konto usunięte
2012-05-28, 13:28
@Yasiu99
W tej chwili rolnictwo to biznes jak każdy inny. Przedsiębiorca tez musi utrzymać park maszynowy, maszyny, pomieszczenia, materiały. Nie chodzi mi o rozsypujące się gospodarstwo, gdzie mieszka jakiś dziadek z babcią i mają 3 kury, krowę i trochę pola za domem, a o normalne gospodarstwa rolne, gdzie obraca się na prawdę dużą kasą, drogim i nowoczesnym sprzętem itd. Mam w rodzinie rolników, ale takich co rzeczywiście na serio się tym zajmują, inwestują itd. Oczywiście, że robota ciężka, obowiązków dużo, problemów masa jak w każdej innej branży. Ale nie widzę (i oni także nie widzą) jakichś powodów dla których są traktowani lepiej, jeśli idzie o ubezpieczenia. Tyle, że oni podchodzą do tego na zasadzie- darowanemu koniowi...
konto usunięte
2012-05-28, 14:28
Mam takie pytanie: skoro możecie wytknąć im praktycznie wszystkie błędy, czemu nie zrobicie tego bardziej otwarcie? Autorzy liczą na poparcie 16 latków na facebook'u, bo nie zbyt rozumiem? Następne wybory PIS vs PO, ciekawe na kogo zagłosujecie, może by warto wprowadzić trochę swoich pomysłów w życie, czy cały czas tylko marudzić(chociaż to marudzenie nie jest bez sensu)?
konto usunięte
2012-05-28, 20:40
@lith
Zdaje sobie sprawę i mam porównanie pomiędzy przedsiębiorcą, nawet rzemieślnikiem (ja akurat na przykładzie zakładu stolarskiego) a rolnikiem i uwierz że rolnik naprawdę wydaje dużo więcej niż przedsiębiorca żeby zarobić. Powiedzmy taki stolarz wyda te 40-50 tysięcy na wyposażenie w podstawowy sprzęt zakładu i miesięcznie około 1-3 tysięcy na wszystkie materiały (taki jednoosobowy zakład stolarski) i może zarobić około 3 na rękę po podatku. Rolnik żeby mieć około 3 na łapkę musi obrócić około 12 tysięcy. A żeby taki obrót zrobić, to sprzęt bądź wyposażenie budynków gospodarczych myślę że oscyluje wokół kilkuset tysięcy.
konto usunięte
2012-05-29, 1:47
kup 1 ha ziemi i spłać go po 16 miesiącach powodzenia zycze jak ci sie uda podrzuc patent dokupie sobie troche i bede pracował 1 godzin dziennie(jak to napisał taziu) i bede miał miliony pln ów orząć, spręrzynująć, siejąc, kosząć i znowu orząc i tak przez cały rok a i jeszcze w przerwie wydoję krowy i gnuj wywale:]
dziekuję