Najbliższą dekadę może spędzić w więzieniu mieszkaniec Jastrzębia-Zdroju. Mężczyzna próbował "wyprać" 7 mln dolarów. Pieniądze, według prokuratury, zdobył, dzwoniąc do firmy w Stanach Zjednoczonych. Podał się za jej szefa i zlecił przelew. Nie wszystkie pieniądze udało się odzyskać - część z nich 48-latek zdążył przelać na konto w Hongkongu.
Sprawą zajęła się prokuratura. - Prokuratorzy odzyskali znaczną kwotę pieniędzy. Ponadto ustaliśmy, że osoba ta zdążyła przelać na konto w Hongkongu 1 milion euro i wypłaciła 620 tys. złotych. Tych pieniędzy nie udało się odzyskać, a pozostała kwota została przekazana pokrzywdzonej firmie - mówi prok. Agnieszka Wichary z Prokuratury Okręgowej w Katowicach.
Polak potrafi
źródło tvn24
Mitnick Kevin - Sztuka Podstepu. Polecam.
podpis użytkownika
I don't break bricks, I'm not Mario
But I'm still oldschool, like Atari, yo!
w................3
2015-06-12, 9:14
Ukradniesz w c🤬j kasy to będziesz siedział 20 lat, zgw🤬cisz dziecko pójdziesz siedzieć na 10, a po 5 cię wypuszczą.
Tutaj nie chodzi o fakt samej kradzieży, chodzi o styl w jakim to zrobił. Nie pochwalam samego czynu zakazanego ale szacun mu się należy że dokonał czegoś co wydaje się praktycznie niemożliwe.
w................r
2015-06-12, 13:04
Mi to wygląda na konflikt z inwestorem. Trudno uwierzyć, że na jeden telefon, bez żadnych potwierdzeń, pracownik firmy w USA ot tak jest w stanie (i woli) przelać 7 baniek na konto, którego wcześniej nie widział. Tym bardziej, że oskarżony mówi o pozyskaniu pieniędzy właśnie od inwestora na budowę elektrowni wiatrowych.
Ja obstawiam scenariusz, że faktycznie facet szukał inwestora, znalazł, pieniądze zostały przelane, a następnie inwestor się rozmyślił, zażądał zwrotu, facet odmówił, no to postanowili oskarżyć go o wyłudzenie.
t................1
2015-06-12, 15:57
crossdressphyxia napisał/a:
Albo gość ma w c🤬j łeb na karku, albo to jest rzeczywiście takie proste...
Jedno i drugie. Żeby było to takie proste, to trzeba mieć łeb na karku. "Całość" polega na tym, aby zebrać jak najwięcej informacji o firmie i umieć je wykorzystać.
Jest takie powiedzenie - "łamałem ludzi, nie hasła". Jak chcesz wiedzieć więcej, to poczytaj o socjotechnice, o Kevinie Mitnicku oraz jego książki "Sztuka podstępu" i "Sztuka infiltracji". Tam jest wszystko opisane.
Kolejna wspaniała wizytówka dla naszego kraju... Przykre, że wielu uznaje kradzież, jako powód do dumy...
U................i
2015-06-12, 18:55
Sigonek napisał/a:
Kolejna wspaniała wizytówka dla naszego kraju... Przykre, że wielu uznaje kradzież, jako powód do dumy...
E tam, jak ja bym ukradł 7mln $ to byłbym z siebie dumny
Moje miasto takie piękne xD
Kevin Mitnick - sztuka podstępu.
podpis użytkownika
==============================================
U................i
2015-06-13, 19:36
SabakuNoGaara napisał/a:
Moje miasto takie piękne xD
Robie tam kurs na prawko, więc jakbyś widział niebiskiego MANa na SGL to uciekaj
Jezeli ktos okrada normalnego człowieka to czujemy wieksze emocje bo miesiac bez wyplaty troche ciezko, ale jak czytamy ze ktos ukradł 7 mln USD to nie mamy takich emocji bo wychodzimy z zalozenia ze ktos jest bogaty i skoro ma np. 50 mln to 7 mln USD niewiele mu zmieni. To są pierwsze odczucia tego nie zmienisz, dopiero pozniej przychodzą do głowy racjonalne mysli ze to zwykla kradzież.
Ushiro Mawashi napisał/a:
Robie tam kurs na prawko, więc jakbyś widział niebiskiego MANa na SGL to uciekaj
K🤬a jakie uciekaj. Wyjde Ci przed maske i na piwo zaciągnę
@Edit
Ale jak zobaczysz białą astre 2 na SCI to przypadkiem się nie wp🤬l. Jeszcze do końca nie spłaciłem XD