Główna Poczekalnia (6) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Przyjaciele
konto usunięte • 2013-01-25, 21:06
Mała historia z początków III RP, dokładniej grudnia 1991:

Jacek Kurski:
Cytat:

Mieliśmy wtedy kamerę w Sejmie. Któryś z nas dowiedział się, że u Moniki Olejnik w radiowej Trójce będą Michnik z Urbanem i będą wspominać 10 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Uznaliśmy, że to kapitalny moment by spróbować. Ustawiliśmy, w ciemną noc, kamerę przed radiem. Oni się jednak zorientowali, że jesteśmy. Wychodzili osobno. Najpierw Urban, pyszny, nadymający się, zadowolony z siebie. Na pytanie czy sprzedałby swoją legitymację partyjną odpowiedział cynicznie, zadowolony, że absolutnie nie, bo ceni ją nad życie.
Potem wyszła Olejnik, wściekła, że Urban czeka na nią w samochodzie, wcześniej umówiony, że ją gdzieś podwiezie, a ona nie może do niego wsiąść bo stoi kamera. Michnik najwyraźniej umówił się zaś z Urbanem, że wsiądzie 200 metrów dalej. Podniósł kołnierz i przebiegł na drugą stronę ulicy. Na szczęście kamera cały czas chodziła.
Zobaczyłem, że 150 metrów dalej Michnik od strony Legii, z jakiś krzaków przeskakuje z powrotem i wsiada do samochodu Urbana. Słychać na filmie jak komentuję, że oto Adaś jedzie z Urbanem.

Piotr Semka:
Cytat:

Gdzie pojechali wszyscy razem? Monika Olejnik twierdzi, że poda do sądu każdego, kto będzie mówił iż pojechali razem na imieniny Aleksandra Kwaśniewskiego, które przypadają 12 grudnia. Takie były pogłoski. W tym dniu nagrywaliśmy.

Plus dość zabawny filmik przedstawiający to wydarzenie:

Cała historia dostępna na portalu wPolityce.pl (ogólnie strona godna polecenia (oczywiście po wprowadzeniu odpowiedniej selekcji), w dobie zalewu jedynie słusznej fali z lewej strony.)
Przyjaciele III RP
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ork.Fajny 2013-01-26, 16:55
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-01-26, 17:33
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
anonymousm 2013-01-26, 17:49
Zgłoś
Yurij 2013-01-26, 18:07
Zgłoś
Ork.Fajny 2013-01-26, 18:18
W takim razie skoro Michnik był pokrzywdzony także przez m.in. Kiszczaka, dlaczego w sądzie zeznawał za nim glosząc że te mordy to nie jego wina? Nie brzmi to jak świadectwo bycia poszkodowanym.

A Mazowiecki był "winny". Nikt mu nie zabraniał iść do telewizji, iść do gazet i jasno powiedzieć: "Panowie i panie! W rządzie są komuniści i zbrodniarze. Proszę was o pomoc w celu usnięcia ich i zmuszenia do spłaty swoich win.". Jednak nie przypominam sobie by ten coś takiego próbował. Natomiast cicho i bez żadnych "ale" pozwalał im na wiele rzeczy.

Jaja ze stali? Zapoznaj się z samymi pismami z politbiura Moskwy które Suworow udostępnił... Z nich jasno można wyczytać że już z początkiem lat 80tych ZSRR nie byłoby wstanie przeprowadzić żadnej większej akcji ani samo ani z udziałem wojsk Układu Warszawskiego. Żadnego zagrożenia z zewnątrz nie było ani w okresie stanu wojennego ani w okresie "transformacji ustrojowej".

Co do naszego postępu względem innych krajów. Hmmmm... O ile wiem to np. kraje bałkańskiej są nazywane tygrysami europy i to one rozwijają się najszybciej a nie my. A u nich dekomunizacja miała miejsce faktyczne.

Tym tekstem o Winnickiem i Holocherze miałeś mnie wkurzyć czy co...? Jestem prawicowcem. Ich teksty o wypędzeniu zachodniego kapitału z kraju i państwowej opiece nad obywatelami śmierdzą mi faszyzmem albo jeszcze gorszym lewactwem w stylu komunizmu. Więc nie zadziała to na mnie.
Zgłoś
tds1974 2013-01-27, 2:51
Arashel napisał/a:

W takim razie skoro Michnik był pokrzywdzony także przez m.in. Kiszczaka, dlaczego w sądzie zeznawał za nim glosząc że te mordy to nie jego wina?

Po pierwsze: mordy to nie wina Kiszczaka, w świetle wiedzy, którą posiadał wówczas Michnik
Po drugie: słyszałeś kiedyś o wybaczaniu?
Zgłoś
Ork.Fajny 2013-01-27, 9:58
Skoro nie miał wiedzy o tym to jakim prawem się wypowiadał w sądzie? A gdy już była rozprawa to były przedstawiane dowody. Na przykład podpis przy rozkazie m.in. zezwolenia na strzelanie ostra amunicją to chyba dość dobry dowód by zmienić swoje zdanie nt. osoby którą się uważa za niewinną.

A o wybaczaniu. Ale to ma się nijak do całej jego postawy. Bo niby robimy z niego bojownika przeciw komunie i oprawcą spod znaku WRONy, który chce wolności słowa etc. etc. etc. a tu nagle "po komunie" okazuje się że ta sama osoba mówi że oni nie są niczemu winni, że nie mogą być skazywani, mimo że w świetle prawa PRLu robili nielegalne rzeczy, że to w ogóle wina samego w sobie ustroju. Dodając do tego fakt jak bardzo Michnikowy majątek się zwiększył w czasie przemian, daje to średnio logiczny obraz przebaczania.
Zgłoś
bloodwar 2013-01-30, 20:38
Ja piedole, ile literek
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem