Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

SOCJAL=WYSOKIE PODATKI
1) "ludziom najlepiej się żyje w krajach z ogromnym socjalem (a przynajmniej tam się garną najbardziej)." mówisz o tej całej hordzie ciapanych wlewającej się do Niemiec ??
2) Największy wzrost gospodarczy notuje się tam gdzie są niskie podatki (czyt nie trzeba płacić na social) powiedz mi np kraje takie jak Niemcy, Anglia, USA osiągnęły wysoki standard życia ( czy dzięki socjalowi czy czemuś innemu )
3) O krzywej Laffera to nawet nie słyszałeś
4) "Nie mówię, że socjal jest dobry - tylko na razie nie wymyślono nic lepszego" to nie czaję jeśli socjal jest dobry to czemu idziesz do pracy a po prostu nie bierzesz socjalu skoro on jest taki dobry
5) Socjal jedynie czego może Cię nauczyć to nieróbstwa kombinowania i nieudolności życiowej dlatego te Twoje kraje do których istnieje ten system gniją od środka
6) "(dzieci w wieku szkolnym czy 500+ na drugie dziecko) uważam przynajmniej za sprawiedliwe." Powiedz mi proszę skąd biorą się pieniądze na 500+
W Twojej wypowiedzi jest tyle braku logiki oraz elementarnej wiedzy że można tak punktować cały dzień. Chciałbym zobaczyć Twoją minę jak jakiś urzędas zabierze Ci z portfela 100 zł i da biednemu żulowi na węgiel ciekawe czy będziesz taki zadowolony

Krzywa laffera nie jest praktyczna i na pewno nie służy dobru obywateli zauważ że gdy są podatki za duże to ludzie kombinują. Kiedy podatki są zbyt niskie to ludzie mają najwięcej pieniędzy ale gdy podatki są zrównoważone to rząd ma najwięcej pieniędzy czyli moment optymalizacji jest najgorszy dla podatnika bo ucieka nam z kieszeni wtedy najwięcej. Poza tym ile da ci obniżka z 2 na 1% a ile z 90 na 80% skoro w pierwszym przypadku 1 czy 2% nie robi większej różnicy a przy 90% na 80% i tak nikt nie będzie płacił tego podatku bo wszyscy go unikają?
Poza tym Prosiłem to typowy Socjalista ta sama retoryka "Nie jestem za socjalem ale..."
Albo postępujemy konsekwentnie i chcemy żyć za swoje dla siebie i innych albo godzimy się na państwo opiekuńcze które zabiera osobie x żeby miała osoba y q i t.

podpis użytkownika
Garbate nosy w atmosferę
Bo gdyby zgodnie z założeniem pomoc socjalna trafiła tam gdzie ma trafiać, na przykład do osób, które los skrzywdził i nie są zdolne do pracy z różnych przyczyn, czy do rodzin gdzie zdarzył się jakiś wypadek i nie są w stanie samodzielnie sobie poradzić to wszystko było by cacy, problem w tym, że to wszystko się zbytnio rozrosło i 70% beneficjentów to zwykli naciągacze, którzy dodatkowe stworzyli całe rzesze urzędasów, którzy się nimi zajmują i mają w dupie fakt, że oni ewidentnie ściemniają. Każda pomoc zasadniczo powinna być z założenie zwrotem podatków i to samo uważam w temacie 500+ powinno być na każde drugie dziecko jako wsparcie dla planujących, ale z tym że dla osób które coś państwu sami od siebie dali w postaci pracy i podatków.
Z czego zwrócić podatek, jak ktoś nie może pracować?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie