bloodwar napisał/a:
W sumie Wielko"Polska" jest polska tylko z nazwy, więkoszść ludzi tam mieszkających w 19, 18... wieku uznawała się za Niemców (podobnie jak pół Ślunska) bo było to ziemie niemieckie od setek lat, dopiero "wywalczyliśmy" sobie je po 1945, w przeciwieństwie do ziem wschodnich (Lwów, Wilno) gdzie większość ludzi do późnych lat 60tych 20 wieku uznawała się za Polaków, a nie Litwinów i Ukraińców i dopiero lata komunistycznego prania mózgu (a także wcześniejszych wojennych przesiedleń i nasiedleń) stworzyły te dziwne twory - Litwę i Ukrainę. A przecież to wszystko było nasze, polskie, wywalczyliśmy sobie to ogniem i mieczem w późnym średniowieczu [ironia]
Polska rozpoczeła się na Wielkopolsce, Polanie stamtąd są.
A co do powstania, to przykra przypadłością narodu naszego jest świętowanie klęsk i ogólnie świętowanie na smutno. Znowu jesteśmy katowani pamięcią o tragicznym Powstaniu warszawskim, o którym pamięć powinna być jedynie smutną lekcją historii, a nie chwalebnym dniem w polskim kalendarzu.
@Lipton92 Lipton i dobrze piszesz powinno się świętować (hucznie i radośnie) zwycięstwa, ale o przegranych trzeba tez pamiętać, by nie popełniać tych samych błędów.
konto usunięte
2012-07-29, 15:09
Gdybyśmy mieli świętować tylko zwycięstwa, to w każdym miesiącu mielibyśmy tydzień wolnego
konto usunięte
2012-07-29, 17:33
Pyry pokazały jak walczyć o wolności i to, że Wielkopolska jest POLSKA, a Niemiecka!
Pamiętać trzeba też o powstańcach Śląskich!
Chwała bohaterom!
konto usunięte
2012-07-29, 17:34
Gimbusy się historii uczą, za szkołą tęskno, cooo?
Piękny trolling mi wszedł
konto usunięte
2012-07-29, 21:27
@bloodwar Wielkopolska to ziemia, która jest kolebką polskiej państwowości i nie było sytuacji by ta część Polski się zgermanizowała. Rzeczpospolita od strony zachodu kończyła się na Wielkopolsce (kilkadziesiąt km od Gorzowa Wielkopolskiego)! To jest centrum naszej państwowości i ta ziemia nigdy nie powinna zostać Polsce odebrana.
Śląsk to nieco inna sprawa, do czasów podziału dzielnicowego był polski, później śląska linia piastów dała dupy Niemcom, którzy związali sobie Czechy, które władały śląskiem.
Aha, ktoś tam powiedział, że Prusacy to nie Niemcy. Większej bzdury nie słyszałem, plemiona pruskie to nie są Niemcy, ale te plemiona zniknęły z mapy świata po wprowadzeniu zakonu krzyżackiego (to niemiecki zakon prowadzący politykę germanizacji) na obszary bałtyckie. Później prusakami zwali się Niemcy, którzy pochodzili z Prus. Prusacy, Bawarczycy (połączyli się z Prusami), Saksończycy, Austriacy itp. to jeden naród niemiecki, a ich rozbicie na regiony i królestwa pod władzą Rzeszy, ale o dużej samodzielności wynika z historii, którą radziłbym się zainteresować. Prusy walczyły przeciw Austrii o dominację w Rzeszy Niemieckiej. Austria jest obecnie samodzielna bo stanowiła drugi najsilniejszy trzon niemiecki, a Habsburgowie zasiadali przez wiele lat na tronie cesarskim Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. Także proszę nie siać herezji, że Prusacy to nie Niemcy!
Odnośnie powstań, były dwa zwycięskie powstania wielkopolskie(pierwsze zwycięskie w 1806 roku)! Dodatkowo Wielkopolska walczyła w 1794 w czasie insurekcji, w 1846, 1848 i w czasie wielkich powstań narodowych (styczniowe i listopadowe).
konto usunięte
2012-07-29, 23:25
Abdulan, Czytamy ze zrozumieniem

Prusacy nie byli niemcami dopóki wszystkie szwaby się nie zjednoczyły. Tak samo bawarczycy nie byli niemcami, ani brandemburgczycy. Po zjednoczeniu stali się niemcami. I nie obawiaj się historią się interesuje i to bardzo
PS. bloodwar oszczędz wstydu, bo wiadomo, że teraz chcesz się tylko wytlumaczyć
konto usunięte
2012-07-30, 14:16
I ja się z Tobą zgadzam. Zauważ, że mi chodzi o nazwy państw, a nie pochodzenia etnicznego

Etnicznie to wszystko to byli niemcy, "państwowo" już nie i tylko o to mi chodzi

Co do nazywania niemców szwabami, to jest tak samo jak nazywanie ruskich kacapami.Tak więc wyluzuj bracie, bo nie ma co się spinać, być może masz racje,a ja się myle. Tak bardzo historia "szwabów" mnie nie interesuje. I z tego wszystkieg dam Ci piwo, bo widze, że jeden ogarniety sie znalazł hstorycznie
konto usunięte
2012-07-30, 14:20
Nie spinam się, dyskutuje

. Ruscy (odnośnie Ruskich też można dyskutować, bo spora część ludów z Rusi należała do Rzeczpospolitej i Rosjanie są tak przez nas nazywani niezbyt poprawnie, wymyśliliśmy nazwę Rosja i Rosjanie żeby nie utożsamiać ich z Rusią i Rusinami znajdującymi się na obszarach Rzeczpospolitej, historia jest złożona, a sami Moskale mówią na siebie "ruskie", a Białorusini tak jak Polacy nazywają ich Rosjanami) to kacapy pełną gębą wg Ukraińców, nam Polakom wypada na nich mówić albo swołocz, albo moskale, bardziej swojskie nazwy

.
Moje zainteresowanie historią Rosji i Niemiec wynika z tego, że trzeba poznać swojego potencjalnego przeciwnika

.