Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 13:38
Przeglądając Focusa historia, którego znalazłem u brata natrafiłem na ciekawy artykuł. Postanowiłem go wam streścić

Wszystko zaczęło się od tego, że jedna z czytelniczek napisała list do redakcji. Poprosiła o pomoc w ustaleniu tego co spotkało jej dziadka, Leona Sandera, który za swoją działalność został aresztowany przez gestapo w 1943 r. i skazany na śmierć.
Po dość długich badaniach udało się ustalić, że mężczyzna trafił do Instytutu Anatomii Akademii Medycznej w Gdańsku. Tam właśnie prof. Spanner przerabiał zwłoki na mydło. Idąc tym tropem postanowiono znaleźć miejsce pochówku ofiar tego procederu. Okazało się, że tam gdzie obecnie znajduje się "Zielony Park" był dawniej cmentarz, na którym pochowano zwłoki i mydło znalezione w ośrodku. Nie ma tam żadnej tablicy upamiętniającej ofiary, czy chociażby informującej, że znajduje się tam miejsce pochówku. Zamiast tego znajduje się tam plac zabaw!
Antoni Pawlak, rzecznik Prezydenta Miasta Gdańska, zapytany o brak tablicy odpisał, że rządzący miastem nie wiedzą nic o ustaleniach badaczy z IPN dotyczących Zielonego Parku. A ponadto wszystkie dawne nekropolie upamiętnia Cmentarz Nieistniejących Cmentarzy

Link do oryginału
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2014-03-16, 13:18 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-16, 14:33
A ile bloków, domów stoi pod mogiłami? Ile grobów rozkopano, żeby tam pochować nowego delikwenta? Czym tu się podniecać?
Zgłoś
tramadol 2014-03-16, 15:16
Cmentarz Nieistniejących Cmentarzy, prawie jak Emeryci Nieistniejących Emerytur

takie tam głupie skojarzenie
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-16, 15:48 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-16, 16:27 1
Gdyby stawiać tablice na każdym nieistniejącym cmentarzu, to zabrakłoby już miejsca. Co to w ogóle za pomysł, że trzeba wszystkim zaraz tablice stawiać? A może tam był pochowany taki ówczesny Trynkiewicz?
Zgłoś
Browarowy-Potwór 2014-03-16, 17:41
@up
Może twój ojciec jest takim trynkiewiczem, tylko nie dał się złapać ?
Jak umrze nie stawiaj mu nagrobka. Tak na wszelki wypadek.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-16, 19:26
tam teraz powinny leżeć wszystkie gimbusy z symbolami faszystowskimi w awatarach. Z poucinanymi jajami.

tyle.
Zgłoś
konto usunięte 2014-03-17, 3:26
Chytrusek,
Raz, ojcu nie będę stawiał nagrobka, bo on chce poddać się kremacji.
Dwa, jeżeli gdziekolwiek znajdzie się zwłoki ludzkie zbiera się je i przenosi na najbliższy cmentarz i tam stawia się symboliczny nagrobek. Jeszcze raz powiem, że gdyby we wszystkich miejscach, gdzie ktoś został pochowany, albo zamordowany w przeszłości, stawiać tablice, nie byłoby miejsca na nic innego.
Zgłoś
xoludus 2014-03-17, 18:44
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem