Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
Polski system operacyjny
lobominator • 2013-12-13, 19:08
Jak w temacie, z góry zaznaczam, że nie jest to reklama, bo system jest opensource'owy, czyli mówiąc po polsku - darmowy. Jestem autorem, a system jest ciągle rozwijany. Niestety w PL na rozwój tego typu rzeczy nie ma co liczyć, więc zapewne umrze śmiercią naturalną, tak czy inaczej pokazuję jako ciekawostkę.
System jest serwerowy, na stronce jest demo do przetestowania, kod dostępny na GitHUBie. Poniżej krótki film promocyjny:

Stronka projektu i demo tutaj:
phpos.pl

Byłoby miło wypromować kiedyś na świat tego typu polski produkt, zwłaszcza, że robiony przez Sadola Bugów dużo, bo wczesna wersja, ale potestować sobie można.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
lobominator 2013-12-13, 20:22 5
Ptoon napisał/a:

Nie wiem zmieńcie kolor folderów, zróbcie kursora na kinekta, a data niech będzie w górnym lewym rogu, cokolwiek żeby nie wyglądało to tak samo jak vista.

Zmienilibyśmy, gdyby nie fakt, że jest NAS aż JEDNA osoba i to jestem ja. Kodzę to "po godzinach". I generalnie efekt jest zamierzony - to system serwerowy, a nie desktopowy, zależało mi, żeby jak najbardziej przypominał znane ludziom rozwiązania.
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-13, 20:25 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
CiociaSmiglo 2013-12-13, 20:26 5
Życzę by dalej sie rozwijało to, w jakim kierunku idziesz. Gratuluje pasji i motywacji ponieważ sama zajmuję się rysunkiem i grafiką komputerową i wiem, jak trudno wybić się i móc osiągnąć coś więcej niż tylko lajki na fb. Życzę szcześcia i powodzenia
Zgłoś
xbandzior 2013-12-13, 20:27 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
speedi93 2013-12-13, 20:28 1
Już jest kilka taki systemów a chyba najbardziej rozbudowanym i dopracowanym jest EyeOS
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-13, 20:29 12
A ja jestem pod wrażeniem! Być może są i niedociągnięcia, ale nie od razu Rzym zbudowano! lobominator tak trzymaj, a tymi zgryźliwymi komentami się nie przejmuj!
Zgłoś
Diux 2013-12-13, 20:29 1
Jak za kilka lat staniesz się drugim Billem Gatesem to podrzuć mi z 500mln$...
Zgłoś
Maxwell 2013-12-13, 20:29 7
Ja widzę dobre strony podobieństwa. Większość ludzi jest przyzwyczajona do windowsa, więc system, który wygląda podobnie do niego moim zdaniem łatwiej byłoby wdrożyć. Użytkownik windy nie przerzuci się odrazu na systemy linuxowe czy mac os (który w zasadzie też jest systemem linuxowym), tylko będzie potrzebował czasu. A tu ma nowy system, który (zakładam, że) jest bardziej wydajny, unowocześniony, wygodny, funkcjonalny itd ale nie trzeba marnować czasu na "przyzwyczajanie się".
Ode mnie masz kolego kratę piwa i liczę, że doczekam się wersji "użytkowej" na komputery PC a nie tylko na serwery I że znajdziesz kogoś, z kim stworzysz naprawdę zajebisty OS, wypromujesz go i będziesz na nim trzepał dobrą kasę.
Zgłoś
PerPanAleks 2013-12-13, 20:33
Naprawdę dobre gówno , na pewno przetestuje.
Zgłoś
Champion 2013-12-13, 20:36
jak dla mnie fajny pomysł. Na pierwszy rzut oka wygląda dużo lepiej niż pierdzielony Novell, rozwijałbym system w stronę oprogramowania serwerowego. Jeżeli będzie w miarę dobrze zrobiony to warto będzie lepiej go zainstalować na serwerze, gdyż nie będzie na niego zbyt wielu wirusów.
Zgłoś
Timitum 2013-12-13, 20:37
Zgłoś
Ptoon 2013-12-13, 20:38 1
Nie mam zielonego pojęcia czym się różni system serwerowy od desktopowego i jak normalnie nie lubię się chwalić ignorancją tak w informatycznych tematach mało mnie to obchodzi. Uważam, że w tej dziedzinie "znane rozwiązania" to jest kula u nogi, z którą się idzie prosto na dno. Każdy kto popatrzy na twoją pracę będzie ją automatycznie porównywał z niedoścignionymi wzorcami, które ma w głowie i po co ci to. Ludzie są głupi trzeba im zamieszać w głowie innym kolorkiem i mało znaczącymi dodatkami wtedy unikniesz prostych porównań i wyjdą na wierzch atuty twoich rozwiązań.
Zgłoś
Timitum 2013-12-13, 20:40
Zgłoś
Boss-man 2013-12-13, 20:42
Zaraz zbadam, tylko zainstaluje jakąś virtualkę. Ktoś wspomniał wcześniej o XP MX to w sumie było XP przerobiony i odchudzony ale postawiłem go kiedyś na Pentium 233 64MB ram %-)
Zgłoś
konto usunięte 2013-12-13, 20:46 6
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem