Jedni hodują szczury inni sadyści piranie, krokodyle czy tygrysy (w Rosji
). Ja dla odmiany jestem pasjonatem roślin owadożernych. Pewnie powiecie że to nie strona o roślinach, ale przypominam iż są to rośliny mięsożerne stanowią wyjątek od reguły i oprócz fotosyntezy wspomagają swój wzrost o zdobyte substancje odżywcze ze złowionych drobnych owadów i innych małych zwierząt. Dla odmiany nie pokaże w tym temacie krwi i sadyzmu, tylko piękno tych roślin. Wszystkie fotki mojego autorstwa z mojej hodowli. Jeżeli temat się spodoba dodam więcej fotek.
Sarracenia psittacina
Drosera spatulata
Pinguicula 'Tina'
P. 'Tina'
Nepenthes 'Miranda'
Nepenthes 'ventrata'
Drosera peltata
Drosera menziesii
Drosera adelae
A dla hejterów coś z lekkim sadyzmem nagrywane kebabem 100 lat temu:
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2013-04-10, 9:36
konto usunięte
2013-04-10, 9:45
pewnie kupujesz muchy i puszczasz je po domu żeby nakramic roślinki
Jak dla mnie świetny temat, piękne fotki
Jeżeli masz więcej to puść w komentarzu
Hahaha koło 10 lat temu również kupiłem w OBI tą muchołówkę i latałem po pokojach i łapałem dla niej muchy ;p
konto usunięte
2013-04-10, 10:22
Ja kiedys mialem dzbanecznika to wrzucalem do niego zlapane swierszcze, chyba byl zadowolony ;
@ Kotlety - odnotowano przypadek ze rosnacy dziko dzbanecznik (bodajze na Filipinach czy gdzies tam w Azji) strafil sporego szczura, wiec mysle ze sredniego kota dalby rade, jednak nie w PL, gdzie w domu nie osiagnie tak imponujacych rozmiarow jak w naturalnych warunkach.
Rosliny te uprawia sie w miare latwo, jesli zapewnisz dobra wilgotnasc, dla ulatwienia wskazane jakis terrarium. Ale jak planujesz zaoszczedzic i uprawiac z nasion, to dluuuga droga przed toba, gdyz te rosliny maja wzrost szybkosci kaktusa...
Następny temat co mi się bardzo podoba! Piwo leci z przyjemnością, a powiedz mi jedno droga taka zabawa by była? W sensie kupna roślinki, aż do odżywek, specjalnych gleb itd? Gdyż kaktusy mnie trochę znudziły, musze je ciągle rozszczepiać bo tak wysoko rosną
Wrzuć więcej info o nich, dobry temat, sam miałem Nepenthes 'ventrata' około 3 lat, pięknie rósł i z dnia na dzień padł. W domu nawet mucha nie latała, wszystko łowił co się dało, fajna sprawa.
konto usunięte
2013-04-10, 12:46
A czemu ten kwiatek co połknął muszkę nie przeżuwa ?
No siema allgreen.
--
A żeby nie skasowali mi posta, to podaję link do innego tematu o owadożerach, gdzie spragnieni informacji na temat roślinek znajdą małe co nieco:
sadol.pl/rosiczka-a-moze-mucholowka-vt148298.htm
A to prawda ze trzeba te rosliny podlewac tylko woda destylowana, czy będa rosły na zwyklej?
Prawda. Woda z kranu jest twarda i zawiera dużo związków mineralnych, które wypalają korzenie.