Główna Poczekalnia (2) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 42 minuty temu
PzKpfw VI Tiger,czyli postrach na polu bitwy
konto usunięte • 2012-11-24, 21:27
Tematem dzisiejszej wrzutki jest postrach na polu bitwy podczas II Wojny Światowej a mowa dokładniej o PzKpfw VI Tiger.

Był to ciężki czołg na wyposażeniu III Rzeszy, który często uznawany jest za najlepszy w swoich czasach, gdzie jego niezawodność, moc, pancerz, celność i siła działa potrafiły zaważyć o losach całej bitwy. Znane były przypadki gdy oddziałom amerykańskim wydawało się ,że gdzieś w krzakach czeka na nich zakamuflowany tygrysek.Nie mijała chwila a już cały szwadron brał nogi za pas i zmieniał trasę w strachu przed złowrogim dziełem rąk niemieckich.Wyżej wymieniony czołg był w stanie przebić dosłownie prawie każdy pancerz a jego działo nie mogło się równać chociażby z działami czołgów rosyjskich które robiły więcej huku i dymu niż uszkodzeń. Jedyną wadą Tigera była jego masa bojowa osiągająca 57 T. Sprawiała ona ,że często zapadała się pod nim ziemia albo zakopywał się w błocie. Niestety a może stety pod koniec II Wojny ŚW. Niemcom zaczynało brakować surowców do produkcji pancerza i musieli zastąpić swoją mieszankę o wiele bardziej zubożałą co miało odniesienie do wytrzymałości.

Tyle wprowadzenia a teraz dane techniczne:

Masa całkowita (kg): 56 900
Długość (mm): 8450
Szerokość (mm): 3705
Wysokość (mm): 2930
Silnik: Maybach HL 210 650 KM i później 700 KM
Prędkość (km/h): 45,4
Zasięg na drodze (km): 100
Zasięg w terenie (km): 60
Załoga: 5
Uzbrojenie: 8.8 cm KwK 36 L/56 2x MG 34 (7,92 mm)

A tutaj filmik

Ps: Jest to mój pierwszy temat tutaj więc proszę o wyrozumiałość ^^. Dane pochodzą z wiki a wprowadzenie jest mego autorstwa na podstawie informacji jakie posiadam. Jak się spodoba chętnie wrzucę coś jeszcze.
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-25, 8:32
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ellsworth 2012-11-25, 9:27
Tygrys to był postach przede wszystkim mechaników
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-25, 10:24
@nietoperz002

Zdj są śliczne lecz szkoda maszyny. Powinni rozpruć w p🤬du to wszystko i wyciągnąć wariata bo się marnuje (o ile coś z niego zostało) Historia JapdPanther jest mi dobrze znana Wydarzenie, które opisujesz miało miejsce 30 lipca 1944 roku i pisał już ktoś o tym w temacie poświęconym temu niszczycielowi. ^^
Zgłoś
Suka_Blyat 2012-11-25, 10:51 1
To i ja się wypowiem, otóż Tygrysek owszem maszyna potężna, bardzo dobre działo z dobrym pancerzem, ale... Był to czołg BARDZO awaryjny, nękany usterkami napędu, silnika, skrzyni biegów. Gdyby nie to czołg byłby 100% gitem na polu walki. Do tego wsparcie Panter i Jagdpanter i byłoby zajebiście
Zgłoś
Liton 2012-11-25, 14:49 1
Sami znawcy, psia krew.

Wspomniany w filmiku przypadek, gdy "okopany" Tygrys zniszczył w Normandii 12 Shermanów jest wyjątkiem, niż regułą.
To raz.

Dwa - ujmujące są te zestawienia czołgów z niszczycielami czołgów, czyli pojazdami celowo zaprojektowanymi do tego, by starcie z czołgiem wygrać i samemu przetrwać.

IS1 wyprodukowano AŻ 107 sztuk. Tymczasem na samym tylko froncie wschodnim w 44 roku działało 507 Tygrysów.

Podsumowując: Tak, Tygrys był bardzo dobrym czołgiem, który w momencie powstania zasadniczo nie miał z czym konkurować, o czym świadczy choćby fakt, że 3/4 Tygrysów było zniszczonych przez.. lotnictwo. Dlatego darujcie sobie eksperci te teksty o zdmuchiwaniu wieżyczek, bo to żałosne... po prostu.
Zgłoś
nietoperz002 2012-11-25, 16:45
Leginek napisał/a:

@nietoperz002

Zdj są śliczne lecz szkoda maszyny. Powinni rozpruć w p🤬du to wszystko i wyciągnąć wariata bo się marnuje (o ile coś z niego zostało) Historia JapdPanther jest mi dobrze znana Wydarzenie, które opisujesz miało miejsce 30 lipca 1944 roku i pisał już ktoś o tym w temacie poświęconym temu niszczycielowi. ^^

Racja.Niestety z tego co wiem to za dużo przeszkód stoi na drodze do wyciągnięcia niszczyciela.Żeby to było proste jak podwyżki VAT'u to już dawno stałby gdzieś w muzeum historii o ile (jak już pisałeś) coś z niego zostało.Jeszcze parę lat i po cichu,kawałek po kawałku trafi pocięty na złom przez Panów "zbieraczy metali ciężkich"
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-25, 16:54
Liton napisał/a:

Sami znawcy, psia krew.

IS1 wyprodukowano AŻ 107 sztuk. Tymczasem na samym tylko froncie wschodnim w 44 roku działało 507 Tygrysów.

Podsumowując: Tak, Tygrys był bardzo dobrym czołgiem, który w momencie powstania zasadniczo nie miał z czym konkurować, o czym świadczy choćby fakt, że 3/4 Tygrysów było zniszczonych przez.. lotnictwo. Dlatego darujcie sobie eksperci te teksty o zdmuchiwaniu wieżyczek, bo to żałosne... po prostu.

Po pierwsze mówimy o IS-2, którego wyprodukowano 3300 sztuk .

Po drugie nikt nie mówi, że Tygrys miał strącaną wieżę, to było tylko pytanie.

Natomiast prawdą jest, że IS-2 był w stanie strącić wieżę Panzer IV. Jest to udokemntowane. Polecam obejrzeć krótki film "Czołgi Wojen Światowych" (był wydawany na kasecie przez DeAgostini, możliwe, że znajdziesz go w internecie).
Zgłoś
Gebels 2012-11-25, 16:59
\chyba czas sciagnac world of tanks
Zgłoś
Liton 2012-11-25, 18:48 1
DUST DEVIL napisał/a:

Natomiast prawdą jest, że IS-2 był w stanie strącić wieżę Panzer IV. Jest to udokemntowane.

Ciężki, dobrze opancerzony i uzbrojony czołg dawał radę średniemu czołgowi.. Na prawdę jestem zaskoczony
Ba - podejrzewam, że nawet z PzII by sobie poradził..

A tak zupełnie na marginesie - właśnie się dowiedziałem, że relatywnie niedaleko ode mnie znajduje się niemieckie muzeum czołgów. Niestety - jest otwarte tylko do listopada, zatem na wiosnę - przygotujcie się na DUŻY artykuł z DUUUUUŻĄ ilością zdjęć (95 eksponatów).
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-25, 22:10
Liton napisał/a:

Ciężki, dobrze opancerzony i uzbrojony czołg dawał radę średniemu czołgowi.. Na prawdę jestem zaskoczony
Ba - podejrzewam, że nawet z PzII by sobie poradził..

A tak zupełnie na marginesie - właśnie się dowiedziałem, że relatywnie niedaleko ode mnie znajduje się niemieckie muzeum czołgów. Niestety - jest otwarte tylko do listopada, zatem na wiosnę - przygotujcie się na DUŻY artykuł z DUUUUUŻĄ ilością zdjęć (95 eksponatów).

Będziemy czekać z niecierpliwością. Jak już opublikujesz to daj znać na PW
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-24, 1:19
Tacy z was znawcy czołgów, a żaden nie zauważył że na filmiku współczesnym to nie żaden tygrys tylko marna podróba
konia z rzędem temu na jakim czołgu ta makieta została zrobiona

bump. tematy na Sadisticu zdychaja w jeden dzien...
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem