Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
Polski Bill Gates
zyzio966 • 2013-06-28, 23:48
Zacny filmik o polaku który mógł osiągnąć tak wiele.

W 1978 roku Karpiński zajął się hodowlą świń. Dwa później odnalazła go telewizja. Wobec tego, że pojawił się na wizji, władza nie bardzo mogła dłużej blokować wyjazd inżyniera. Karpińskiemu udało się wybrać do Szwajcarii, gdzie stworzył m.in. robota sterowanego głosem i Pen-readera, skaner do rozpoznawania tekstu. Niestety nie wprowadzono tych wynalazków do masowej produkcji. Do kraju wrócił w 1990 roku.

Ostatni lata życia spędził żyjąc skromnie w małej kawalerce we Wrocławiu. Cierpiał na problemy finansowe, więc musiał dorabiać projektując strony WWW.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-06-29, 7:16
To coś powinno wisieć na pierwszej stronie Sadistica. Piękny film, duma mnie rozpiera, że mieszkam w tym kraju. Ale jak ktoś mawiał, mam też obowiązki polskie, więc czas się wziąć do pracy, bo ten człowiek napewno by sobie życzył, żebyśmy kontynuowali jego dzieło. Do pracy rodacy!
Zgłoś
BamaBoyGRR 2013-06-29, 7:41 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-29, 8:21
@andrewerty Za komuny było lepiej. Zresztą co Ty porównujesz. Weź sobie kolejnego naszego rodaka który zbudował magiczny zderzak... To już nie za komuny. Więc jak widzisz liczy się byznes anie sukces jednostki. Chory kraj, nieważne czy komuna czy nie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-29, 8:51 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
bizarri 2013-06-29, 9:49 1
Nikola Tesla był wirtuozem, przerażają mnie czasem jego wynalazki, był geniuszem Ale jego potencjał został wykorzystany, jakoś się przebił.
Cytat:

Dowody proszę a nie smętna muzyczka i stary pierdoła. Pokrzywdzony przez system patriota, był w USA ale nie, musiał wrócić. Wynalazł komputer 10 lat wcześniej. Gdzieś ci się coś nie klei w tym wszystkim.

- Nie masz pojęcia o informatyce ani o historii. Nie wynalazł komputera, tylko stworzył komputer lepszy niż IBM(firma która zawsze ma wszystko naj) 10 lat później. Poczytaj na własną rękę a potem hejtuj.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to tutaj wywiad z Panem Karpińskim:
historycy.org/index.php?showtopic=33075
Zgłoś
Machol 2013-06-29, 10:18 4
Zgłoś
Rezydent 2013-06-29, 12:21
Zgłoś
tranzystor 2013-06-29, 13:04 1
Niestety, nikt nie wspomina o jednym małym mankamecie - K-202 nie był kompatybilny z większością ówczesnego sprzętu. Dawało to spore ograniczenia, bo choćby nie wiem jakim geniuszem był pan Karpiński, to świat nie przestawiłby się z dnia na dzień na niepewny standard, który dopiero co powstał i nie został sprawdzony. Jakby zastosowanie K-202 było takie proste, to w socjalistycznym systemie na pewno zainteresowałoby się nim wojsko! Człowiek był wizjonerem, miał olbrzymią wiedzę. Nie potrafił jej niestety wykorzystać/sprzedać.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-29, 13:56 1
A mi się wydaje, że to nie tyle patriotyzm, ale chęć stworzenia czegoś własnego, a nie pod dyktando korporacji typu IBM, wtedy to by się nie nazywało, że jego może nawet byśmy o nim nie usłyszeli Life is brutal..
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-29, 14:15
Za Karpińskiego piwo bez oglądania xD zdolna bestia ale jak zwykle urodzona w nieodpowiednim czasie;/
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-29, 16:49 1
Zgłoś
tranzystor 2013-06-29, 19:17
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-29, 21:22
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem