👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 12:03

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@SQT
Ostatnio koło mojej miejscowości zapalił się zabytkowy kościół. Te ,,wiejskie straże" przyjechały pierwsze, chyba z 5 minut po zauważeniu pożaru.
@Kislowy_wampir
No, co do sprzętu to się zgodzić nie mogę, bo w relacji z akcji z tym kościołem widziałem wozy chyba z lat 50'
Ostatnio koło mojej miejscowości zapalił się zabytkowy kościół. Te ,,wiejskie straże" przyjechały pierwsze, chyba z 5 minut po zauważeniu pożaru.
@Kislowy_wampir
No, co do sprzętu to się zgodzić nie mogę, bo w relacji z akcji z tym kościołem widziałem wozy chyba z lat 50'

Przeczytałem "Polscy strażacy w Anglii" , to juz nawet nie jest zabawne

Jestem z OSP, większość takich osób które opisują działalność OSP jako błędna nie znają tak naprawdę realnego działania zagrożeń, podam dwa przykłady które może w jakiś sposób przedstawią nasze działania.
1. Dochodzi do wypadku ok 30km od miejscowości A w której znajduje się JRG, w wypadku są 2 osoby, jedna bez funkcji życiowych, 2 ma objawy wstrząsu hipowolemicznego, z miejscowości B do zdarzenia jest 5 km i tu znajduje się OSP KSRG, jednocześnie dysponowane jest JRG i OSP, Dojazd ODP ok 4-5min zależy jakim autem, mamy akurat SLRt Ford Transit wiec ok 4 min + 2 min dla wyjazdu pierwszej jednostki czyli 6 min i jesteśmy w stanie przystapić do RKO i pomocy dla osoby z ubytkiem krwi zaś teraz JRG ma 30km droga ok +- 25min... dalej chyba nie muszę pisać ?? (najlepiej aby świadkowie udzielili już w pierwszej minucie pomocy dla osoby bez funkcji życiowych)
Przykład 2.
Identyczny czas dojazdu,jeśli są osoby w domu po 6 min będą miały zatrucia poparzenia ale juz po 20 min pieczeń.
Robota jak każda inna ?? Ciekawi mnie czy byś wszedł do palącego sie domu jak w filmiku ?? Czy bys wolał wozić śmieci...
1. Dochodzi do wypadku ok 30km od miejscowości A w której znajduje się JRG, w wypadku są 2 osoby, jedna bez funkcji życiowych, 2 ma objawy wstrząsu hipowolemicznego, z miejscowości B do zdarzenia jest 5 km i tu znajduje się OSP KSRG, jednocześnie dysponowane jest JRG i OSP, Dojazd ODP ok 4-5min zależy jakim autem, mamy akurat SLRt Ford Transit wiec ok 4 min + 2 min dla wyjazdu pierwszej jednostki czyli 6 min i jesteśmy w stanie przystapić do RKO i pomocy dla osoby z ubytkiem krwi zaś teraz JRG ma 30km droga ok +- 25min... dalej chyba nie muszę pisać ?? (najlepiej aby świadkowie udzielili już w pierwszej minucie pomocy dla osoby bez funkcji życiowych)
Przykład 2.
Identyczny czas dojazdu,jeśli są osoby w domu po 6 min będą miały zatrucia poparzenia ale juz po 20 min pieczeń.
Robota jak każda inna ?? Ciekawi mnie czy byś wszedł do palącego sie domu jak w filmiku ?? Czy bys wolał wozić śmieci...
Przykre jest to ze Chlopaki wkladaja cale serce w to o robia by nas ratowac chronic a zarabiaja tak kurewsko gówniane pieniadze ze to historia ... lecz chlopaki robia to z serca pasji milosci ...
Nikt nikogo nie zmusza do takiej czy innej pracy. Ponoć to jest dobry wybór, a niektórzy spinają się jakby musieli pracować pod przymusem.
@dracolix takie osoby są wszędzie jednak jako Strażak ochotnik wejdę w ogień z narażeniem swojego życia aby uratować swojego największego wroga, Alarm godzina 1 w nocy wracasz do domu godzina 4 lub 5 a nawet i później a na 8 do pracy. „ W pełni świadom obowiązków strażaka ochotnika uroczyście przyrzekam czynnie uczestniczyć
w ochronie przeciwpożarowej majątku narodowego, być zdyscyplinowanym, członkiem
Ochotniczej Straży Pożarnej, dbałym o jej godność, ofiarnym i mężnym w ratowaniu
życia ludzkiego i mienia ”
w ochronie przeciwpożarowej majątku narodowego, być zdyscyplinowanym, członkiem
Ochotniczej Straży Pożarnej, dbałym o jej godność, ofiarnym i mężnym w ratowaniu
życia ludzkiego i mienia ”
@up to że w 1 jednostce trafił na takich nie znaczy, że teraz powinno się obrywać wszystkim strażakom po dupie

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie