Cytat:
Stowarzyszenie Pomocy Rodzinie "Droga" wydawało paczki żywnościowe najbiedniejszym mieszkańcom Białegostoku. Żeby otrzymać pomoc na święta trzeba wcześniej złożyć podanie i otrzymać pieczątkę, np. Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.
Niektórzy byli tak biedni, że nie stać ich było na kupno samochodu, więc po pomoc przyjechało taksówkami.
Na bogato
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2012-12-31, 17:55
Podobno jest tak, że najlepszymi klientami akwizytorów są ci, którzy otwierają drzwi ze słowami "nic nie kupuję, nie mam pieniędzy" - wtedy wiadomo, że kasę ma (bo inaczej by się wstydził - biedni nie mówią o swojej biedzie) i że jest chytrusem-sknerusem, który na pewno "zwietrzy okazję" kupienia miksera "o 80% taniej". Prawdziwa bieda chowa się po kątach i nie wyciąga ręki po pomoc, bo "ma swój honor", a klientela MOPSów to przeważnie kombinatorzy, którzy radzą sobie w życiu i bez datków - ale są bezczelni i skoro dają, to biorą.
Basco napisał/a:
Za taksówke zapłacić 30 zł, żeby dostać paczkę wartą tyle samo. Ot logika mohera.
Aż dziw bierze, że taksą podjeżdżają, skoro mogą za darmo (emeryci i renciści w BKMie mają przejazd za frajer).
Współczuje trochę, bo jak teraz taki Radom będzie kojarzony z chytrą babą, to Białystok z biedotą, a faktu nie zmieni nic, że wszędzie tak jest, bo mentalność - wszędzie ta sama.
konto usunięte
2012-12-31, 18:11
i dlatego Polska upada,
moja babcia i dziadek byli biedni przez całe życie, ale kiedys powidzieli mi bardzo mądre zdanie
"nigdy nie proś o pomoc, Polacy muszą mieć swój honor, jestesmy królewskim narodem z tysiącletnią tradycją. Jeśli jesteś biedny to taki był Ci pisany los, a serca, honoru swego i Polski nigdy nie zaprzepaść"
konto usunięte
2012-12-31, 18:22
borisklinga, Mądre wszystko prócz tego
borisklinga napisał/a:
Jeśli jesteś biedny to taki był Ci pisany los
. To jest głupota i bzdurne godzenie się z rzeczywistością.
konto usunięte
2012-12-31, 18:24
@up burmistrz radomia?
konto usunięte
2012-12-31, 18:52
konto usunięte
2012-12-31, 19:01
konto usunięte
2012-12-31, 21:10
"(...)Szanowny Panie Redaktorze - gotuje się we mnie, jak czytam takie bzdury i oglądam zdjęcia wyrwane z konekstu. Bardzo łatwo jest oceniać o krytykować. Zadam Panu jedno pytanie - co Pan osobiście zrobił, żeby sprawdzić u żródła to do kogo i według jakiego klucza sa rozdawne paczki. Nawet nie chciało się Panu tego zrobić, pofatygować aby dotrzeć do źródła, zapytać, zweryfikować - woli Pan tanią sensację i nierzetelny materiał, za który dostje Pan tzw. wierszówkę. Byle szybciej, byle jak, byle więcej. Czy choć jedna paczuszka za Pana pośrednictwem dotarła do potrzebujących. (...)"
To tylko idealnie przedstawia całą pomoc publiczną - MOPSy, dotacje i inne gówna. Przeciętnemu Kowalskiemu się pobierze w postaci podatku, po drodze urzędnicy uszczkną na pensje i 13-stki by potem te środki trafiły do części osób, którym się nie należy.
Najgorsze w tym jest to, że przeciętny Kowalski ojciec dwójki dzieci ledwo wiąże koniec z końcem i bierze drugi etat, a sprzątaczka Nowakowa pracuje za 1000zł. Oboje są okradanie przez państwo w imię solidarności społecznej, a korzystają na tym cwaniaki, znajomki pracowników w urzędach i sami urzędnicy.
Świetnym przykładem były sytuacje, gdy studenci, którzy chcieli stypendtium socjalne składali PIT z brakiem dochodów, brali zaświadczenie do uczelni, a następnie składali korekte zeznania z dochodami już.
Co do promocji w sklepach - co mnie to obchodzi jak Auchan czy Biedronka sprzedaje coś po kosztach czy nawet dopłaca? To prywatny biznes. Oni to mają wliczone w model biznesowy i widać im się opłaca. Natomiast pomoc publiczna to sprawa wszystkich, którzy płacą podatki - zazwyczaj cfaniaki ich nie płacą (np. mamusia i tatuś pracują zagranicą na lewo, a synek bierze stypendia i dodatki różne sam pracując w Polsce na lewo).
konto usunięte
2013-01-01, 1:41
Radom traci punkty.
Bydgoszcz-Radom 1:1
konto usunięte
2013-01-01, 10:34
Najpierw Radom i skąpa baba, teraz Białystok i skąpi ludzie, co będzie następne?
skandal89 napisał/a:
Z Radomiem to nie bieżcie tego na serio
chytre baby tak na serio są wszedzie, w radomiu akurat ktoś miał kamerę pod ręką. Tak na serio to nie rozumiem tego fenomenu, w zasadzie Radom jest spoko
monitor oplułem.
Jak tak bardzo kochasz swój kaczy dół to może postaw mu pomnik i zatytuuj " Ku chwale spoko Radom/owi(iowi) " i + dopisek " chytra baba nie jest z Radomia"
konto usunięte
2013-01-01, 14:39
Jak ja nie lubię takich ludzi. Tak samo jak tych, którzy mieszkają u mnie na osiedlu w SOCJALNYM i mają lepsze samochody od połowy osób.