👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 8:55

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Z tego co pamiętam wcześniej znaleźli depozyt z zegarkami. Zajebiste hobby. Polecam

opusative napisał/a:
powiedz mi jedno, co ci przeszkadza to, że ktoś chodzi z piszczałką po polu ornym tudzież łące i zbiera monety które w inny sposób pozostały by w ziemi i tak i tak ?
Będzie ciężko, ale spróbuj zrozumieć jedno- dla Was istotny jest fant, przedmiot. I to wszystko. Macie głęboko w dupsku w jakim miejscu go znajdziecie, jakie warstwy zniszczycie przy okazji ordynarnego wyciągania go. To co zrobisz jest pozbawione jakiejkolwiek naukowości i próby zrozumienia tego dlaczego przedmiot ten znalazł się tam a nie gdzie indziej i co więcej może powiedzieć nam o sąsiadującym obszarze- czyli tak niesamowicie ważnym, wspominanym już kontekście. Wierz mi, że ja również cieszę się jak dziecko wyciągając z ziemi XV-wieczną opachę zbroi gotyckiej, ale to tylko tło dla znacznie ważniejszego kontekstu znaleziska. Przedmioty takie są również nieodzownie pomocne przy datowaniu. Wyciągając je w trakcie nielegalnych poszukiwań stają się tylko zwykłymi fantami nieposiadającymi możliwości poznawczych a jedynie posiadające wartość finansową- tak przecież ważną dla typowego polaczka wspomnianego przez Ciebie.

opusative, dalej nic nie rozumiesz. Słyszałeś kiedyś o badaniach powierzchniowych, planigrafii? Znaleziska znajdujące się na powierzchni, np na tym polu ornym, którego się tak uczepiłeś, bardzo pomocne są we wstępnym określeniu zasięgu stanowiska i jego datowania.
Mam wrażenie, że ta jałowa rozmowa prowadzi donikąd i będzie prowadzić dopóki nie zmieni się mentalność większości Polaków. Pozdrawiam zatem życząc spokojnego weekendu.
Mam wrażenie, że ta jałowa rozmowa prowadzi donikąd i będzie prowadzić dopóki nie zmieni się mentalność większości Polaków. Pozdrawiam zatem życząc spokojnego weekendu.

Archeolog,
nie wiem tylko ty nie rozumiesz jednej rzeczy, że na polach nikt nigdy nie zrobi działki archeo dopóki ktoś czegoś nie wytarga i tego nie zgłosi, zacznij mieć jeszcze pretensję do lasów państwowych, że na poniemieckich działkach archeo drzewka sadzą
nie wiem tylko ty nie rozumiesz jednej rzeczy, że na polach nikt nigdy nie zrobi działki archeo dopóki ktoś czegoś nie wytarga i tego nie zgłosi, zacznij mieć jeszcze pretensję do lasów państwowych, że na poniemieckich działkach archeo drzewka sadzą

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie