📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 10:48

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
johny87 napisał/a:
co za idiota w pierwszym komentarzu ... : (
a ty pewnie wiedziałeś od razu że to magnesy a nie baterie, bo uczą tego w gimnazjum....
penisariusz napisał/a:
a ty pewnie wiedziałeś od razu że to magnesy a nie baterie, bo uczą tego w gimnazjum....
Ja po przeczytaniu Twojego komentarza dowiedziałem się, że nie uczą.
Sam dopiero po przeczytaniu komentarzy dowiedziałem się jak to działa, ale wiesz.. jak się czegoś nie rozumie, to nie pisze się głupot, tylko szuka racjonalnego rozwiązania. No Twoje raczej racjonalne nie jest. ; )

penisariusz napisał/a:
uczą w gimnazjum i nawet podstawówce.
potem powtarzają na studiach, ale mniejsza o to...
szkoda że nie uważaleś na lekcjach;p
btw. koment z komutatorem też dno omg ludzie, opamętajcie się.
magnes neodymowy wytwarza pole magnetyczne,
bateria ma + i - (dwa bieguny) jak je połączymy przewodzącym drucikiem to popłynie w nim prąd.
a co się dzieje z przewodnikiem w którym płynie prąd i znajduje się w polu magnetycznym to chyba wiadomo?
poczytajcie kim był faraday itp
F= B I L sin (kąta między powierzchnią w która wchodzą linie pola magnetycznego a normalną zakreślaną przez przewodnik w którym płynie prąd)
z taką siłą obraca się ramka.
i btw nie nazwałbym tego 'silnikiem', raczej jakimś modelem wizualizującym pracę maszyny; )

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie