Główna Poczekalnia (4) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Nowy prezydent Unii, Herman van Rompuy, chce zastąpić symbole narodowe ogólnoeuropejskimi. Chce też uczynić z Unii federację państw. Jeszcze w tym tygodniu zgłaszał propozycje wprowadzenia nowych, obowiązujących w całej Wspólnocie podatków - pisze brytyjski "Daily Mail".

Gazeta nazywa Rompuy'a "fanatycznym federalistą". Twierdzi, że nowy przewodniczący Rady Europejskiej po cichu chce urzeczywistniać swą wizję. Małymi krokami, bo - jak pisze "Daily Mail" - chodzi o zastąpienie europejskimi symbolami wszystkich flag, godeł, hymnów, a nawet znaków na dowodach osobistych i tablicach rejestracyjnych.

"On jest (...) fanatycznym zwolennikiem przejęcia kompetencji parlamentów narodowych, by wyposażyć w nie instytucje UE. On będzie - w cichy i niekonfrontacyjny sposób - próbował użyć 2,5-letniej kadencji do promowania swej wizji federalizmu" - pisze gazeta.

Trochę w innym tonie wypowiada się prasa w Belgii, z której pochodzi Rompuy. Dziennik "Le Soir" pisze, że decyzja o jego wyborze "otwiera interesujące perspektywy". "Le Soir" opisuje go z dumą jako "architekta niemożliwych kompromisów, który ponad wszystko unika mącenia wody".

Sk🤬ysyn
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Karenz88 2009-11-22, 20:47
ma racje Europa była potężna kiedy była podzielona

bo w innych krajach biegali z dzidami i krzyczeli
BBBBBBBBBZZZZZZZZZDDDDDDDDDURRRRRRAAAAAAAAA!
Zgłoś
konto usunięte 2009-11-23, 8:43
nigdy nie byłem za a nawet przeciw, ale mi akurat unia kojarzy się z czym pokroju ZSRR
Zgłoś
konto usunięte 2009-11-23, 23:06
BueR_MadasS napisał/a:

W zasadzie SAM (tak forma męska mniemam że kotki Cie zmyliły)

Zmylilo mnie to, ze nie znasz sie na polityce federasto.Jak kobieta.

BueR_MadasS napisał/a:

Widzę że ciężko Ci znaleźć plusy to pomyśl sic! że dzięki temu tak znienawidzeni przez polaków (jak mniemam i Ciebie) nasi rodzimi politycy zostaną 'odciążeni' z obowiązku legislacyjnego który im tak często nieudolnie wychodzi

Racja! Lepiej wymienic kompletnie skretynialych polskich politykow na najwiekszych debili jakich wydala Europa, wiekszych nawet od Stalina i Hitlera... ja wole Leppera i Tuska bo Buzek to juz sie do unii przykleil jak na prawdziwego Polaka katolika europejczyka przystalo...
Zgłoś
konto usunięte 2009-11-23, 23:50
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
passat74 2009-11-24, 14:46
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
CreativePL 2009-11-24, 17:12
Zgłoś
~Faper Noster 2009-11-24, 19:36
Ehm, że tak się znowu wtrącę- o ile dobrze z histoerii pamiętam, Polska była najsilniejsza kiedy była w ścisłej unii z Litwą
Zgłoś
konto usunięte 2009-11-24, 21:02
No osobiście z jednej strony jestem za UE, ale z drugiej strony patrząc w przeszłość no cóż... Po Rozbiorze Polski tez miał być spokój, a jednak go nie było. I Wojna światowa też miała być ostatnią po czym 20 lat później była II Wojna światowa. Od 45 nie było gorzej wojny w Europie, ale był komunizm który też upadł.

Swoją drogą III rzesza miała być 1000 letnia, a komunizm głosił " Pracę pokój i szerzenie socjalizmu", a jak wiadomo układ Warszawski miał tylko plany ataku zaś planów obronnych nie posiadał

Obecnie trzeba przyznać jest pokój jakiego dotychczas nigdy nie było. Może dojdzie do Europeizacji krajów w Europie i za kto wie 50, 100 lat będzie jak w Czeczeni czyli kraje utracą tożsamość narodową i tak jak w Czeczeni wyginął im własny język to w Europie będzie dominował język angielski. Pomysły stanów zjednoczonych Europy itd. były już całkiem dawno.
Zgłoś
yarzapp 2009-11-24, 21:26
Zgłoś
konto usunięte 2009-11-24, 22:37
Rosemary napisał/a:

za granicą mówimy jednym głosem (stad próby zbudowania jednolitej postawy wszystkich państw wobec USA czy Rosji), w wewnątrz działąmy tak, jak każdemu jest lepiej.

Hahaha! Do garow!
Zgłoś
konto usunięte 2009-11-24, 22:52
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem