Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
Jaka warszawska mafia? O ile pamiętam to w Warszawie tłukł się Wołomin z Pruszkowem współpracując przy tym z Katowicami, Krakowem i Szczecinem (rozrosło się na cały kraj). Jako takiej mafii w Polsce nie było nigdy, były grupy przestępcze działające w różnych częściach kraju i współpracujące (do pewnego momentu) ze sobą. Zreszta sami przyznawali jak choćby najbardziej znany świadek koronny w Polsce, niejaki "Masa", że w tych wszystkich układach i tak najbardziej obawiali się polityków.
Tak czy siak, większośc to była dresiarnia po podstawówce, która zaczeła na rozwalaniu automatów (bo nie było perspektyw) do gry, a kończyła w plastikowym worku.
Polecam "Alfabet Mafii" swoista encyklopedia polskich grup przestępczych, łącznie z jako takim drzewem zależności.
7:05
mafia jeździ Tico....suupeeeerrrrr
rozumie że to jest sklejka filmików z różnych źródeł... Nie wie ktoś gdzie można znaleźć jakiś artykuł do akcji z 1:23 do 1:50 ?? Bo widniej tam w prawym górnym rogu domena "tygodnik podhalański", a jestem z podhala i chciałbym obczaić co to za akcja była...
zoorganizowana grupa przestepcza rozni sie od mafii przede wszytkim tym, ze nie ma powiazania z swiatem polityki i biznesu. mafia wyrabia sobie nietykalnosc dzieki legalnym kontaktom.
@Echelon
to co napisał masterof to był chyba cytat z filmu ale faktycznie lepiej kogoś wyśmiać jak się nie rozumie
Rząd-legalna mafia
dziękuje
konto usunięte
2010-11-11, 13:26
Mafia – tajna zorganizowana sycylijska grupa przestępcza z głównym ośrodkiem w Palermo; nazwa zorganizowanej grupy przestępczej o dużych wpływach, powiązaniach z osobami na różnych szczeblach władzy, policją, biznesem, prowadząca działalność gospodarczą finansowaną z przestępstw używana przez media nazwa każdej zorganizowanej grupy przestępczej.
to jest mafia
konto usunięte
2010-11-11, 13:29
konto usunięte
2010-11-11, 13:49
Pruszków to nie mafia tylko zorganizowana grupa przestępcza o charakterze mafijnym, MAFIA to włoski skrót, mafia jest tylko włoska i wszystkie inne nielegalne jak i legalne organizacje jej podlegają, polecam książkę gomorra bo film to syf oraz troche dokumentalnych programów o tej tematyce
ja też zostanę przestępcą jak ktoś będzie taki podkład muzyczny wrzucał, każdą nutkę już w nim poznałem.
konto usunięte
2010-11-11, 17:57
konto usunięte
2010-11-11, 18:46
Z tego co mnie w kiedyś w szkole na WOS'ie uczyli to między mafią,a grupą przestępczą jest jedna zasadnicza różnica-mafia ma powiązania z polityką(ma tam swoich ludzi czyli korupcja itp itd).
Dlatego też oficjalnie w Polsce mafii nie ma