniaków i forumowiczów RO
Zgłoś
meier 2013-04-10, 15:10
A to prawda ze trzeba te rosliny podlewac tylko woda destylowana, czy będa rosły na zwyklej?

podpis użytkownika

asdasdasd
Zgłoś
chetek 2013-04-10, 15:16
Prawda. Woda z kranu jest twarda i zawiera dużo związków mineralnych, które wypalają korzenie.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie