Główna Poczekalnia (2) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:51
🔥 Sosnowiec,31.07.2025 - teraz popularne
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
PersivalusPerwersalus 2019-08-01, 18:56
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Smokw 2019-08-01, 19:31
Gościu biały jak ściana przez co widać że to jego pierwsze pływanie w otwartym akwenie w tym roku i jeszcze te żółte pływaczki, żeby łatwiej zwłoki było znaleźć.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-01, 20:39
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Bukaj1203 2019-08-01, 20:47 11
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-01, 21:15
Zgłoś
PERKUN 2019-08-01, 22:40
Wystarczyło trochę podtopić typa i sam by prosił o pomoc, żeby wyjść z wody.
Zgłoś
MukaPuka 2019-08-01, 23:03
Zgłoś
Jagang 2019-08-02, 0:04 1
Zgłoś
URAGE 2019-08-02, 2:38
Kotek_terrorysta napisał/a:

Ratownik nie ma prawa obezwladnic osoby która stoi w wodzie do kolan.

Woda może i do kolan ,ale fale do ramion. Zresztą jak nie słowem to czynem z debilami. Najgłupsze jest prawo, które pozwala jedynie na akcje po zdarzeniu zamiast prewencji w takim przypadku. Widać, że pijany po minucie się utopi, a człowiek odpowiedzialny miałby stać i się przyglądać po to, aby później ryzykować własnym życiem za debila?
Zgłoś
MrFalken 2019-08-02, 8:18
takie właśnie prawo w Polsce, że głupi komornik może być uzbrojony i działać niemal jak służby mundurowe (tylko do ściągania kasy), a ratownik, mimo że życie ratuje nie ma żadnych praw do użycia środków przymusu i w takiej sytuacji może jedynie zadzwonić po pały, bo jak gościa na siłę wywleką to ich może po sądach ciągać... A pozwolić mu pływać też nie możesz, bo jak się utopi na twojej zmianie to sprawa cię czeka.
U nas na kąpielisku do takich zadań mieliśmy na nieoficjalnym etacie cywilnego silnorękiego Sebę, który spał sobie większość dnia i budziliśmy go tylko, żeby wyjaśniał takich cymbałów szybkim lewym i szedł dalej spać - do tak prymitywnych metod zmusza nas kulawość przepisów prawa.
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-02, 19:16 1
Wielu z was komentuje, że koleś w wodzie to debil i ratownicy mają go zabrać. Nikt z was nie zauważa problemu obecnego prawa. Narusza się nietykalność cielesną człowieka, który świadomie podejmuje decyzje. Jest to decyzja, która nikomu nie sprawia krzywdy. Jedyną krzywdę jaką może wyrządzić jest taka, że się utopi, co pewnie i tak by się nie stało. A jeżeli by się stało, to można winić tylko jego. Każdy człowiek powinien mieć prawo do podejmowania takich działań, jeżeli mu się tak podoba. Państwo nie może pełnić roli nadopiekuńczego rodzica nad każdym obywatelem. I jeszcze jak pomyślę, że oni pracują za nasze pieniądze...

Zasada "chcącemu nie dzieje się krzywda" niestety już nie istnieje i każdy kto ją głosi uchodzi dziś za co najmniej jakiegoś heretyka.
Zgłoś
RoBoTRoN 2019-08-02, 22:15
Zgłoś
Strielok1 2019-08-02, 22:55
icancto napisał/a:

Wielu z was komentuje, że koleś w wodzie to debil i ratownicy mają go zabrać. Nikt z was nie zauważa problemu obecnego prawa. Narusza się nietykalność cielesną człowieka, który świadomie podejmuje decyzje. Jest to decyzja, która nikomu nie sprawia krzywdy. Jedyną krzywdę jaką może wyrządzić jest taka, że się utopi, co pewnie i tak by się nie stało. A jeżeli by się stało, to można winić tylko jego. Każdy człowiek powinien mieć prawo do podejmowania takich działań, jeżeli mu się tak podoba. Państwo nie może pełnić roli nadopiekuńczego rodzica nad każdym obywatelem. I jeszcze jak pomyślę, że oni pracują za nasze pieniądze...
Zasada "chcącemu nie dzieje się krzywda" niestety już nie istnieje i każdy kto ją głosi uchodzi dziś za co najmniej jakiegoś heretyka.

Tylko w tym przypadku jeżeli panu chcącemu stanie się krzywda to odpowiadają za to ratownicy, i to ratownicy będą ryzykować życie żeby go wyciągnąć z wody. Tak trudno zrozumieć
Zgłoś
Bukaj1203 2019-08-03, 9:27
Kotek_terrorysta napisał/a:

No właśnie z grubym ratownikiem problem ten że pomoc nie umie. Dużo pływam, czasem mam scysje z tą służbą, a często obserwuje przy pracy. M in na stawikach w Sosnowcu jest taki misiek. Jak wchodzi do wody to żal patrzeć. Czasem się zastanawiam jak zaliczył czasowke na 400m.

Jasne, zdarzają się i tacy, u nas to wyglada tak że taką osobę się eliminuje jeżeli jest niereformowalna albo każe jej się codziennie pływać i daje jej się inne zadanie np. wezwanie pomocy/albo ogarnięcie R1, zadań które nie wymagają od niego super sprawności fizycznej, pamiętaj że ratownik jest to osoba która ma predyspozycje i zawsze jest tzw. KOŃ który płynie po osoby, jest to najlepszy z najlepszych ratowników zeby była większa efektywność, także jak mówiłem, to jest bardzo szeroki temat i zawsze trzeba sobie poradzić z tymi zasobami co się ma, w swoim ratownictwie wiele osób przemieliłem i są różne rozwiązania na to mówie, to jest temat na dobre kilkanaście godzin
Zgłoś
konto usunięte 2019-08-03, 15:11
Bukaj1203 napisał/a:

Jasne, zdarzają się i tacy, u nas to wyglada tak że taką osobę się eliminuje jeżeli jest niereformowalna albo każe jej się codziennie pływać i daje jej się inne zadanie np. wezwanie pomocy/albo ogarnięcie R1, zadań które nie wymagają od niego super sprawności fizycznej, pamiętaj że ratownik jest to osoba która ma predyspozycje i zawsze jest tzw. KOŃ który płynie po osoby, jest to najlepszy z najlepszych ratowników zeby była większa efektywność, także jak mówiłem, to jest bardzo szeroki temat i zawsze trzeba sobie poradzić z tymi zasobami co się ma, w swoim ratownictwie wiele osób przemieliłem i są różne rozwiązania na to mówie, to jest temat na dobre kilkanaście godzin

To mnie zaskoczyłeś. Z tego co wyczytałem, aktualnie ratownik musi umieć przepłynąć 400m w czasie poniżej 8 minut. Nie jest to jakieś mega kryterium, ale powinno być wymagane bezwzględnie.
Przychodzę na kąpielisko widzę gościa z gwizdkiem któremu brzuch już opadł na spodenki. Ok, też szczupły nie jestem a w wodzie umiem dużo. Potem widzę jak koleś pływa. 20 metrów sapania i prychania. Tyle jest od czerwonych bojek do pomostu który wyznacza koniec strefy dla pływających. Dopływa do pomostu, odpoczywa, wraca,. Do tego koleś ma mega brodę i wąsy.

Kurła to jest ratownictwo a nie dom opieki. Nie zaliczasz minimum kursowego pierwszego dnia pracy - tam są drzwi. Czy już taka posucha że zabrakło normalnych?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem