Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:44
Material wlasny, tak wzruszajacy, ze az sie z wami postanowilem podzielic.

Tytulem wstepu - mieszkam na zielonej wyspie, mam polskie prawo jazdy.

Niedawno potrzebowalem pilnie miedzynarodowego prawa jazdy, w zwiazku z wyjazdem a w zasadzie wylotem poza europe. Zglosilem sie wiec do ambasady, niestety oni nie mogli pomoc. Nastepnie nawiazalem kontakt z urzedem miasta w Polsce, ktory to wydal dokument. Zalezalo mi na czasie oraz na tym zeby nie leciec specjalnie do Polski.
Wszystko ladnie pieknie moge zlozyc wniosek online (XXI wiek normalnie) oraz przeslac kopie prawa jazdy z poswiadczonym notarialnie upowaznieniem do osoby ktora w PL pomoze mi z uzyskaniem MPJ.
I nagle wszystko kij strzelil, albowiem by odebrac dokument potrzeba okazac oryginal prawa jazdy !!!! ( jezdze na codzien, wiec nie moglem wyslac prawka do Polski zeby gnilo u kurierow przez tydzien).

Postanowilem sprawdzic jak to wyglada w Irlandii. --> wydrukowalem wniosek 1 strona a4, dolaczylem kopie polskiego ( unijnego) prawka uiscilem oplate 10 euro i wyslalem listem. Po tygodniu w skrzynce na listy znalazlem. Irlandzkie miedzynarodowe prawo jazdy wydane na podstawie ksera polskiego prawka i zyczenia bezpiecznej jazdy za granica.....

Polska biurokracja mnie rozwala..... 100 lat za murzynami a papierkologia i absurdalne przepisy to podstawa funkcjonowania rodzimych urzedow.
Wspolczuje wam sadole, ze zyjecie w tym pieknym smutnym kraju.
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 0:02 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
captainslow 2014-11-22, 0:12
Oj tak ska. Masz sporo racji.
Wiecie sadole w czym cyganie sa zajebisci?

Jeden drugiego nie okradnie a w razie "W" wszyscy cyganie z dzielni stana za tym jednym murem.

A Polacy w sporej czesci jak widza ze rodak ma klopoty to mu grob wykopia, trumne zloza i jeszcze buty ukradna.

Na szczescie jest tez troche dobrych dusz, ale czlowiek sie nieufny robi..

Co to wogole za podejscie .. ktos pisze ze na emigracji jest a juz zaraz jeden z drugim zawistnikiem o tasmie pisze i sralnym..
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 0:14
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 1:52 2
To ja napiszę jak w USA wygląda ZDANIE prawka (w moim stanie nie honorują żadnych oprócz bodajże Kanady i Niemiec):
Jeśli czujesz się na siłach to nie musisz robić żadnego durnego kursu. Idziesz do DMV z jakimś dowodem, że mieszkasz w danym stanie (np umowa wynajmu). Wypełniasz formularz po czym siadasz od razu do egzaminu teoretycznego (30 pytań, wielokrotny wybór). Jeśli zdałeś to kolejny wolny egzaminator zabiera cię na egzamin praktyczny (twoją furą). Egzamin praktyczny == 20 minut jazdy po bliskiej okolicy DMV. Żadnych parkowań, placów, górek, kopert. Jeśli zdałeś - płacisz $17, uśmiechasz się do zdjęcia i wsio. Prawko za ~tydzień w skrzynce pocztowej.

Dziękuję, dobranoc.
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 2:11
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 5:31
@captainslow:
Cytat:

Pomyslcie logicznie po co obywatelowi utrudniac zycie i ciagac go po urzedach skoro w innym kraju unii to samo mozna zalatwic zdalnie przez poczte czy internet?

Ano po to aby kolesie mogli dostatnio żyć z urzędolenia i pyskować w necie jak im dobrze.
Zgłoś
domat1 2014-11-22, 9:05 1
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 9:58
Za życie w tym kraju nam nie współczuj bo jest wspaniałe, tylko świnie które nami rządzą żrą za dużo z koryta :/
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 10:51 1
Cytat:

Polska biurokracja mnie rozwala..... 100 lat za murzynami a papierkologia i absurdalne przepisy to podstawa funkcjonowania rodzimych urzedow.
Wspolczuje wam sadole, ze zyjecie w tym pieknym smutnym kraju.

wyjechać to każdy głupi potrafi, żyć tu, to sztuka
Zgłoś
quniu88 2014-11-22, 11:41 4
Zgłoś
fabiothethird 2014-11-22, 15:56
Zgłoś
captainslow 2014-11-22, 16:52
Zgłoś
konto usunięte 2014-11-22, 22:26 2
Drodzy Emigranci nic do was nie mam, sam pracowałem za granicą mam tam również znajomych i trochę rodziny... życzę wam i wszystkim rodakom jak najlepiej. Uważam, że skoro była okazja pojechać i zmienić swój los na łatwiejszy to trzeba było korzystać. Jednak bardzo was proszę abyście nie pisali "Współczujemy wam, że zostaliście i musicie tutaj żyć". Ja nie oczekuje współczucia i za okazanie pogardy będę atakował jak wsciekły pies. Żyje mi się dobrze i pisanie mi o tym, że inni mają gorzej i że nie znam realiów to banalne wytłumaczenie swoich niepowodzeń. Nikt nie każe pracować w Biedronce, nikt nie zmusza do pracy w amazonie, nikt nie nakazuje pracy w takich czy innych warunkach. Pisząc o tym jak zaczynałem chciałem pokazać że zaczyna się zawsze od zera, a to gdzie się kończy i co się robi zależy tylko od nas samych.

Z pogardą patrzę na ten rząd, ale te wybory pokazały, że u nas my sami takiego rządu chcemy.

pozdr dla kumatych i autora postu
Zgłoś
quniu88 2014-11-22, 22:42
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem