Główna Poczekalnia (5) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:27
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-11-18, 21:01
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-18, 21:13
tak - bo wokół mnie ludzie gadają o duchach i życiu pozagrobowym, a ja nie mam wszystkim im mówić, że są chorzy? Sorry, ale w przeciwieństwie do 90 % społeczeństwa mam swój rozum i jakby 1000 osób mi powiedziało, że gówno jest pyszne, to i tak bym widział że jest obrzydliwe - na tym właśnie polega indoktrynacja oparta na strachu przed śmiercią, a raczej tym co będzie dalej. Wkręcaj sobie dalej. Tolerancja to też rodzaj indoktrynacji. Jeżeli jestem czemuś przeciwny bo wiem, że to jest złe, to jestem i nie ma żadnej tolerancji. Ciekawe czy też uważasz, że gw🤬cenie, kradzieże i zabójstwa są złe. Są złe? Czy może jako osoba tolerancyjna uważasz, że są różni ludzie i niektórzy uważają, że można kraść i to już jest wtedy ok? Tak samo ja jestem przeciwko ZNIEWOLENIU umysłu przez psychicznie chorych ludzi i ich bajki i zabobony. Jak tego nie rozumiesz, to znaczy, że jednak musisz dopracować IQ.
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-18, 21:16
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-18, 21:17
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-18, 22:55
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-19, 0:59
bloodstained napisał/a:

Drugie - prawda i fałsz, a także negacja opiera się na pewności i wiedzy, która jest zero-jedynkowa, a nie wierze, która jest pewnego rodzaju rachunkiem prawdopodobieństwa, albo raczej pewnością przy braku wystarczających wiedzy (co już samo w sobie ją dyskredytuje z punktu widzenia racjonalnego poznania świata).

I co ma do tego wszystkiego negacja?
Prawda i fałsz to wyrażenia obiektywne, negacja natomiast się do nich nie zalicza.

bloodstained napisał/a:

Może, żeby zobrazować Ci to w sposób bardziej zrozumiały - z tego co napisałeś wynika, że wierzący w chrześcijańskiego boga, muszą wierzyć w Thora, Izydę, Hanumana i każdego innego boga, którego istnieniu zaprzeczają... chyba sam przyznasz, że to twierdzenie jest fałszywe. Choć powtarzam raz jeszcze - nie używaj w odniesieniu do wiary i religii pojęć z zakresu logiki, bo jesteś z miejsca skazany na klęskę.

Nie mam pojęcia, skąd wyciągnąłeś taki wniosek.
Samo stwierdzenie "Wierzę w jednego Boga" wyklucza taką tezę.
Bo tu o to chodzi.

bloodstained napisał/a:

Co do wiary - ja nie nazwałbym tego o czym piszesz wiarą, a raczej pewnym założeniem, które potem praktyka obala lub podtrzymuje, zamieniając się w użyteczną wiedzę. Rzecz w tym, że to są kwestie weryfikowalne i obracają się następnie w pewność, że albo a albo nie-a.

Założenie to nic innego, jak przypuszczenie, teoria, twierdzenie, a więc nie ma wartości obiektywnej, zupełnie jak wiara w coś.
A kwestia wiary nie jest weryfikowalna? Można poczynić cyniczne założenie, że każdy człowiek przekonuje się o słuszności swych wierzeń w chwili śmierci Jak wspomniałem, tutaj nie chodzi o czystą matematykę (chociaż wiele rzeczy można do niej sprowadzić) ale również o filozofię.

bloodstained napisał/a:

Wiara a wiedza to zupełnie inne rzeczy - zresztą na tym się to opiera - wierzysz w coś dopóki nie wiesz, kiedy wiesz przestajesz wierzyć.

Tak.

bloodstained napisał/a:

I nie myl chęci poznania z wiarą, bo wiara jej zaprzecza - przypominam, że kiedyś ludzie wierzyli, że ziemia jest płaska i pewnie wierzyliby dalej, gdyby nie znalazł się ktoś kto zaczął to kwestionować.

I w świetle tego, co napisałeś sam i co napisałem wcześniej, mam rację.
Przecież ten ktoś, kto zaczął kwestionować to, iż ziemia jest płaska, musiał wierzyć, że tak nie jest, dopóki tego nie potwierdził. Zanim była wiedza w tym temacie, była wiara.
To samo można odnieść do wielu innych odkryć.

Chęć poznania wychodzi z wiary, wiary, że poczyniło się słuszne założenie. Wiary, że stan rzeczy jest inny od ogólnie przyjętego.

bloodstained napisał/a:

Rozumiem, że jesteś prawdziwym islamistą, w przeciwnym wypadku pozostaje nam wierzyć Ci na słowo

Nie, ale z niejednym rozmawiałem.

bloodstained napisał/a:

dyskusje jak najbardziej tak - bo jest masa ludzi poszukujących, wątpiących, takich, którzy czują potrzebę ustosunkowania się, a żeby tego dokonać potrzebują zapoznać się z argumentami jednej i drugiej strony.

Pod warunkiem, że nie zaczyna się ona od słów "to pewne, że bóg istnieje/nie istnieje".

bloodstained napisał/a:

Ja nie chcę nikogo o silnej wierze od niej odwodzić, rozumiem to i szanuję (choć dalej twierdzę, że są w błędzie), ale jeśli choć jednego niezdecydowanego przekabacę na stronę ateizmu to poczytam to sobie za sukces.

A tego nie rozumiem. Mogę zapytać, po co ci to?
Z filozoficznego punktu widzenia, jeżeli Bóg istnieje, to wyrządzasz mu krzywdę, jeżeli nie istnieje, nie zmieniasz jego życia w prawie żaden sposób.
Oczywiście masz prawo do własnej satysfakcji z tego powodu. Natomiast ja się raczej bardzo rzadko spotykam z ludźmi niezdecydowanymi.

bloodstained napisał/a:

PS. Slonx - czytałeś kiedyś Erystykę Schopenhauer'a? Bo nie wiem czy świadomie czy nie, ale stosujesz wiele z chwytów tam opisanych.

Nie.
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-19, 2:05
Zgłoś
Pater patriae 2012-11-19, 13:19 1
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-19, 15:38
tak tak - a co - ujrzałeś światło boga, czy babcinka cię do kościółka prowadziła i paciorek na kolankach przed spaniem? haha. Co do mojej inteligencji to dzisiaj np. przez 4 godziny zarobiłem 700 zł. Obliż się i pamiętaj o paciorku wieczorem.

PS
Same pogimnazjalne debile tutaj - nie ma tu normalnych (MYŚLĄCYCH i DOROSŁYCH) ludzi?
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-19, 17:52
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-19, 18:00
eee nie wiem - bo religia to esencja zła i zacofania tego świata? bo bez niej świat byłby normalny, ludzie wyedukowani, a nie bydło jak to które próbuje mi cokolwiek pisać, a za granicą Europy radykalni islamiści? Ile pieniędzy to kosztuje? Ile cennej ziemi zabierają kościoły? Ile materiałów i cennego kruszcu zostało tam zmarnowane na tandetne figurki mające "umacniać" wiarę w bydle (monumentalizm)? Mógłbym tak pisać bez końca, ale zaraz przyjdą te jebnięte mohery i zaczną mi pisać, że jestem nikim. Dobre
Zgłoś
Pizkes 2012-11-20, 4:11 3
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-20, 20:58
Zgłoś
Pizkes 2012-11-21, 1:18 1
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-21, 1:29
"Na świecie żyje 130 mln obrzezanych kobiet, dziennie obrzezanych zostaje 6 tysięcy, czyli 2 mln kobiet rocznie[5].

97% obrzezanych dziewcząt w muzułmańskiej Indonezji[2]
90% obrzezanych dziewcząt w Egipcie, Somalii, Mali
70-90% obrzezanych dziewcząt w Sierra Leone, Burkina Faso, Sudanie, Etiopii , Erytrei
50-70% obrzezanych dziewcząt w Rep. Środkowoafrykańskiej, Ghanie, Wybrzeżu Kości Słoniowej
30-50% obrzezanych dziewcząt w Gwinei, Togo, Beninie, Nigerii, Czadzie, Kenii
10-30% obrzezanych dziewcząt w Nigerii, Kamerunie, Mauretanii, Senegalu, Tanzanii
poniżej 10% obrzezanych dziewcząt w Kongo
"

No tak - w sumie prawie 4 populacje Polski to drobiazg - są inne problemy nie?

tak tak religia źródłem wartości haha - dla takich PUSTAKÓW jak ty, trzeba wymyślić urojony bat bo inaczej poszedłbyś kraść, napadać na ludzi i gw🤬cić? To tylko dokładnie opisuje jakim jesteś patologicznym osobnikiem. I tak - twoi rodzice są ateistami - jasne A mój ojciec jest astronautą jak tak zaczynamy się licytować
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem