👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
gouomb napisał/a:
@demonkuba16
podgrzany olej w połączeniu z wodą staje się mieszaniną łatwopalną, a w większych ilościach nawet wybuchową![]()
Tym bardziej że olej nie miesza się z wodą a woda się nie pali

Lalf napisał/a:
Tym bardziej że olej nie miesza się z wodą a woda się nie pali![]()
![]()
a weź zrób sobie eksperyment, do wrzątku w kubku, podgrzanego w mikrofalowce, wrzuć zimny widelec z małej wysokości, ale to co Ci się stanie przy tym to już nie moja wina

Jak zobaczyłem azjatyckie napisy myślałem, że będą je podgrzewać w odbycie.
Dzimi napisał/a:
a weź zrób sobie eksperyment, do wrzątku w kubku, podgrzanego w mikrofalowce, wrzuć zimny widelec z małej wysokości, ale to co Ci się stanie przy tym to już nie moja wina![]()
Przy okazji dodam, że woda powinna (nie musi, ale zanieczyszczoną trudniej uzyskać pożądany efekt) być destylowana, efekt taki nazywamy przegrzaniem cieczy - po zaburzeniu stanu cieczy zaczyna ona bardzo intensywnie wrzeć i parować, co może skutkować poparzeniem. To samo dzieje się, gdy dolejemy wody do gorącego oleju, na skutek różnicy temperatur zacznie ona wrzeć, czemu towarzyszy charakterystyczne pykanie podczas smażenia.
gouomb napisał/a:
podgrzany olej w połączeniu z wodą staje się mieszaniną łatwopalną, a w większych ilościach nawet wybuchową
Co to ma do mieszania się z olejem ?
Olej jest sam w sobie w wysokiej temperaturze palny i woda nic do tego nie ma.

Olej jest podgrzany do takiej temperatury, że po prostu się pali. Woda po zetknięciu z nim zaczyna gw🤬townie parować i wyrzuca olej w postaci dużej ilości drobinek we wszystkie strony. Drobinki oleju rozrzucone w powietrzu spalają się bardzo efektownie.
cysio0407, wywal se tego Einsteina z avatara, bo wiele wspólnego z nim nie masz. Nikt nie nazwał tej reakcji wybuchem. Zdziwiłbyś się jednak widząc jak gw🤬towne może być parowanie.
cysio0407, wywal se tego Einsteina z avatara, bo wiele wspólnego z nim nie masz. Nikt nie nazwał tej reakcji wybuchem. Zdziwiłbyś się jednak widząc jak gw🤬towne może być parowanie.
gouomb napisał/a:
podgrzany olej w połączeniu z wodą staje się mieszaniną łatwopalną, a w większych ilościach nawet wybuchową
Marcoin napisał/a:
Nikt nie nazwał tej reakcji wybuchem. Zdziwiłbyś się jednak widząc jak gw🤬towne może być parowanie.
Taa...

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie