📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 10:49

To pierwsza proteza, którą sterujemy za pomocą mózgu. Jest połączona z nerwami. Świetna sprawa. Pewnie warta coś koło 350 tys euro...
@L3gion92
Nagraj, wstaw na harda i nie zapomnij ze dopiero za 200 lat w polsce
Aby se nie ukrecil ptaka ta reka ... ;D
Nagraj, wstaw na harda i nie zapomnij ze dopiero za 200 lat w polsce

Aby se nie ukrecil ptaka ta reka ... ;D

Jeden polak juz taka proteze ma. kosztowala go 200tys zl. Było we wiadomosciach wymadrzalce.
Coś pięknego. Bioniczna proteza. Czytałem o nich już w książce mojego ojca z lat 70 pt. "Nowoczesne zabawki". Mimo tego, że istnieją już od ponad 40 lat, ciągle stanowią tylko ciekawostkę, popis "nowoczesnej" technologii. Coś takiego sprawiłoby, że człowiek, który straciłby rękę, czy nogę, mógłby wrócić do normalnego życia. Niestety urządzenia te nadal są nieosiągalne :/. Najnowsze prototypy umożliwiają także czucie ucisku, ciepła, zimna, dotyku. Są tak skonstruowane, że nie trzeba protezy podłączać bezpośrednio do nerwów. Sensory pola elektrycznego z nerwów wystarczy położyć na kikucie, i to wszystko. Naprawdę nie rozumiem, czemu mimo tego, że od wynalezienia tych protez upłynęło tyle lat, nie są one tak dostępne jak zwykłe, plastikowe surogaty.
Flushingflash napisał/a:
W Polsce za 20 lat ?? Chyba jedno zero ci uciekło
![]()
Te 20 lat to dotyczyło się rękawiczki

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie