[Chaotyczna historia mode on]
Wyszedłem sobie dzisiaj na balkon i widzę znowu jakieś latające ścierwo...już wcześniej mieliśmy problem, bo pszczoły/osy upodobały sobie otwory technologiczne w drzwiach od balkonu i sobie tam właziły...
Otwory zalepiłem i problem zniknął. Na wiosnę jednak zaczyna latać tego cholerstwa i znowu bardzo chciały się tam dostać....
I podobnie dzisiaj, tyle tylko, że obrały inny kierunek - koce ułożone na stoliku na balkonie. To jakieś stare koce, które ścieliliśmy psiakowi jak jeszcze z nami mieszkał (golden retriever).
No nic robię inspekcje...odchylam koc a tam:
Okazało się, że są to pszczoły. Pewnie miały tam dobre warunki, spokój i ciepło no i się zadomowiły...
Pytanie do Was do z tym zrobić? Od razu mówię, że tłukł nie będę - pszczoły to pożyteczne stworzenia i trzeba je chronić.
[Chaotyczna historia mode off]
Ps. jak nie ten dział to przenieście
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
to nie sa pszczoły tylko trzmiele. Tak w ogóle to nic nie musisz z nimi robic bo gniazdo jest małe ,a one nie będa ci przeszkadzać
konto usunięte
2013-06-04, 20:48
Zostaw je. Nic Ci nie zrobią a tylko będą nieść szczęście i tęczę na tym świecie.
thez
2013-06-04, 20:53
Jak nie chcesz tłuc to gaśnica śniegowa i jedziesz

Najlepszy sposób na insekty, tylko lepiej dobrze się ubrać, bo jak kilku nie trafisz to możesz mieć z dupy jesień średniowiecza
otumań je dymem, potem spal ten koc[polej szybko benzyna].
kolego, popytaj znajomych np rodziców, takich +40 co mają własne pasieki, czyli amatorskich pszczelarzy... Tacy ludzie chętnie przejmują roje. Ewentualnością jest straż pożarna, ale nie wiem co by zrobili (byłem świakiem jak zapiankowali kiedyś rój szerszeni w drzewie

)
Heh skontaktuj się z jakimś pszczelarzem albo klubem (czy tam stowarzyszeniem) i powiedz jaka jest sprawa i że chcesz je oddać, pewnie przyjmą z uśmiechem (wraz z kocami) i problem z głowy a może nawet dostaniesz na piwo albo i wódkę ^^ bo rodzina pszczół (te są dzikie ale to nie szkodzi) jest droga ;]
napuść dymu do worku na śmieci, obłap takim workiem gniazdo, zawiń, szybko znieść i wywal gdzieś.
Jak po straż zadzwonisz to co najwyżej poradzą Ci żebyś się ich pozbył, ewentualnie przyjadą jednym zastępem ratownictwa chemiczno-ekologicznego, zapakują do wora i sami wyjebią.
konto usunięte
2013-06-04, 21:18
Nie znam się zbytnio, aleczy pszczoły nie są pod ochroną misia puchatka?
Ile za to wszystko chcesz? Na pewno się dogadamy.
Murarka ogrodowa żadne dzikie pszczoły Osmia rufa L. "Spokojny charakter i całkowity brak agresywności (ignorowanie człowieka blisko gniazd wynika z faktu, że murarka nie broni gniazd i nawet w przypadku bliskiego kontaktu z ludźmi nie jest agresywna)." Niegroźny gatunek najlepiej wynieść gdzieś na działki poradzą sobie z założeniem nowego gniazda a kwiaty działkowców dadzą pożytek na start. tutaj link z opisem gatunku
biodar.com.pl/ekologia_murarka_ogrodowa.php
A co do wspominanego kontaktu z pszczelarzami, kołami, zrzeszeniami. Nie ma to sensu, w pasiekach hodowana jest głównie europejska pszczoła miodna ten gatunek jest dobrym zapylaczem, nie producentem miodu. Doradzą co większość komentatorów wypuścić poradzą sobie same.
Pamiętam jak na imprezie u kumpla na wsi ogarnęliśmy, że zalęgły mu się szerszenie nad drzwiami. Bywał w tamtym domu rzadko, więc zaniedbał "odrobaczanie". Tak czy inaczej radośnie popijamy, a tu po domu zaczyna latać szerszeń. Jak siadł na ścianie, dostał butem i nie poleciał. Kiedy wyszliśmy, okazało się, że nad tylnymi drzwiami ma 3 gniazda. Nigdy nie sądziłem, że przy pomocy kilku petard, dezodorantu i zapalniczki można zrobić taką fajną imprezę :')
to nie murarki... murarki nie rodza sie z takich kokonow ani zwyczajnie tak nie wygladaja. i nie czas i pora na jej wyleg.