📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 14:34

Wszystko ok, ale Pan zapomniał o drobnym szczególe. Całość trzyma się niby solidnie osłony ale już sama osłona jak wiadomo mocowana jest śrubką M6. Przy zaklinowaniu łańcucha całość przekręci się razem z osłoną ucinając łapki operatora. No ale to już zobaczymy w dziale HARD.

Ale mi nowość, mam w garażu coś takiego (7-8 lat) wraz z pojemnikiem na smar, firmy BOSCH.
Dosyć spore obciążenie działają przy takim cięciu drewna
Więc 15min pełnej pracy i po szlifierce

Szkoda łańcucha a przede wszystkim prowadnicy , bez smarowania przetnie parę klocków i prowadnica zatarta .

Kilka lat wstecz jak byłem na szkoleniu ratownika osp to koleś pokazywał właśnie foty z takich przeróbek szlifierek. Potem na chirurgi po kilkanaście godzin przyszywali łapska urwane aż po łokieć.

W tym wynalazku to dopiero spektakularnie musi spadać/zrywać się łańcuch. Na miejscu pomocnika bałbym się do tego wynalazku podchodzić. Miałem kilka przygód z łańcuchem za każdym razem mikro zawał podczas obczajania czy aby na pewno wszystko się ma na swoim miejscu, na szczęście największe straty to tylko rozszarpane spodnie i naderwany but przez rozsypany łańcuch.
Muszę to pokazać doktorowi, z którym miałem zajęcia z obrabiarek i który jest specem od BHP. Umrze i przewróci się w grobie

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie